AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R

Okuyuşların ve Kunut Tekbirinin Hikmeti

Okuyuşların Hikmeti
* Sn. Hocam geçmiş Ramazan Bayramınız mübarek olsun. Size bir sorumuz var: Vakit namazları cemaatle kılınırken, öğle ve ikindi namazlarında imam niye sessiz okumaktadır (diğer vakitlerde sesli okunuyor)? Ayrıca sesli okunan farz namazların 3. ve 4. rekatları neden sessiz okunmaktadır? Bunun hikmetini öğrenmek istiyoruz. Cevap verirseniz çok memnun olacağız. Allah'a emanet olunuz. (Murat Çubukçu/memur).

Öncelikle, şunu bilmemiz gerekir: Namazdaki sesli ya da sessiz okuyuş (kıraat) biçimleri, Hz.Peygamber'in (s.a.) uygulamasına dayanır. Namazda nelerin, nasıl yapılacağını kendisinden öğrenmemizi bizzat o istemiştir. Dolayısıyla, okuyuş biçimleri de Sevgili Peygamberimizden naklendir. Ayrıca, şöyle de düşünebiliriz: Gecenin ürperten o müthiş sessizliğinde sesli okuyuş, insan ruhunu okşayıcı bir yöne sahiptir. Bu yüzden, gece kılınan sabah, akşam ve yatsı namazlarında kıraat, sesli yapılarak gecenin bu etkileyici özelliğinden yararlanılmaktadır. Akşamın 3., yatsının 3. ve 4. rekatlarında sessiz okumak ise, ilk iki rekatta sesli okuyuşun yeterli görülmesinden olmalıdır. Gündüz namazlarında ise, sadece çok kalabalık ve zorunlu olarak cemaatle kılınan Cuma ve bayram namazlarında, cemaatın bu kalabalıklığına uygun biçimde okuyuşlar sesli yapılmaktadır.

Kunut Tekbiri Neden Alınır?
* Vitir namazında ikinci tekbiri neden alıyoruz? (Adnan Kayen)

* Vitir namazında üçüncü rekatta kunut dualarından önce tekbir almanın sebebi nedir? (Abdülbaki Akgün/öğretmen)

Kunut, Allah'a bağlılık ve teslimiyet gösterme anlamındadır. Kunut duaları da, bu anlama uygun olarak, Yüce Allah'a sunulacak en güzel bağlılık ve teslimiyet ifadelerini içerir. Vitir namazı, Hz.Peygamber'in (s.a.) tavsiyesine göre, gecenin son namazı olmalıdır. Gecenin uykuya yatmadan önceki son namazında Hz.Peygamber'in (s.a.) okuduğu bu kunut dualarını okumak suretiyle Yüce Allah'a bağlılığımızı bir kere daha pekiştiriyoruz. Kunut duaları, diğer namazlarda bulunmadığından, farklı ve yeni bir duruma geçişi belirtmek üzere, vitir namazının üçüncü rekatında kunut tekbiri alınır. Doğrudan kunut dualarını okumaya geçmek, namazdaki olağanlığı ve sıradanlığı sürdürmek demektir. Farklı bir duruma geçiş, bir tekbirle yapılarak, bu sıradanlık ve olağan akış, bir değişikliğe uğratılır. Zaten rüku ve secde tekbirleri, "intikal (geçiş) tekbirleri" olarak adlandırılır. Kunut tekbiri de, bu anlamda bir intikal tekbiridir.

Kunut Dualarını Bilmeyenler Ne Okumalıdır?
* SELAMÜNALEYKÜM. Ben size bişey sorcam. Kunut Duası bilmiyorsak, kunut duası yerine ne okumamız gerekir? Hayırlı günler. (Sercan Kaya/muhasebe)

Kunût duası olarak, bilinen "Allahumme inna neste'inuke ve Allahumme iyyake na'budu…" duaları okunur. Kunût duaları, Allah Teâlâ'ya övgü ve duayı içine alan sözlerdir. Bu duaları seçip okumak sünnettir. Kunût duaları, biraz dolaşık olduğu için ezberlenmesi zordur. Bu yüzden, kunût bilmeyenler, "Rabbenâ âtinâ" duasını okur. Rabbenâ Âtinâ duasını da bilmeyenler, üç defa "Allahummeğfirlî" (Allahım, beni bağışla) veya Yârabbi (Ey rabbim) diye dua eder. Kunût dualarını bilip bilmemeye göre, şöyle bir sıra izlenir: kunût duaları > rabbenâ âtinâ duası > 3 defa Allahümmegfirlî duası > Yârabbi duası . Kunût dualarını bilmeyenler, Rabbenâ ve allahummegfirlî dualarını okudukları için, sehiv secdesi yapmaları gerekmez. Yukarıdaki kunût duaları yerine üç kere, Kulhüvellahu de okunabilir. Çünkü, kunût duasından maksat, Allah'ın yüceliğini hatırlamak ve dua etmektir.


13 Kasım 2005
Pazar
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED