T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 17 HAZİRAN 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türk Eğitim-Sen: Sınavsız üniversite istiyoruz

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, AB normlarında bir uygulamaya geçilerek, sınavsız üniversite sistemi istediklerini söyledi.

Özcan, 2005-2006 Eğitim-Öğretim yılının sona ermesi nedeniyle İçkale Otel'de basın toplantısı düzenledi. Eylül ayında AB ile eğitim ve kültür alanında müzakerelerin başlamasının beklendiğini, ancak AB'nin kamuoyuna deklere ettiği ve tasvip edilmeyen bazı konular bulunduğunu ifade eden Özcan, bunları, ''ülkede yaşayanların kendi dilinde eğitim yapabilmesi, din dersinin zorunluluk olmaktan çıkarılması, birtakım yabancı azınlıklara daha geniş hakların tanınması'' olarak sıraladı.

Şuayip Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu da gösteriyor ki dayatmalarla karşı karşıyayız. AB'nin ne yazık ki Türk eğitim sistemindeki eksikliklere eğilmeden, sadece kendi çıkarlarının gereği olan konulara yönelmesi bizi rahatsız ediyor. Biz AB'den Türkiye'de 4 milyon 940 bin 665 çocuğun okula gitmediğini, okullardaki fiziki mekanların yeterli olmadığını, eğitimcinin ortalama ücretinin 4-6 bin dolar arasında olduğunu, sendikal hakların yeteri kadar kullanılmadığını dile getirmesini beklerdik.''

Özcan, eğitime GSMH ve konsolide bütçeden ayrılan payın Afrika ülkelerinin gerisinde olduğunu iddia etti.

AB ülkelerinde yüzde 65 olan meslek liselerine gitme oranının Türkiye'de ortalama yüzde 27 olduğunu kaydeden Özcan, meslek liselerinin ara eleman mı yetiştireceği, üniversiteye öğrenci mi hazırlayacağı sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Okullardaki şiddet olaylarına da değinen Özcan, yeterli tedbir alınmadığı takdirde yarın okullarda hemşericilikten başlayarak, siyasiolaylara uzanan birtakım sorunların yaşanacağını savundu.

Şiddet olaylarının ''közün üzerine kül serpiştirilerek'', kapatılmaya çalışıldığını ileri süren Özcan, sorunun çözümü için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

Atamalarda ''adam kayırma'' yaşandığını savunan Özcan, ''Çıkarılan her yönetmelik yargıdan dönmesine rağmen bir kısım ufak tefek değişiklikler yapılarak, yandaş kayırmacılığının önünü açan davranışlar sergilenmekte'' diye konuştu.

"KAYIT PARASI YİNE DE ALINIYOR"

Özcan, okul kayıtlarının internet üzerinden yapılacağı ve kayıt parası alınmayacağının söylendiğini ifade ederek, ''Bu konuya katılmıyoruz. Çünkü kayıtlar yapıldıktan sonra bu sene çıkarılan bir sözleşme taktiğiyle veli okul idaresi ile sözleşme yapacak ve bu sözleşme yapılırken kayıtta olduğu gibi bu paraların isteneceği herkestarafından bilinmektedir'' şeklinde konuştu.

Özcan, sorunun veliden para toplamakla çözülemeyeceğini, devletin, ''sosyal devlet'' ilkesinden hareketle okullara katkı sağlaması gerektiğini söyledi.

"ÇOCUĞUNUZU BAŞKA ÇOCUKLARLA KIYASLAMAYIN"

Yarın gerçekleştirilecek ÖSS sınavına da değinen Özcan, şu uyarılarda bulundu:

''Önemli olan çocuğunuzun sağlık ve mutluluğudur. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın. Çocuklarınızı, sizin için ''dershanelere şu kadar para ödedim'' gibi ifadelerle yererek, sıkıntıya sokacak davranışlardan kaçının. Çocuklar da başarısız olmaları halinde bunu kendilerine dert etmesinler.''

Üniversiteye girişte OECD ve AB ülkelerindeki sistemin bir kısmının uygulanması gerektiğini ve herkese aynı oranda fırsat tanınması gerektiğini ifade eden Özcan, ''eğitim-öğretim için tam teşekküllü okullar ile eksik olan okullar, parası olanın dershaneye gidip, olmayanın gidemediği bir sistemde'', herkesin aynı kefeye konularak, kıyaslanmaması gerektiğini vurguladı.

Özcan, ''Bu en büyük adaletsizliktir, önce bunların düzeltilmesi lazım. AB normlarında bir uygulamaya geçilerek, sınavsız üniversite diyoruz'' şeklinde konuştu.

"KARNESİ KIRIKLARI CEZALANDIRMAYIN"

2005-2006 eğitim-öğretim yılının sona ermesiyle öğrencilerin 19 Haziran Pazartesi günü karne alacağını hatırlatan Özcan, velilerin karnedeki kırık notlardan dolayı çocuklarını cezalandırmamalarını istedi.

Özcan, öğretmenlerin de ekonomik yönden kıskaca alındıkları ve yüzde 2.5 zamlarla mağdur edildiklerini ifade ederek, öğretmenlerin maddi imkansızlıklar nedeniyle tatil yapamayacaklarını söyledi. Özcan,''Tatil yapamayacağınızı biliyoruz. Ama ne pahasına olursa olsun köyünüze giderek hem kışlık erzakınızı temin edin hem de toprağa basıp, dinlenerek stresinizi atın'' dedi.

  • ANKARA (A.A)


    Kıbrıs Rum Yönetimi bayrağı tehlikede
    Türk teknisyen sünni grupların elinde
    Okullar Pazartesi günü tatile giriyor
    Akaryakıt istasyonuna silahlı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı
    Danıştay saldırısı zanlısı Ayhan Parlak serbest
    Bingöl'de karakola saldırı: 2 asker yaralı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi