T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 4 AĞUSTOS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Değişimin yöneticileri

İşler istediğiniz gibi gitmiyor ve şirkette imalattan yönetime kadar bütün süreçte aksamalar mı var? Siparişler yetişmiyor ve müşterilerden gelen şikayet telefonlarına bakmaktan usandıysanız, hemen bir yönetim danışmanıyla görüşün. Çünkü onlar modern çağın şirket doktorları.

Selim
Özgen
Bu iş temposu, bu yorgunluk alıp götürüyor sizden bir şeyleri. Gün gelecek geride kalan zamanı sadece sizde bıraktığı yorgunluklarla anımsayacaksınız. Bir zamanlar böyle değildi. Şimdi bir kenardan işler büyüdü, bir kenardan da bir karmaşadır almış başını gidiyor, işler adeta sarpa sarmış durumda. Şirkette nereye baksanız bir sorun yumağı. Doğrusu bunun anlaşılır yanı da yok. Sanki herkeste bir körleşme olmuş, sıkıntıların nerelerden kaynaklandığını kimse göremiyor. İşler büyüdü, sorunlar ve çözümleri de sizi aşıyor. Bir kenardan da aile şirketi konumunuzdan sıyrılıp, kurumsal bir kimliğe bürünmek zorundasınız. Yoksa bırakın yeni pazarlara açılmayı, rekabet gücünüzü kaybederek piyasadan silinmeye mahkum olacaksınız. Zira rakipleriniz olduğu yerde durmuyor. En yakınınızdaki bile, her geçen gün biraz fark atıyor size. Farkındasınız iş süreci ve yönetimde bir boşluk olduğunun ama adını koyamıyorsunuz. Sıkmayın canınızı, bu durum sadece size özgü değil. Özellikle gelişmiş ülkelerde şirketler böylesi durumlarda yönetim danışmanlarından profesyonel destek alıyorlar.

İLK ŞİRKET DOKTORLARI

İlk yönetim danışmanlığı çalışmaları ABD'de Frederick W.Taylor isimli bir mühendisin, üretim yönetimi konusunda farklı bir düşünce ve sistem geliştirmesi ile başladı. Zamanla Drucker, Peters ve birçok gurunun da içinde bulunduğu yönetim uzmanları ekibi, farklı konular çerçevesinde Yönetim Teorisi'nin gelişmesine katkıda bulundular. Böylece bireysel danışmanlık faaliyetlerinin dışında ABD kökenli olup da, uluslararası çalışan ve binlerce uzman personeli istihdam eden danışmanlık şirketleri ortaya çıktı. 1980'li yıllarda ülkemizin dışa açıldığı süreçte, yabancı sermayenin de gelmesiyle birlikte, yönetim danışmanları Türkiye'de de konuşlanmaya başladı. Firmaların verimliliğini artırmak ve daha iyi yönetilebilmeleri için firmanın yönetimden üretime kadar, her alandaki boşluğu ortaya çıkarmak amacıyla profesyonel olarak hizmet vermeye başladılar. Dolayısıyla yönetim danışmanlarına, değişimin yöneticileri diyebiliriz.

Yönetim Danışmanları Derneği Başkanı Fahrettin Otluoğlu da, danışmanlık hizmetlerinin şirketler açısından önemli bir ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. Otluoğlu'na göre, rekabet gücünü ve kaynak kullanımını arttırmak, işletme körlüğünden kurtulmak, dünya standartlarında bilgi-teknoloji ve deneyimlere hızlı bir şekilde ulaşmak için, şirketlerin profesyonel destek alması gerekiyor. Çünkü kötü gün için iyi günde risk yönetimi süreçlerini tanımlamanın yanında kuruluşların doğma, büyüme, olgunluk veya küçülme gibi evrelerinde karşılaştıkları evrim ve değişim sorunlarını yönetmek, yönetim danışmanlığı hizmetinin gerekliliğini ortaya çıkaran durumlar.

KURUMSALLAŞMAYA BÜTÜNSEL YAKLAŞMALI

Yönetim danışmanlığı şirketlerin kurumsallaşma sürecinde olmazsa olmaz bir hizmet. Gelişen ve sınırların ortadan kalktığı dünyamızda, farklı kültürler-inançlar hızlı ve sınırsız bir etkileşim içinde. Bilgi nerede üretilirse üretilsin herkesle paylaşılabiliyor. İnsanların istemleri düzeyde çeşitlilik ve kalitede derinlik anlamında, birçok işletmeden çok daha hızlı ve önce gelişiyor. Dünya hızla tek pazar haline dönüşüyor. Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde, ekonominin kılcal damarlarını oluşturan Küçük ve orta boy işletmelerin, global iş dünyasına uyumu ve rekabet üstünlüğü yaratabilmeleri için koşul, kurumsallaşma ve dinamik bir değişim evrimi içinde olmaları. Değişimi kurumsallaşmadan yönetemezsiniz. Kurumsallaşma tek kişilik yönetimden, sistem yönetimine geçmektir. Kurumsallaşma parça parça oluşturulamayacağı için bütünsel bir tasarım gerekir. Aksi taktirde kurumsal yapı yerine gecekondulaşmış, birbiriyle bağlantısız, uyumsuz ve verimsiz bir yapıyla karşılaşırsınız.

Zamanla da yatırım değersiz bir varlık haline gelir. Kurumsallaşmaya muhakkak bütünsel yaklaşımla ve yönetim danışmanlığı desteği ile geçilmeli.


  • Yönetim danışmanı seçmenin kriterleri
  • İhtiyaca uygun çağdaş çözümler
  • Danışmanlık doğru zamanda alınmalı
  • Danışman tarafsız ve deneyimli olmalı
  • Türkiye Yönetim Danışmanları Derneği
  • İşletmenizin verimliliğini koruyun

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi