T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 5 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Mükellefiyet dışındaki dönem borcu

Eşim, haksız olarak çıkarılan borcunu öderse, emeklilikte yararlanır mı?

Ali DAYIOĞLU: Eşim, 18.06.1992-31.03.1993 tarihleri arasında büfe işletti ve son tarih itibariyle başkasına devretti. İşi bırakma durumunu ilgili yerlere bildirdi. Bağ-Kur'a düzenli olarak bütün primlerini ödedi, makbuzları elindedir. Prim borcu yoktur. Buna rağmen, eşim, Bağ-Kur'da aktif sigortalı ve 25.000 küsur YTL borçlu gözüküyor. Hâlbuki 31.03.1993 tarihinden itibaren hiçbir kurumla sigortalılık ilişkisi bulunmamaktadır. O halde bu borç neyin nesi? Bu borcun ödenmesinin 1954 doğumlu olan eşime (hanıma) faydası olur mu?

*Okuyucumuzun eşinin aktif sigortalılığına ilişkin kayıtlarda yanlışlık olduğuna göre, çıkarılan borçta da yanlışlık vardır. Bu olumsuz yapıdan emeklilikte yararlanmak mümkün olmaz. Çünkü yapılacak araştırmada hatalı işlem ortaya çıkar. Öyleyse okuyucumuzun eşinin çıkarılan borcu ödemeyip, iş bırakmaya ve vergi mükellefi olunmadığına ilişkin tüm belgelerin suretlerini ekleyeceği bir dilekçeyle çıkarılan borcun yanlışlıkla çıkarıldığı ve bu yanlışlığın düzeltilmesi gerektiği belirtilerek, Bağ-Kur'dan borcun silinmesi istenmelidir. Eğer aykırı cevap gelirse, durum, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'ne de intikal ettirilmeli; yine borç silme işlemi yapılmıyorsa, red cevabı ma'kul ve yasal bir gerekçeye dayanmıyorsa, Bağ-Kur aleyhine dava açma yoluna gidilmelidir.

Borçlanma süreleri arasında SSK'lı hizmetlerim çakışma sayılır mı?

Fatma MERMERTAŞ: Sayın SINAV, 45 yaşımı geçmiş bulunuyorum.20.12.1999-20. 12.2005 tarihleri arasında Almanya'da çalışmayan bir ev hanımı olarak ikamet ettim. Bu tarihten önce 01.01.1981-1989 tarihleri arasında Emekli Sandığı'nda 8 yıl 8 ay ve 14 günlük hizmetim var. Ayrıca Almanya'da çalışmadığım için Türkiye'ye geliş ve gidişlerimde 1989-90 yıllarında 195 gün ve son olarak da 2006 yılında SSK sigortalısı olarak çalışırken (56 gün) ve Emekli Sandığı'nda geçen hizmetlerimi ihya ettikten sonra, bütün hizmetlerim Bağ-kur'da toplandı. Sonuç itibarıyla 21 yıl 8 ay ve 15 günlük hizmetim varken Bağ-kur'dan emeklilik tahsisi talebinde bulundum. Sonuç olarak, bütün hizmetlerim Bağ-kur'da toplandıktan sonra bizzat Türkiye'ye gelerek tahsis talebinde bulunan ev kadınlarının; 1) Borçlanarak emekli olmak için kesin dönüş şartı var mıdır? 2) Borçlanma tarih süreleri arasında Türkiye'ye döndüğümde SSK'lı bir hizmette çalışma sürelerim çakışma sayılır mı? 3)Bağ-Kur ilgilileri, 17. basamaktan bana maaş bağlanabileceğini söylemektedir. Bu durumda emekli olabilecek miyim?

*Okuyucumuz, 45 yaşını geçmiş bulunuyor. Yurtdışına gitmeden önce, 01.01.1981 - 1989 tarihleri arasında Emekli Sandığı'nda 8 yıl 8 ay ve 14 günlük hizmeti var. 20.12.1999-20.12.2005 tarihleri arasında ise Almanya'da çalışmayan bir ev hanımı olarak ikamet etmiştir. Ayrıca Almanya'da çalışmadığı için Türkiye'ye geliş ve gidişlerinde 1989 - 90 yılları arasında toplam 195 gün ve son olarak da 2006 yılında SSK sigortalısı olarak çalışmıştır (56 gün). Emekli Sandığı'nda geçen hizmetlerini de ihya etmiştir. Ve bütün hizmetleri Bağ-kur'da toplanmıştır (21 yıl 8 ay 15 gün). Bu hizmet süresiyle Türkiye'ye gelerek Bağ-kur'dan emeklilik tahsisi talebinde bulunmuştur. Ev kadınının da borçlanması için değil, emekli olabilmesi için yurda kesin dönüş şartı vardır. SSK sigortalılıkları, 20.12.1999-20. 12.2005 tarihleri arasında tamamen Almanya'da kalmadığını, yurda birkaç defa kesin dönüş yaptığını göstermektedir. Bu giriş-çıkış aralıkları zaten pasaportunda açıkça görülecek; Bağ-kur'ca bu ara süreler hakkında yurtdışı borçlanması kabul edilmeyecektir. Çünkü yurtiçinde zorunlu sigortalı olarak çalışmaları sözkonusu ve kendisi yurtdışında değil. Bu nedenle, borçlanma tarih süreleriyle SSK'lı hizmet süreleri çakışma sayılmayacak, ancak bu süreler için yurtdışı borçlanması yapılamayacaktır. Bu durumda okuyucumuzun emekliliği hakkında değerlendirme yapabilmek için, öncelikle ev hanımı olarak Bağ-Kur'a yapacağı yurtdışı borçlanmasını gerçekleştirmelidir. Bilindiği üzere, 3201 sayılı Yurtdışı Hizmetlerinin Borçlanılması Kanunu, eskiden beri yurtdışı borçlanmasıyla emekli olacakların kesin dönüş yapmalarını şart koşmaktadır (m.6).

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi