AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ

3 milyon aileye kömür yardımı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Hükümetimiz döneminde, 3 milyon aileye kömür yardımı yapıldı,bu sene dağıtılması planlanan kömür miktarı 1.5 milyon ton'' dedi. Bakan Güler, şunları kaydetti: ''Hükümetimiz tarafından bugüne kadar yaklaşık 3 milyon aileye en az 500 kilogram en fazla 1.5 ton olmak üzere 25 kiloluk kömür paketlerinden dağıttık. Bu kömürleri Türkiye Kömür İşletmeleri ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan temin ettik. Bu sene dağıtılması planlanan miktar 1.5 milyon ton.''

Ülker'den Lifli Bisküvi

Ülker ailesinin genç markası, Ülker Mavi Yeşil Light, Kayısılı Lifli Bisküvi'yi tüketicilerin beğenisine sundu. Ülker Mavi Yeşil Light geniş ürün portföyüne her geçen gün yenilerini eklemeye devam ediyor. Enerji değeri normal bisküvilere göre % 43, yağ değeri ise % 73 oranında azaltılmış olan Ülker Mavi Yeşil Light Kayısılı Lifli Bisküvi, Türkiye'nin ilk kayısılı diyet bisküvisi.

Henkel kârda iki haneli

Henkel Grubu 2005 yılının üçüncü çeyreği finansal verilerini açıkladı. Henkel, bu dönem içerisinde satışlarda ve işletme kârında (EBIT) iki haneli yüzde artışına ulaştı.Henkel Grubu, 2005 yılının üçüncü çeyreği satışlarında 3.140 milyon Euro ile yüzde 13,2'lik bir artış elde etti.

Beypiliç'den gitar konseri

Beypiliç sanata ve sanatçıya verdiği önemi resim, müzik, fotoğraf ve çeşitli sanat dallarındaki faaliyetlere sponsor olarak göstermeye devam ediyor. 11 Kasım 2005 tarihinde Bolu Kültür Merkezi'nde Beypiliç'in katkılarıyla gerçekleşen gitar konseri örnek oldu. Ersin Turhal'ın yönlendirdiği Bolu Kültür Sanat Derneği Gitar Grupları Beypiliç Sponsorluğunda dinleyenlere güzel bir akşam yaşattılar.

Topten'den gözlük kaskosu

Gözlük kullanıcılarının en büyük sorunlarından biri olan tamir, servis ve değişim konularına çözüm getiren TOPTEN'in tüm ürünleri 2 yıl garanti kapsamına girdi. Türkiye'nin her ilinde 350 Eksen Optik Mağazaları'nda geçerli olan TOPTEN Garanti Belgesi ile, her türlü teknik destek ve yardımı alınıyor.

Benzinde iki kuruşluk indirim

Benzin türlerinin rafineri çıkış fiyatlarında yapılan indirim, pompa fiyatlarına 1-2 kuruş olarak yansıdı. Benzinin pompa fiyatlarında, şirketlere ve şehirlere göre 1 ila 3 kuruş arasında değişen fark bulunmakla birlikte, yapılan indirimle Ankara'da kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,56 YTL, süper benzinin litresi 2,54 YTL, 98 oktan benzinin litresi de 2,80 YTL'ye geriledi. Düşük kükürtlü motorinin fiyatı ise 8 YKr indirimle 2,16 YTL'ye düştü.

Cep'lerin yüzde 90'ı fuzuli

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkın, "piyasada kullanılan cep telefonlarının yüzde 90'ının fuzuli (gereksiz) olduğunu" söyledi. Prof. Taşkın, "Özellikle fonksiyonu geniş olan telefonlar ilk sırada yer alıyor. Cep telefonlarının bir çoğunun 20'ye yakın fonksiyonları var. Ancak ne yazık ki insanların büyük bir kısmı sadece bunun 3 özelliğini kullanıyor. Kullanılmayan fonksiyonlar için para ödeniyor" dedi.

Çin malları tekstil sektörünü felç etti

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Çin mallarının Türk tekstil sektörünü hem iç hem de dış pazarda zor durumda bıraktığını bildirdi.Karakuş, "Çin'den yapılan ithalat, tekstil üreticisini zor durumda bıraktı, sektörü felç etti. Dış pazarlarda da aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Yüksek maliyetler nedeniyle Çin ürünleri ile rekabette zorlanıyoruz" dedi. Karakuş, firmaların, ucuz ithal girdiye yöneldiklerini söyledi

AB fonları 600 kişinin yüzünü güldürecek

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce AB tarafından onaylanan ve toplam 10 milyon avroluk 12 proje kapsamında 600 kişinin istihdam edileceği bildirildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Proje Birimi Koordinatörü Serdar Birtane, Yerel Gündem 21 Çalışma Grubu için de 30 bin avroluk bir projenin de onaylandığını belirtti. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası da AB'den "İpekli Dokumayı Canlandırma ve Destekleme Projesi" için 250 bin avro destek aldı. TSO Genel Sekreter Yardımcısı Lezgin Yalçın, 280 bin avroluk "İpekli Dokumayı Canlandırma ve Destekleme Projesi"nin AB tarafından onaylandığını söyledi.

Devler, marketle ilgili yasaya karşı direniyor

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın zor durumda olduğunu belirterek, AB'de geçerli olan kuralların Türkiye'de de yürürlüğe konulmasını istediğini belirtti. Palandöken, 60 milyar dolarlık bir piyasayı ilgilendiren taslağın mevcut haliyle AB müktesebatına uygun olduğunu vurgulayarak, "Dillerinden AB söylemini eksik etmeyen büyük sermaye sahiplerinin, iş kendi çıkarlarını ilgilendiren düzenlemelere gelince, farklı yaklaşımlar içine girmelerini, çifte standart olarak değerlendiriyoruz. Bunların yaklaşımlarını da kınıyoruz" dedi.

Uludağ'da vergi zirvesi başlıyor

Vergi Dairesi Başkanları, Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu başkanlığında, 14 Kasım'da Bursa'da bir araya gelecekler. 29 ilde kurulan Vergi Dairesi Başkanlarıyla bir çalışma toplantısı yapılacak. Maliye Bakanlığı'nın Bursa-Uludağ'daki eğitim tesislerinde gerçekleştirilecek toplantıda yeni stratejiler de ele alınacak. Arıoğlu ve Vergi Dairesi Başkanlarının katılacağı toplantı 3 gün sürecek. Öte yandan Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen vergi ziyaı cezasına ilişkin yeni yasal düzenleme çalışmasının tamamlandığını bildirdi.

Köprülere 2. kat önerisi kabul görmedi

Karayolları Genel Müdürlüğü, İstanbul Boğazı'ndaki köprülere kat çıkma teklifine sıcak bakmıyor. Karayolları, 3. köprü ile birlikte, İzmit-Tekirdağ arasındaki trafiği de rahatlatmayı planlıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri, ekonomik gerekçelerle gündeme getirilen bu yöntemin, kentin estetik görünümüne zarar vereceğini belirttiler. Yetkililer, yeni köprü yerine mevcut köprüye ikinci kat yapmanın, maliyeti 2-3 kat aşağıya çekebileceğini, ancak "Boğaz'da bir çizgi gibi uzanan silüete zarar vereceğini" kaydettiler. Yetkililer, 3. köprünün de iki kat olarak inşa edilmeyeceğini bildirdiler.

Makine ihracatı 4.2 milyar dolara ulaştı

Makine ve aksamları sektörünün ihracatı, yılın ilk 10 ayında 4.2 milyar dolara ulaştı. Gümrük tarife istatistik pozisyon numarası bazında (84'üncü fasıl) makine ve aksamları sektörünün tamamının ihracatı değerlendirildiğinde, Türkiye genelinde 10 aylık dönemde yüzde 28 artışla 4.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Genel Sekreterliği verilerine göre, Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği bünyesinde yer alan sektörün ihracatı ise 10 ayda 2.1 milyar dolar oldu. Ekim ayı ihracatı 227,8 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

THY hariç havada sendikalı yok

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, Türkiye'de havacılık sektöründe çalışan 25 bin kişiden 11 binin sendikalı olduğunu söyledi. Sendikal faaliyetlerin sadece Türk Hava Yolları'nda devam ettiğine dikkat çeken Ayçin, "Sendikaya THY çalışanları üye. Özel sektörde sendikalı çalışan yok" dedi. Özel sektörün THY'nın uçuş ve teknik ekip personelini yüksek ücret vererek transfer ettiğini de vurgulayan Ayçin, şunları söyledi: "Yer ekibinde çalışanlar da üye olmakta zorlanıyorlar. Çünkü özel sektör, çalışanlarına düzenli maaş vermiyor. "

Kapanan şirket sayısı azaldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Ticaret Sicili verilerine göre, bu yılın ilk 10 ayında yeni açılan şirket sayısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.87 artış olurken, kapanan şirket sayısında ise binde 34 gerileme oldu. Geçen yılın ilk 10 ayında 68 bin 72 olan yeni açılan şirket sayısı, bu yılın söz konusu döneminde 80 bin 917'ye yükseldi. Kapanan şirket sayısı ise 23 bin 91'den 23 bin 13'e geriledi. Geçen yılın Eylül ayında 6 bin 291 olan yeni açılan şirket sayısı da, bu yılın aynı ayında 7 bin 899'a çıktı. Geçen yılın Eylül ayında 2 bin 76 şirket kapanırken, bu yıl bu sayı bin 972'de kaldı.

Çankırı Büyük Otel, Halk Leasing'in oldu

Mülkiyeti Çankırı İl Özel İdaresi'ne ait olan ve Çankırı-Ankara girişinde bulunan Büyük Otel satıldı. Özelleştirme kapsamına alınan ve İl Özel İdaresi'nce daha önce 3.5 milyon YTL'ye satışa çıkarılan ve alıcısı çıkmayan Büyük Otel, İl Encümeni'nin yaptığı son ihalede alıcı buldu. 2.2 milyon YTL'den 2. kez satışa çıkarılan Büyük Otel'in ihalesine Halk Leasing katıldı. Valilik toplantı salonunda açık artırma usulüyle yapılan satışta Halk Leasing, 2.3 milyon YTL vererek Büyük Otel'in yeni sahibi oldu.

  • ÇANKIRI



  • 13 Kasım 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED