AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ

İş dünyası şeytan üçgeninde boğuluyor
Vergi-Faiz-Maliyetler

Ülkeler arası rekabet gücü sıralamasında Türkiye, Büyüme Rekabet Gücü Endeksi'nde 65. sıradayken, 2005 yılında 66. sıraya geriledi.

  • SONGÜL SELVİ /ANKARA
    Resmi Gazete'nin 2 Kasım tarihli mükerrer sayısında yayınlanan 2006 programının uygulanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararında, Türkiye'nin rekabet gücündeki durağanlığa dikkat çekildi. Programda, Türkiye'nin ülkeler arası rekabet sıralamasında 2003 yılında 65. sırada olduğu 2005 yılında ise 66. sıraya gerilediğine dikkat çekilerek, buna işletmelerin sorunlarının neden olduğu kaydedildi. İşletmelerin temel sorunlarının çalışma ortamı ve sektör yapılarından kaynaklandığının altı çizilerek, iş ortamından kaynaklanan sorunlar şöyle sıralandı: "Faiz oranlarının yüksek seyretmesi, kayıtdışı ekonomi, düşük fiyatlı ithalattan kaynaklanan haksız rekabet, fiziki alt yapıdaki yetersizlik, yatırım ve işletme aşamasında karşılaşılan bürokrasinin fazlalığı, kamu tarafından sağlanan bazı girdi fiyatlarının yüksekliği, vergi ve SSK primi oranındaki yükseklik."

    Firmaların yapılarından kaynaklanan sorunlar ise, "Çoğu kuruluşun mali, organizasyon ve pazarlama yapısında, teknoloji üretimde, özgün tasarım ve marka geliştirme ve yenilik yaratma gücündeki yetersizlikler; kalite, çevre ve verimlilik bilincinin eksikliği" olarak belirtildi.

    Yatırım ortamının bürokrasi tablosu

    Programda, yatırım ortamına ilişkin OECD ülkeleri ortalaması ile Türkiye karşılaştırıldığında, işe başlamada, Türkiye'de 8 işlem varken, OECD ülkelerinde 6 işlem olduğu, Türkiye'de işletmeyi kapatmak 5 yıl 9 ay sürerken, OECD ülkelerinde 1 buçuk yıl sürdüğü belirtiliyor.

    2006 programında, hükümetin yatırım ortamını iyileştirilmesine yönelik, "bir günde şirket kurma, doğrudan yabancı yatırım için en düşük sermaye miktarı kaldırılması" gibi çalışmalarının devam etmesi gerektiği vurgulanırken, "Ekonomi göstergelerindeki iyileşmenin kalıcı olması için iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarının devamı önem arzetmektedir" denildi.

    Yüksek faiz şirketlerin belini büküyor

    Reel faiz oranlarının yüksek olmasının maliyetleri artırdığına değinilen 2006 Yılı Programında, 2003 ve 2004 yılında geçmiş dönemlere nazaran faiz oranlarında meydana gelen düşüşün, özel sektörün bankalardan kullandığı kredi miktarında artışa neden olduğuna dikkat çekildi. Programda, banka kredileri içinde reel sektöre kullandırılan kredi stokunun 2003 yılında 50.3 milyar YTL seviyesinden 2004 yılında 70.9 milyar YTL'ye, 2005 yılının ilk 9 ayında ise önceki yıla oranla yüzde 29.3 oranında artış göstererek 91.6 milyar YTL'ye yükseldiği kaydedildi.



  • 13 Kasım 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED