AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

Şemdinli yürüyüşü

Şemdinli'de meydana gelen olayları protesto etmek için dün birçok ilde gösteri yürüyüşü yapıldı. Zaman zaman polisle göstericilerin çatıştığı olaylar sırasında bazı işyerleri maddi hasar gördü

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde yaşanan olaylar dün çeşitli illerde protesto edildi. Van'da, Şemdinli'deki olayları protesto etmek amacıyla izinsiz gösteri yapan gruba müdahale eden güvenlik güçleri, 24 kişiyi gözaltına aldı. Alınan bilgiye göre, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olayları protesto etmek amacıyla DEHAP binası önünde toplanan ve yapılan basın açıklamasının ardından yürümek isteyen gruba, polis izin vermedi. Bunun üzerine bazı işyerlerinin camlarını kıran grubu, polis gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştı. Ara sokaklara dağılan göstericilerden, 24'ünün gözaltına alındığı bildirildi. Bu arada, göstericilerin attığı taş ve molotofkokteyli, biri polis aracı 2 araç ile bazı işyerlerinin camlarının kırılmasına neden oldu. Olaylar sırasında, 1 göstericinin taşla yaralandığı belirtildi. Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde de protesto yürüyüşü yapıldı.

DÖNÜM NOKTASI OLMALI

Elazığ'da da DEHAP İl yönetimi, PTT Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına, EMEP, ÖDP, DTP ve İHD Elazığ Şubesi üyeleri de katıldı. Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Sezgin Tanrıkulu da, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de yargı makamlarının, devlet içerisindeki yasadışı yapılanmaların ortaya çıkarılmasında, soruşturulmasında ve sorumluların cezalandırılmasında bugüne kadar başarılı olamadığını iddia ederek, "Şemdinli olayı bir dönüm noktası olmalıdır. Bu kez hukuk devletinin ilkeleri galip gelmeli" dedi.

KOMİSYON KURULSUN

Van Mazlum-Der Şube Başkanı Abdülbasid Bildirici ise Akdamar Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, 9 Kasım'da Şemdinli'de meydana gelen patlama sonrasında Van'daki çeşitli sivil toplum örgütleriyle ilçeye giderek incelemelerde bulunduklarını belirterek, "İlçede yaşanan olayları araştırmak için Meclis tarafından bir komisyon kurulması gerekiyor" dedi.

Hatay Ulus Alanı'nda toplanan "Hatay Demokrasi Platformu" üyeleri de, basın açıklaması okuyarak, Şemdinli'deki yaşanan olaylara tepki gösterdi. Şemdinli olayı İzmir ve Bursa'da protesto edildi. İzmir'de, İHD Şubesi önderliğinde toplanan çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi parti üyelerinin oluşturduğu grup, Çankaya semtinden Konak'a yürüdü. Öte yandan Bursa'da Setbaşı-Mahfel önünde toplanan grup, ellerindeki pankatlar eşliğinde sloganlar atarak, Ahmet Vefik Paşa Bursa Devlet Tiyatrosu'na kadar yürüdü.

İHD: Başbakan bölgeye gidip güven vermeli

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Yusuf Alataş, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki olayları değerlendirirken, "Başbakan ya da bir yardımcısı bölgeye giderek, halka, etkin soruşturma yapılacağı konusunda güven vermeli" dedi. İHD ile birlikte İHOP'u oluşturan Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Mazlumder, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Uluslararası Af Örgütü temsilcileriyle İHD Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen İHOP Sözcüsü Yusuf Alataş, olaylar sonrasında Başbakan Erdoğan'ın, "olayın etkin bir şekilde soruşturulacağına ve sorumluların kesinlikle cezalandırılacağına" dair verdiği sözleri olumlu karşıladıklarını ve ümit verici bulduklarını söyledi. "Başbakan ya da bir yardımcısı bölgeye giderek, halka, etkin soruşturma yapılacağı konusunda güven vermeli" diyen Alataş, kesin gizlilik gerektiren durumlar haricinde soruşturmanın aşamaları konusunda kamuoyuna sürekli bilgi verilmesi gerektiğini ifade etti.

  • ANKARA

    Kepenkler dün de açılmadı

    Üç gün önce meydana gelen patlamanın ardından kapattıkları işyerlerini dün sabah saatlerinden itibaren açan Şemdinli esnafı, güvenlik güçleri tarafından kurulan barikatların kaldırılmayışını gerekçe göstererek, yeniden kepenk indirdi. Alınan bilgiye göre, patlama ve sonrasında gelişen olaylar üzerine işyerlerini kapatan esnaf, sabah saatlerinden itibaren işyerlerini açmaya başladı. Ancak esnaf, kaymakamlık binası çevresinde kurulan barikatların kaldırılmayışını gerekçe göstererek, tekrar işyerlerini kapattı. Bu arada olayları protesto etmek için önceki gün işyerlerinin kapandığı Yüksekova İlçesi'nde ise dün sabah esnaf dükkanlarını açtı.



  • 13 Kasım 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED