AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

SUSURLUK BAGAJI

Astsubay Ali Kaya'nın kullandığı tespit edilen arabanın bagajından bir infaz listesinin yanı sıra muhbir listesi ve harita çıktı. Arabadan çıkan ajandada ise dudak uçuklatan bilgiler var...

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, Umut Kitabevi'nin bombalanması olayında kullanılan Reanult marka otomobilin bagajından çıkan belgeler, olayı tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Bombalama eyleminde adı geçen Uzman Çavuş Tanju Çavuş ile PKK itirafçısı olduğu belirtilen Veysel Ateş'in tutuklanması, eylemin yapıldığı gün CHP Milletvekili Esat Canan ile bölge halkının "Bu işin arkasında JİTEM var" iddiasına yeni bir boyut kazandırdı. Ayrıca, arabanın bagajında sadece kroki ve isim listelerinin değil, çok önemli bilgilerin yer aldığı bir ajanda ile "özel bir haritanın" da bulunduğu ortaya çıktı. "Susurluk bagajı"ndan çıkan belgeler, bölgede varlığı hiçbir zaman kabul edilmeyen Susurluk türü ilişkiler konusundaki kuşkuları destekledi. "İnfaz listesi"nde isminin üzeri kırmızı çizgi ile çizilen Seferi Yılmaz ölümden kıl payı kurtulurken, listede bazı belediye başkanları ile aşiret liderlerinin de bulunduğu kaydedildi. İşte, olaydan sonra "güvenli bir yerde tutulduğu" belirtilen Astsubay Ali Kaya'nın kullandığı savunulan arabadan çıkan belgeler:

Bagajdan iki liste çıktı

İNFAZ LİSTESİ: 30 AK 933 sahte plakalı arabanın bagajından iki ayrı liste çıktı. Oldukça kabarık olan listelerin birisinde PKK / Kongra Gel'e yardım ve yataklık yaptığı ileri sürülen kişilere ait bilgiler var. Seferi Yılmaz'ın isminin ilk başta yazılı olduğu 'infaz listesi'nde, adı yazılı olan kişilere ait telefon bilgileri, nerede oturdukları, ne işle uğraştıkları ve benzeri bilgiler yer alıyor. Edinilen bilgilere göre, bu listede sadece Şemdinli'de oturanlar değil, Yüksekova ve Hakkari'de ikamet eden isimler de bulunuyor. Sözkonusu listede, bazı belediye başkanları ile bölgedeki bazı aşiret reislerinin isimleri yer alıyor.

MUHBİR LİSTESİ: 'Susurluk bagajı'ndan çıkan ikinci listede ise, daha çok bu yapıya yardım edenlerin isimleri bulunuyor. Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli'den isimlerin yer aldığı listede, kamu görevlilerinin bulunmadığı daha çok halktan ve esnaftan isimler yeralıyor. İlk listede olduğu gibi bu liste de, bu kişilere ait ikamet, telefon ve benzeri bilgiler içeriyor.

Ajandada şoke eden bilgiler

ÜÇ AŞİRET NOT DÜŞÜLDÜ: Arabanın bagajından çıkan belge, liste, fotoğraf ve krokilerle birlikte ele geçen bir ajanda da çok ilginç bilgiler yer alıyor. Ajandada, bölgedeki üç aşiretle ilgili kısa notlar tutulmuş. Aşiret yapısı ve reisleri ile ilgili bilgilerin yeraldığı ajandada, aşiretlerin kimlere yakın durduğu da not edilmiş.

DERECİK YOLUNA GÖZALTI: Ajandada dikkat çeken bir diğer nokta ise Şemdinli'den Derecik beldesine gidenlere ilişkin tutulan notlar. Ajandadaki notlarda, Şemdinli'den Derecik'e gidenlerin hangi saatte çıktığı ve geri döndüğü, kaç saat sonra geldiği, kaç kere gidip geldiğine dair notlar var. Beldeye gidip gelenlerin isimlerinin not edildiği ajandada sözkonusu şahısların telefonları da yer alıyor.

PATLAMALAR DA NOT EDİLDİ: 'Susurluk' ajandasında dikkat çeken diğer notlar ise son zamanlardaki patlamalara ilişkin. Not edilen 17-18 patlama arasında, 1 Kasım'da, Şemdinli'de yaşanan patlama da bulunuyor.

'Susurluk'un yol haritası

ÖZEL ÇİZİM HARİTA: Hakkari Jandarma İl Komutanlığı'na ait görevlendirme belgesinin bulunduğu arabanın bagajından çıkan bir diğer belge ise özel çizilmiş bir harita. Hakkari, Şemdinli, Yüksekova ile bu Irak ve İran'ın bir kısmının yeraldığı yarım metrelik haritada, yol güzergahları, bu bölgede yer alan dağlar ve dağların özellikleri, bazı köyler ve bu köylere ilişkin detaylı bilgiler, Zağros dağı ve çevresinde işaretlenmiş bazı bölgeler bulunuyor. Harita üzerinde, Türkiye-İran-Irak sınırında işaretlenmiş bazı bölgeler olduğu, bunların da terör örgütü PKK'nın kampları olabileceği tahmin ediliyor.

SEFERİ YILMAZ O GÜNÜ ANLATTI

Bombalama olayında hedef alınan Umut Kitapevi'nin sahibi Seferi Yılmaz, Yeni Şafak'a 9 Kasım'da yaşanan olayı anlattı. Seferi Yılmaz, "Öğle yemeği için hazırlık yapıyorduk. Pasajdaki 4-5 arkadaş birlikte yemek yiyecektik. Bir kişi camı kırdı ve 'hepiniz öleceksiniz' diye el bombasını bıraktı. Bunun üzerine ben kendimi dışarı attım. Kaçan kahverengi montlu kişiyi işaret ederek halka gösterdim. Bu şahsı yakaladık. Devlet yetkilileri gelip 'biz gerekeni yapacağız, bu işin takipçisi olacağız' diyerek elimizden aldılar. Arabanın bagajından 3 dosya çıktı. Dosyanın biri benimle ilgili idi. Evimin ve işyerimin krokisi. Yüksekova'da çekilmiş fotoğraflarım vardı. Bazı kişilerin isimleri olan liste vardı" dedi.

Devletten davacıyım

Bombalama sırasında ölen Mehmet Zahit Korkmaz'ın evi dün gün boyu taziyeye gelenlerle doldu taştı. Anne Makbule Korkmaz, 26 yaşındaki çocuğunun 'devlet' tarafından öldürüldüğünü savunarak, "Bu devletten davacıyım. Kim yaptı? Bunu ne terör, ne de şahıs yaptı. Suçlu devlet" diye tepkisini dile getirdi. Zahit Korkmaz'ın eşi Hamide Korkmaz ise 2 çocuğunun yetim kaldığını belirterek, "Devlet bu olayın faillerini bulsun" dedi.

Şemdinli'yi Rektör Aşkın'ın savcısı soruşturacak

Van Cumhuriyet Savcısı Sezgin Kanmaz, Şemdinli'deki olaylarla ilgili soruşturmayı yürütmek üzere ilçede görevlendirildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkındaki soruşturmayı da yürüten Kanmaz'ın olayla ilgili araştırmaya başladığı belirtildi. Bu arada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan başkanlığındaki heyet ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi başkanlığındaki heyet dün ilçeye gelerek incelemelerde bulundu. Heyetlerin halk tarafından protesto edilmesi üzerine Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, ilçeye gelen heyetlere gereken bilgilerin verilmesi ve protesto edilmemesi konusunda halkı uyardı.

EVİNİN KROKİSİ

DÜKKANININ KROKİSİ

'BAGAJ'IN SİCİL KAYDI


* Resimleri büyütmek için üzerine tıklayın.



13 Kasım 2005
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED