AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A

Bush'un yeni Irak stratejisi:
Temizle, elinde tut ve inşa et

Irak savaşını, terörizme karşı yürütülen mücadelenin ana cephesi olarak ilan eden Amerika, Irak'taki yeni stratejiye göre artık direnişçilerin elindeki merkezleri 'temizledikten' sonra geri çekilmeyecek

Irak'ın işgalinden bu yana ülkenin tümünde güvenliği sağlamayı amaçlayan ABD, bu çabalarında özelikle Sünni kesimin yaşadığı bölgelerde izlediği strateji nedeniyle tam bir sonuca ulaşamadı. Washington yönetimi, Sünni bölgelerde de güvenliği ve kontrolü sağlamak için "Temizle, elinde tut ve inşa et" adlı yeni bir strateji geliştirdi.

Bu strateji, direnişçilerin elindeki merkezlerin askeri operasyonla temizlenmesini ve ardından Irak ordusunca kontrolünü öngörüyor. Bu terim, Başkan ABD Bush'un son konuşmasında ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın son günlerdeki bir açıklamasında yer aldı.

Daha önceleri, Sünni Arap direnişine karşı ABD güçleri, belirli merkezlere saldırıyor ve zorlu çatışmalar sonucu direnişçileri tasfiye ettikten sonra geri çekiliyordu. Bu durumda da direnişçiler, bu merkezlere yeniden dönüyordu.

'Zerkavinin Türkiye sorumlusu yakalandı'

Yeni stratejide ise, ülkenin tamamının güvenliğinin sağlanması yerine, direnişçilerin güçlü olduğu önemli merkezler hedef alınıyor. "Temizle" aşamasında direnişçiler tasfiye ediliyor; ancak ardından ağırlıkla Irak ordusu söz konusu merkezi denetiminde tutmaya çlışıyor.

Böylece güvenliğin sağlanmasıyla üçüncü aşama olan inşa safhasına geçilmesi hedefleniyor. Ancak uzmanlar, bu stratejiyi geçerli görmelerine karşın daha fazla ABD askeri gerektiğinee işaret ediyor.

Ürdün'de 57 kişinin öldüğü 115 kişinin de yaralandığı üç otele yönelik intihar saldırılarıyla gündeme gelen El Kaide'nin Irak sorumlusu Ebu Musab ez Zerkavi'nin Türkiye'ye yönelik operasyonlar yapmaya hazırlanan bir yetkilisinin yakalandığı belirtildi. Açıklamayı bizzat ABD Başkanı George W. Bush yaptı. Bush, Zarkavi'nin 'Türkiye masası şefi'ni ele geçirdikleri duyurdu. ABD Başkanı George W. Bush, Tobyhanna'daki askeri üste Eski Muharipler Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada, Zerkavi'nin Türkiye'de eylem planları yapan kıdemli bir komutanını ele geçirdiklerini söyledi.

Terörist liderin ölü veya diri ele geçirilmesi hakkında bilgi vermeyen Bush, Zerkavi'nin Türkiye'ye karşı eylemlerini bu kişi aracılığıyla yürüttüğünden emin olduklarını söyledi.

'Asla geri adım atmayacağız'

Konuşmasında, Irak Savaşı'na Amerikan halkının desteğinin azaldığı sırada terörle mücadele politikasını savunan Bush, terörle savaşı, yakın geçmişte Komünizme karşı yürütülen mücadeleye benzetti. Bush konuşmasında, "asla geri adım atmama, asla teslim olmama ve kesin bir zaferden başka hiçbir şeyle yetinmeme" sözü verdi. n WASHINGTON



13 Kasım 2005
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED