T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 13 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Vakit'in davası ertelendi

Yayınlanan bir haber ve fotoğrafta Danıştay üyelerini terör örgütlerine hedef gösterdikleri iddiasıyla yargılanmalarına başlanan Anadolu'da Vakit Gazetesi sahibi Nuri Aykon ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Harun Aksoy'un duruşmaya zorla getirilmeleri kararlaştırıldı.

Yayınlanan bir haber ve fotoğrafta Danıştay üyelerini terör örgütlerine hedef gösterdikleri iddiasıyla yargılanmalarına başlanan Anadolu'da Vakit Gazetesi sahibi Nuri Aykon ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Harun Aksoy'un dava dosyası, iddianamenin kabulüne karşı yapılan itirazın değerlendirilmesi amacıyla Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar Nuri Aykon ile Harun Aksoy katılmadı. Sanıkları, avukatları Ali Pacci temsil etti.

Hakim Muhterem Bulut, Danıştay Başkanlığı adına Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu ile eski Danıştay Genel Sekreteri Suna Türkoğlu, Danıştay 2. Daire üyesi Nevin Gönenç, Danıştay 4. Daire Başkanı Engin Kumrulu ve silahlı saldırıda hayatını kaybeden Danıştay 2. Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in mirasçılarının gönderdikleri dilekçelerle şikayetlerini ve davaya katılma taleplerini bildirdiklerini tutanağa yazdırdı.

Müdahale taleplerine karşı diyeceği sorulan avukat Pacci, bazı katılma taleplerine ilişkin bir diyeceği olamayacağını, ancak Sumru Çörtoğlu ile Suna Türkoğlu açısından davaya katılmaları konusunda çekinceleri olduğunu kaydetti.

Çörtoğlu ve Türkoğlu'nun doğrudan zarar gördüklerini düşünmediğini belirten avukat Pacci, takdiri mahkemeye bıraktığını bildirdi.

Bağcılar Cumhuriyet Savcısı Ömer Karaçal ise Özbilgin'in mirasçıları, Kumrulu ve Gönenç'in "basın yoluyla hakaret" suçundan doğrudan zarar görmeleri olasılığı nedeniyle, Çörtoğlu ve Türkoğlu'nun da "hedef gösterilme" suçuyla ilgili olarak Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçtan zarar görmeleri ihtimali nedeniyle davaya katılma taleplerinin kabulüne karar verilmesini istedi.

TALEPLER KABUL EDİLDİ

Hakim Bulut, CMK'nın 237. maddesi uyarınca, suçtan zarar gören Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu ile eski Danıştay Genel Sekreteri Suna Türkoğlu, Danıştay 2. Daire üyesi Nevin Gönenç, eski Danıştay 2. Daire üyesi ve halen Danıştay 4. Daire Başkanı olan Engin Kumrulu ile silahlı saldırıda hayatını kaybeden Danıştay 2. Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in mirasçılarının Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet suçundan açılan davaya katılmalarına karar verdi.

Hakim Bulut, ayrıca Gönenç ve Kumrulu ile Özbilgin'in mirasçılarının "basın yoluyla hakaret" suçu açısından da davaya katılmalarına hükmetti.

Hakim Muhterem Bulut, sanıkların avukatı Pacci'nin, 12 Haziran 2006 tarihinde mahkemeye sunduğu dilekçesinde, iddianamenin kabul edildiğine dair kararın sanıklara tebliğ edilmediğini belirterek, bu karara itiraz ettiğini tutanağa yazdırdı.

Bu talebe ilişkin de görüşü sorulan Savcı Karaçal, CMK'da sanığa iddianamenin tebliğ edilmesinin düzenlendiğini, iddianamenin kabul edilmesine ilişkin kararın tebliğine ilişkin bir düzenleme bulunmadığını ifade ederek, iddianamenin tebliğ edilmiş olmasının kabul edildiğini göstereceği gerekçesiyle talebin reddine karar verilmesini istedi.

CMK'nın 175 ve 176. maddelerinde iddianamenin sanığa tebliğ edilmesinin düzenlendiğini, bu maddelerde kabul kararının tebliğine ilişkin bir hüküm bulunmadığını belirten Hakim Bulut, iddianamenin iadesi kararına da yalnızca Cumhuriyet Savcısı'nın itiraz edebileceğinin öngörüldüğünü kaydetti.

Ayrıca CMK'nın 267. maddesindeki düzenlemelere dikkati çeken Bulut, sanıklara açıklamalı davetiyeyle birlikte 14 Nisan 2006 tarihinde iddianamenin tebliğ edildiğini, 12 Haziran 2006 tarihinde yapılan itirazın süresi geçtikten sonra verildiğini anlattı.

DOSYA, BAKIRKÖY AĞIR CEZA MAHKEMESİNE GÖNDERİLDİ

Tüm bu nedenlerle itirazın yerinde olmadığını belirten Hakim Bulut, ancak itirazın değerlendirilmesinin üst mahkeme tarafından yapılması gerektiği için dosyanın Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Davetiye tebliğine rağmen duruşmaya gelmeyen sanıkların zorla getirilmesini kararlaştıran hakim Bulut, duruşmayı erteledi.

Anadolu'da Vakit Gazetesi'nde 13 Şubat 2006 tarihinde "İşte O Üyeler" başlığı altında yayınlanan haber ve Danıştay 2. Dairesinin başkan ile 3 üyesinin fotoğraflarının yayınlanmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, Aykon ve Aksoy'un, "kamu görevlisini terör örgütlerine hedef göstermek", "hakim ve savcılara hakaret" ile "adliyenin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif etmek" suçlarından 5,5 ile 34,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

  • İSTANBUL (A.A)


    Plaj katliamında İsrail ordusunun sorumluluğu yokmuş
    Kerkük'te peş peşe saldırılar: 24 ölü
    Abbas'tan asayişi sağlama emri
    Hamas, El Fetih'in parlamento baskınını protesto etti
    El Fetih yanlıları, meclisi ateşe verdi

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi