T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 13 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yakovu, 24 ülkeye karşı 5 gün direndi

Rumların 5 gündür süren direnişi, Avusturya Dışişleri Bakanı Plassnik, AB Komisyonu'nun çabaları ve İngiltere'nin yoğun kulisiyle aşılabildi

Berivan
Oruçoğlu
Türkiye'nin AB serüvenin en önemli kilometre taşlarından birisini oluşturan fiili müzakerelere başlanmasının önündeki engel, perşembe günü yapılan COREPER toplantısından beri direnen Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu'nun inadının kırılmasıyla aşıldı. AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'in sunduğu 4 ayrı teklifi reddeden Rumlar, Plassnik'in dün sunduğu 5'inci teklifi kabul etti. AB'nin Yunanistan da dahil 24 üyesinin tepkisini çeken Rumlar, Bilim ve Araştırma faslının açılıp kapanmasını Türkiye'nin liman ve havaalanlarını kendi gemi ve uçaklarına açmasına, siyasi ilişkilerin normalleştirilmesine ve uluslararası kuruluşlara üyeliğinde karşılaştığı engellerin kaldırılmasına endekslemek istiyordu. AB tarafı Rumların direnişiyle uğraşırken Ankara'da da temkinli bir hava hakimdi.

DEKLARASYONA ATIFLA AŞILDI

Rumların 5 gündür süren direnişi, Ortak Tutum Belgesi'ne Gümrük Birliği ve Ek Protokol içinde olmak üzere Ortaklık Anlaşması gereklerinin yerine getirilmesinin önemini vurgulayan ekle kırıldı. Rum Dışişleri Bakanı Yakovu'ya dün saat 14.00'e kadar 5'inci teklifi kabul etmesi için süre tanıyan Plassnik ve AB komisyonu, Ortak Tutum Belgesi'nde, bu konuda sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde bütün müzakere sürecinin etkileneceği kaydedilerek, 'AB, bu çerçevede 21 Eylül 2005 tarihinde Kıbrıs ile ilgili yayınladığı deklarasyona atıfta bulunuyor' denildi. Belgede, gelişmeler ışığında, gerektiği takdirde fiili müzakerelerin başlatılacağı bilim ve araştırma faslına geri dönebileceği belirtildi. AB'nin kendi içinde anlaşma sağlamasından sonra belge Ankara'ya iletildi. Artık Türkiye'nin vereceği cevap önemliydi. Belgenin Ankara'da incelenmesinden sonra belgeden üç konunun çıkarılması istendi. Anlaşmaya varılması üzerine Abdullah Gül ile Başmüzakereci Ali Babacan'ın Lüksemburg'a gideceği açıklandı.

HER FASILDA AYNI SIKINTI

AB'nin Bilim ve Araştırma faslı için hazırlanan Ortak Tutum Belgesi'nde yer alan uyarıların, diğer 34 müzakere başlığı için de tekrarlanacağı ifade edildi. Rumlar böylelikle her başlık için Türkiye'nin yoluna aynı engeli çıkaracakları mesajının güçlü bir şekilde verildiğini kaydederken, AB kaynakları bu uyarıların siyasi nitelikte olduğunu, yasal zeminde bir değişiklik yaratmadığını vurguluyorlar. Türkiye'nin limanlarını bir an önce Rumlara açması gerektiğini belirten AB yetkilileri, aksi takdirde müzakerelerin devam etmesinin zor olacağını kaydettiler.

İNGİLİZLER DEVREYE GİRDİ

AB gözlemcileri, krizin çözümünde dönem başkanlığı ve Avrupa Komsiyonu'nun yanı sıra, İngiltere'nin de Rumların önerilerinin diğer AB ülkelerinden destek bulmaması için yoğun bir kulis çalışması yürüttüğünü belirttiler. Krize ikili görüşmelerle çözüm getiren dönem başkanı Avusturya'nın Dişileri Bakanı Ursula Plassnik, yardımlarından ötürü Avrupa Komisyonu'na teşekkür etti. Genişleme Komiseri Olli Rehn ise Türkiye'nin çok yakından izleneceğini belirterek, yıl sonunda bir değerlendirme yapacaklarını kaydetti.

  • BRÜKSEL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi