AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

Her yurda 5 bilgisayar ve internet müjdesi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Telekomünikasyon Kurumu ve Türk Telekom'un 216 yurtta ADSL geniş bant internet bağlantılarını ücretsiz gerçekleştireceğini, her yurda 5 bilgisayar ile 1 yıl parasız internet erişimi sağlanacağını müjdeledi. Yıldırım, Ankara'da düzenlenen 22. Bilişim Kurultayı'nda yaptığı açıklamada sektörün gelişmesinin önündeki engellerden birisi olan Telekom'un tekelinin kaldırıldığını, sabit telefon hizmeti lisanslarının verildiğini anlattı. Yıldırım, okullara yaptıkları geniş bant internet hizmetlerinde altyapı çalışmalarının yüzde 85'inin tamamlandığını açıkladı.

 Kanal 7'nin otoparkında çevreye kurşun saçtılar
Eyüp'teki Kanal 7 Televizyonu binasının otoparkına çalıntı bir otomobille gelen 2 saldırgan çevreye ateş açtı. Binanın altındaki otoparka çalıntı ve sahte plakalı bir otomobille gelen 2 kişi, çevreye rastgele ateş etti. Buradaki 2 otomobile mermi isabet ederken yaralanan olmadı. Güvenlik kameralarıyla da görüntülenen saldırganlar kaçarken, binada güvenlik önlemleri artırıldı.

  • İSTANBUL

     Yakıt tankerinde radyasyon şüphesi
    Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nde akaryakıt yüklü bir tankere, "radyasyon bulunduğu şüphesi" üze- rine el konuldu. Alınan bilgiye göre, güvenlik güçleri, İskenderun Limanı'ndan yüklediği mazotu, Irak'ın kuzeyine götüren Vedat Özdemir yönetimindeki 47 AH 105 plakalı tankerde radyasyon olup olmadığına Ankara'dan gelecek ekip karar verecek.n VİRANŞEHİR (A.A)

     Memur-Sen: AİHM adını değiştirsin
    Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Ahmet Yurtman, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Leyla Şahin davası ile ilgili verdiği kararla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada "AİHM adını değiştirsin!" diyerek tepki gösterdi. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin yayınlanmasının üzerinden yarım asır geçmesine rağmen AİHM üyelerinin, bütün insanların eşit haklara sahip olduklarını kabul edemediklerini belirten Yurtman, AİHM vermiş olduğu bu kararın vicdanları sızlatacak bir karar olduğunu ve adını bundan sonra "Avrupa Engizisyon Mahkemesi" olarak değiştirmesi gerektiğini kaydetti.

     Yasağa İngilizler de şaşırdı
    İngiltere Başkonsolosluğu ve Essex Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi tarafından "İnsan Hakları Uluslararası Kavramlarını Anlamak" konulu seminer düzenlendi. Essex Üniversitesi'nden Prof. Tom Sorell ve Dr. Todd. Ladmann, gazetecilerin başörtüsü taktığı için üniversiteden atılan Leyla Şahin'in temyiz başvurularını inceleyen AİHM'nin "Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olmadığı" yönünde nihai kararıyla ilgili sorularını cevaplandırdılar. Ağustos 2003- Haziran 2005 tarihleri arasında Essex Üniversitesi, İnsan Hakları Merkezi'nin eş başkanlığını yapan Prof. Tom Sorell ve Dr. Todd Ladmann, seminerde konuşma yaptı. Prof. Tom Sorell, Leyla Şahin sorularına, "İnsanlar başörtüsü takıyor, yarın da islami teröre yardım eder mantığıyla önceden cezalandırmamalı. Bence bu yeteri kadar bir gerekçe değil. İslami terör varsayımı üzerinden insanlar için hüküm veremezsiniz. Bu yasağı anlamıyorum" yanıtını verdi. Dr. Todd Ladman ise "İngiltere'de Müslüman kadınlar başörtüsüyle derse girebiliyor. İnsanların dinini başörtüsü ile yaşamanın ne kötülüğü var anlamıyorum" dedi. Sorell, Hakkkari Şemdinli'de yaşananlar hatırlatıldığında, Türkiye'nin Kürt sorununu çözmediği taktirde Avrupa Birliği'ne giremeyeceğini söyledi.

  • SEVDA ALKAN / İSTANBUL

     'AİHM aksi karar verseydi, birileri göklere çıkardı'
    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin başörtüsü davasıyla ilgili kararının "bağlayıcı" olduğunu savunarak, "Hiç kuşkusuz konu hukuken kapandı" dedi. Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri töreni için Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törende gazetecilerin sorularını cevaplayan Sezer, AİHM'in başörtüsü davasıyla ilgili kararının bağlayıcı olduğunu belirterek, ''Hiç kuşkusuz konu hukuken kapandı'' dedi. Sezer, "Karar lehte çıksaydı ne olurdu?" sorusuna da, "Birileri herhalde göklere çıkardı" cevabını verdi.

     AİHM kararı iyi bir sinyal değil
    Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Milletvekili Cem Özdemir, "AİHM'nin Türkiye'deki türban yasağını onaylayan kararı hiç de iyi bir sinyal değil" dedi. Önlemlerin demokrasinin hedefini baltalamaması gerektiğini belirten Özdemir, "Türbanlı her üniversitelinin, türbanı İslamcı bir rejim kurma amacıyla taşımıyor. Bir çoğu yalnızca, dinlerinin icap ettiği biçimde yaşamak için türban taşımaktadırlar" dedi.

  • BERİVAN ORUÇOĞLU/BRÜKSEL

     Gazetelerin geleceği internette
    Dünya Gazeteciler Birliği (WAN) toplantısında medya yöneticileri, dijital gelecek için aldıkları önlemleri anlattılar. İngiltere'nin en çok okunan internet gazetesi Guardian'ın dijital yayın direktörü Simon Waldman, tüm kuruluşu dijital geleceğe hazır hale getirmeye çalıştıklarını belirterek, yaygınlaşan internet kullanımı nedeniyle 6-7 yıl içinde kapasitelerini yüzde 80'e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Madrid'de iki gün süren toplantı Uluslararası Yazılı Basın Federasyonu ve Uluslararası Yayın Birliği Federasyonu tarafından düzenlendi.

     İştah kapatan hormon bulundu
    İngiltere'de Stanford Üniversitesi bilim adamları, iştah kapatan bir hormonun varlığını tespit ettiklerini açıkladı. Science dergisinde yer alan araştırma sırasında ortaya çıkartılan "obestatin" adlı hormonun farelerde denendiği bildirildi. Hormonun verilmesinin ardından denek olarak kullanılan farelerin aldığı besin miktarının yarıya indiğini belirten bilim adamları, hayvanların ağırlığının da beşte bir oranında azaldığını açıkladı. Obestatin hormonunu bulan ekibin başkanı Aaron Hsueh, obestatin hormonunun hormonun besin alımını sınırladığını tespit ettiklerini, insanlarda da denenmesi gerektiğini söyledi.

     İslam dünyası birleşmeli
    Taksim Grand Öztanık Otel'de düzenlenen ve Suriye, Lübnan, Mısır, İran ve Türkiye'den aydınların katıldığı toplantıda, konferansın sürekli olması temennisi dile getirildi. Toplantının tek kadın katılımcısı Suriyeli Anisah Aboud, kadının kötü tanındığını, Müslüman kadınların batılı yapılmaya çalışıldığını söyledi. Aboud, batının ilgilendiği şeyin doğulu bir kadını kendi değerlerinden uzaklaştırmak olduğunu ifade etti ve "Ben Müslüman bir kadın olarak, batılı olmak istemiyorum" dedi. Aboud ayrıca, Müslüman kadınların doğunun anaları olduğunu, çocuklara da doğu kültürü ve islam bilgisinin aşlanması gerektiğini belirtti. Anisah Aboud, "Sanki biz vahşi ve geri kalmışız da, onlar bizi medenileştiriyor gibi bir hava var. Buna karşı çıkmalıyız, basın buna dikkat etmeli" dedi.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ / İSTANBUL

     Town Center'da Atatürk sergisi
    İstanbul Bakırköy'deki Town Center Alışveriş Merkezi, 8-13 Kasım tarihleri arasında Atatürk ile ilgili çok özel bir sergiye imza attı. Danışmanlığını Turgay Tuna'nın yaptığı sergide Atatürk'e ait fotoğraf ve değişik objelerin arasında bugüne kadar yayınlanmamış ya da sergilenmemiş nadir örnekler de yer alıyor. Atatürk fotoğraflarının yanısıra Turgay Tuna'nın Atatürk pulları koleksiyonu, paralarda, rozetlerde ve anahtarlıklarda Atatürk temaları, ayrıca koleksiyoner Adnan Namati'den alınan Atatürk temalı objeler, Doğan Güral'dan alınan Atatürk temalı piyango biletleri sergiyi tamamlayan malzemeler arasında. Ayrıca Ekber Yeşilyurt, Dilek Aksakal gibi kimi ressamların yapmış oldukları Atatürk konulu tablolar da sergide teşhir ediliyor.



  • 12 Kasım 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED