AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R

Kendileri göçmen sinemaları melez

Paris göçmen çocukların ateşiyle tutuşurken İstanbul göçmen sinemacıların melez filmlerini ağırlıyor. Gösterimler Fransız Kültür Merkezi ve Goethe Enstitüsü'nde ücretsiz.

Fransa'da, Mağribli gençlerin araba yakma eylemleri ile patlak veren göçmen ve kimlik sorununu ele alan göçmen yönetmenlerin filmleri İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve Goethe Enstitüsü'nde gösteriliyor. Göçmenler arasından çıkan sanatçılar kuşkusuz, kimliklerinin tamamlayıcı bir parçası olan çift kültürlerini ifade edebilmede en iyi konuma sahip olanlar. Kuzey Afrika kökenli sanatçıların Fransız sinemasının özgünlüğüne katkıda bulunduğu, Alman sinemasının ise pekçok Türk asıllı yeteneğe sahip olduğu bir gerçek.

Yönetmenlerin gözünden

14 - 17 Kasım tarihleri arasında yapılacak gösterimlerin mekanı Goethe Enstitüsü ve Fransız Kültür Merkezi. Kaçak, Duvara Karşı, Kapının Arkasında, Şehir Gerillaları, Wesh Wesh, Neler Oluyor?, La Faute - Voltaire, Kaçak, Küçük Senegal ve Dilekler Zamanı etkinlikte gösterilecek filmler. Orijinal dilde, Türkçe altyazı ile gösterilecek, ücretsiz olarak izlenebilecek olan filmler, 'göçmen çocukların sineması'nın her iki ülkede estetik açıdan film sektörüne nasıl bir ivme kazandırdığını göz önüne serecek. 'Üçüncü Kültür / Üçüncü Alan' başlıklı panel ise 18 Kasım'da, saat 17.00'de İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampüsü'nde.

Filmlerin dördü Türklerden

Melez yönetmenlerin sinemasını tanıtmak ve filmlerde işlenen 'göç ve kimlik sorunu'nu yönetmenlerin gözünden algılamak için düzenlenen programda gösterilecek filmlerin dördünde Türklerin imzası var.

1973 yılında Hamburg'da dünyaya gelen Fatih Akın'ın Altın Ayı ve 2004 Alman Film Ödülü'nü aldığı filmi "Duvara Karşı" gösterilecek filmlerden biri. Filmde Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Güven Kıraç ve Meltem Cumbul rol alıyor.

Berlin doğumlu Neco Çelik imzalı "Şehir Gerillaları", duvar resmi yapan iki gencin hikayesini anlatıyor. Çelik'in diğer filmi "Kapının Arkasında" ise işi ülkede yabancıları takip etmek olan bir polis memurunun yalnızlığını konu alıyor. Almanya'da yaşayan ödüllü yönetmen Kadir Sözen'in yapımcısı olduğu "Dilekler Zamanı", 1960'lı yıllarda Almanya'daki işçi ailelerini ele alıyor.

Paris'teki Mağripliler

Tunus doğumlu Abdellatif Kechiche'nin "La Faute a Voltaire" adlı filminde ise; Jallel şansını denemek umuduyla Fransa'ya göç eder. Bir karşılaşmadan diğerine, yurtlardan derneklere, Jallel dışlanmışların Paris'inde yol alır. Servet kazanma umutlarını bir kenara bırakarak, dışlanmışların arasında dayanışmayı ve paylaşmayı keşfeder. Yönetmeni Abdellatif Kechiche'e filmiyle yılın en iyi Fransız filmi, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo Cesar'ına layık görülen "Esqıive -Kaçak"ta ise takma adı Krimo olan 15 yaşındaki Abdelkarim'in Paris banliyösündeki hayatı işlenmekte.

Küçük Senegal'in yönetmeni ise Cezayirli Rachid Bouchareb. Filmleriyle pekçok ödül alan, 1995'te Yabancı Film Oscarı'na aday gösterilen Bouchareb, "Köleler Evi" ile bellek ve kökler üzerine az bulunur, dokunaklı bir film ortaya koyuyor.

Rabah Ameur-Zaimeche, "Wesh Wesh, Neler Oluyor?"da hapishanedeki cezasını tamamlayan Kamel'in evine döndüğünde karşılaştığı sosyal kırılma karşısında yaşadığı çaresizliğini konu alıyor.

Spesifik sorunlar üzerine

Avrupa'nın göç alan en önemli ülkelerinden Almanya ve Fransa'ya 1960'lı yıllarda işçi olarak gitmiş ailelerin çocukları ve torunları kültür alanında özellikle yönetmen olarak isim yaptılar. Bu yönetmenler yaklaşık on yıldan beri kendilerinden söz ettiriyorlar; sinema, televizyon ve belgesel filmlerle gerçekleri nasıl algıladıklarını gösteriyor, kültürel farkların çarpışmasından kaynaklanan son derece spesifik sorunları ele alıyorlar. Filmleriyle gerek Fransa gerek Almanya'da ulusal yapımlara otantik bir boyut kazandırdılar, isimlerinden söz ettirdiler.



12 Kasım 2005
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
"