AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Kimseyi kayırmayız

Başbakan Erdoğan, Şemdinli'deki olaylarla ilgili sertçıktı: Sorumlular, mutlaka bedelini ödeyecektir. Kimse kayırmacılık, korumacılık beklemesin. Devletle halkını karşı karşıya getirecek zemine fırsat vermeyeceğiz


Başbakan Erdoğan, Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra ve beraberindekileri Başbakanlık Merkez Bina'da resmi törenle karşıladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şemdinli de meydana gelen olayların sorumlularının bedelini ödeyeceğini belirterek, "Nereden gelirse gelsin, kim tarafından yapılmış olursa olsun, kim yapmışsa bunun bedelini ödeyecektir. Kimse bizden bir kayırmacılık, bir korumacılık yürütme olarak beklemesin. Yargı burada üzerine düşeni en ideal şekilde yapacaktır" diye konuştu. Şemdinli'de meydana gelen olayların sonuna kadar takipçisi olacaklarını kaydeden Erdoğan, kimsenin devletle milleti karşı karşıya getirecek olan zeminleri hazırlamasına fırsat vermeyeceklerini ifade etti. Başbakan, "Bunun bedelini kim ödeyecekse ödeyecektir" diye konuştu. Erdoğan, Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra ile yaptığı görüşmeden sonra düzenledikleri basın toplantısında gazetecilerin Şemdinli olaylarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Başbaktan Erdoğan, 'Şemdinli olayıyla ilgili olarak İkinci Susurluk yakıştırması yapılıyor. Değerlendirmeniz nedir' sorusuna da şu cevabı verdi:

Sonuna kadar takipçisiyiz

"Konuyla ilgili olarak ilgili bakan arkadaşlarıma, ilgili birimlere gerekli talimatları verdim ve mülkiye müfettişleri Şemdinli'ye gitmiştir. Onlar gerekli çalışmaları yapacaklar. Adalet Bakanlığımız savcılıklar vasıtasıyla gerekli müdahaleyi yapmıştır. Tüm bu çalışmalardan sonra sağlıklı bilgiyi alacağız ki, ondan sonra değerlendirmesini yapıp adımları atalım. Yalnız şunu söylemekte sakınca görmüyorum. Bu konu aldığımız duyumlar itibariyle çok hassas bir konu ve bu konunun sonuna kadar şahsım ve arkadaşlarım takipçisi olacağız." Bu olayı asla ortada bırakmayacaklarını anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Nereden gelirse gelsin, kim tarafından yapılmış olursa olsun, kim yapmışsa bunun bedelini ödeyecektir. Bu ülkede kimse yarınlara zemin oluşturacak, hele hele olumsuz zeminler oluşturacak adımlara devletle halkını, milletini karşı karşıya getirecek zemini oluşturmaya asla fırsat vermeyeceğiz. Onun için de, bu çalışmaları netleştirdikten sonra bunun bedelini kim ödeyecekse ödeyecektir. Burada bizden kimse bir kayırmacılık, bir korumacılık yürütme olarak beklemesin. Yargı burada üzerine düşeni en ideal şekilde yapacaktır. Buna da inanıyorum. Çalışmalarımızı da bu istikamette sürdürüyoruz. Şu anda bölgeye gönderdiğimiz arkadaşlarımızın dönüşünü bekliyoruz. İlgili birimlerin çalışmalarını bekliyoruz."

Hukuk, yanlış yasalarla yok edilemez

Başbakan Erdoğan, AHİM'nin kararı üzerine, "türban konusuna nokta konuldu" yönündeki haberlere tepki göstererek, "İnsanların hukukunu yanlış yasalarla yok edemezsiniz" dedi. Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine AİHM'nin kararını değerlendirirken, şöyle konuştu: "Bu konuyu din ve vicdan özgürlüğü, eğitim özgürlüğü başlığı altında görüyorum. Bazı yayın organlarının 'nokta konmuştur' ifadeleri çok yanlıştır. Bunlar artniyetli yaklaşımlardır. Dünya üzgürlüklerde nerelerden nerelere gidiyor. AİHM'deki bu kararı verenlere ben şu soruyu sormak isterim: Sizin ülkelerinizde, yaşadığınız ülkede, mevcut yasalarınızın inançlarıyla örtüşen ve çatışan yanlarını hiç değerlendirdiniz mi? 'Örtü nedir' diye sorarak bunun yetkilisi olanlardan bir cevap alınmış mıdır? Bu cevap alınmadan böyle bir karara varmak bir defa din ve vicdan özgürlüğüne, eğitim özgürlüğüne de ters düşer. Bunu genelleştirme gayreti içerisine girmek artniyetli davranmaktan başka bir şey değildir.

AB süreciyle ilgisi yok

Bunu AB sürecine malederek ve AB süreciyle de değerlendirme gayreti içerisine girenler de bir yanılgı içerisindedir. Çünkü bu da özgürlüklerin bir parçası olarak ele alınmış, alınacak olan bir konudur. Yasalarla ilgisi olan tarafları olabilir. Ama yasa başka bir şeydir, hukuk başka bir şeydir. Onun için insanların hukukunu yanlış yasalarla hiçbir zaman yok edemezsiniz. Geçici bir süre yok edebilirsiniz. Ama eninde sonunda bu hukuk yasa haline gelir ve geldiği zaman da bu o beklenen çözüme kavuşmuş olur." Türkiye'nin sorunun kendi içinde çözeceğini belirten Erdoğan, "Temennim odur ki, bu sorunu da Türkiye kendi içinde toplumuyla halletmiştir, millet olarak halletmiştir. Kurumların sorunu vardır, siyasi partilerin sorunu vardır. Bu sorun kendi içinde de çözülecek, gerginlikler ortadan kalkacaktır" dedi.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA

    Aksu: Şemdinli'deki olay aydınlatılacak

    İçişleri bakanı Abdülkadir Aksu, Şemdinli'de meydana gelen olayların tüm yönleriyle soruşturulduğunu belirterek, vatandaşları sağduyulu hareket etmeye çağırdı. Avusturya'da bulunan Aksu, "Bölge halkımızın sağduyulu olduğuna inanıyorum. Bu olay vesilesiyle de kendilerinden sağduyulu hareket etmelerini rica ediyorum" diye konuştu. "Şemdinli'de olaylar hepimizi çok üzmüştür" diyen Aksu, şunları söyledi:"Son olayda savcılarımız olayın soruşturmasını anında başlattılar. Hakkari valimiz ve Jandarma Alay Komutanı da olay yerine derhal hareket ettiler. Şu anda savcımız olayı soruşturuyor. Şu anda benim bir değerlendirme yapmam doğru olmaz. Ayrıca mülkiye baş müfettişlerini gönderdim, onlar da çok yönlü araştırmaya başladılar."



  • 12 Kasım 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED