AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Atatürk'ün simgesel resmi beyinlerimizde

Genelkurmay, Atatürk silueti olmayan yeni bröveye eleştiriler üzerine "Beyninde ve davranışlarında yer alan Atatürk'ün simgesel resminin, her rütbedeki personelin kalbinin üstünde taşıdığı özel bir rozette yer aldığını" duyurdu

Genelkurmay Başkanlığı, CHP ve AK Parti'nin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın (K.K.K.) Atatürk silüeti olmayan yeni brövesinden vazgeçilmesini isteyen mektuplarından sonra dün yazılı bir açıklama yaparak, 'konunun aslının bilinmemesinden kaynaklanan üzücü yorumlar' yapıldığını kaydetti. Açıklamada şunlar kaydedildi:

'Haksız eleştiriler'

"TSK'de birlik sembollerinin belli bir standarda kavuşturulması çalışmaları sürdürülmektedir. Genel olarak, alay, tugay, tümen birlik sembolleri kaldırılmış, kolordu ve daha üst seviye birlik sembolleri genel hatlarında standart olacak şekilde belirlenmiştir. Bu çalışma içinde K.K.K. birlik sembolü de yeniden düzenlenerek, geçen ay sonunda kullanılmaya başlanmıştır. Değiştirilen K.K.K. birlik sembolü, sadece Kara Kuvvetleri Karargahı'nda görevli askeri personelce takılan, üzerinde ok, namlu, yay, mızrak, tank, top ve benzeri gibi 15 ayrı simge arasında ayırt edilmesi güç olan küçük bir Atatürk Kocatepe'de simgesini ihtiva etmekteydi. Yeni sembolde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı Genelkurmay Başkanlığı sembolünde de aynen yer alan çapraz kılıç ve miğfer temsil etmektedir. Diğer kuvvet komutanlıkları sembollerinde de kuvvet özelliklerini yansıtan simgeler yer almaktadır. Ancak gözlerden kaçan husus TSK personelinin esasen beyninde ve davranışlarında yer alan Atamızın simgesel resminin, Türk Bayrağı ile bütünleşik olarak her rütbedeki personelin kalbinin üstünde taşıdığı ayrı ve özel bir rozette yer aldığı ve üniformanın ayrılmaz bir parçası olarak bütün personelce taşındığıdır. Bu gerçekleri bilmeden yapılan haksız eleştirileri, Ulu Atamıza milletçe duyduğumuz sevginin tezahürü olarak gördüğümüzü kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."

Ne hangi anlamda?

4 büyük yıldız: Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın düzeyini gösteriyor.
Bordo zeminde ay yıldız: Türk milletinin emrinde olunduğunu ifade ediyor.
Kılıç, çelik başlık, meşe yaprağı çelenk: Kararlı ve güçlü Kara Kuvvetleri'ni simgeliyor.
Defne yaprakları: 'Yurtta Barış
Dünyada Barış' ilkesini anlatıyor.
16 küçük yıldız: Tarihte kurulmuş
16 Türk devletini temsil ediyor.
M.Ö. 209 rakamı: Kara Kuvvetleri'nin kuruluş yılı.

K.K.K.'nın kuruluş yılı M.Ö. 209

Brövede, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın kuruluşu M.Ö. 209 yılı gösteriliyor. TSK'nın kuruluş yılı olarak, uzun zaman Yeniçeri Ocağı'nın kuruluş tarihi esas alınmıştı. Oysa bugün, 2 bin 214 yıl önce Hun Hakanı Mete'nin kurduğu askeri birlik, yeryüzünde görülen ilk düzenli ordu bilinmekte ve TSK'nın kuruluş tarihi Mete'nin tahta geçtiği M.Ö. 209 yılı kabul edilmektedir. Mete, ilk kez orduyu 10, 100, 1000 ve 10 bin kişilik birliklere ayırarak emir-komuta zincirini kurmuştu. 320 bin askeri olmasına rağmen Pai-Teng Kalesi'nde Mete'nin sayıca az ordusu tarafından kuşatılan Çin İmparatoru Kao-Tsu yenilmişti.



12 Kasım 2005
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED