T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 8 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ecevit'ten iddianame yorumu: Olay fazla uzatılmamalı

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, Şemdinli iddianamesinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a yönelik suçlamalara ilişkin, "Bu olayın fazla uzatılmaması gerekiyor. Biraz sabırlı davranmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, Şemdinli iddianamesinde yer alan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkındaki iddialar için, "Olayın fazla uzatılmaması gerekiyor" derken, Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı için önünün kesilmesi konusunda, "TSK kendi içinde bu gibi olayları ele alıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ecevit, SKY Türk Televizyonu'nda "Başkent Arenası" adlı programda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı arasında krize neden olan Şemdinli iddianamesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ecevit, önemli isimlerin bu tür olaylarla birlikte anılmasıyla "bu işlerin" derinleştiğine dikkat çekerken, "Bu olayın fazla uzatılmaması gerekir. Biraz daha sabırlı davaranmak gerekir" dedi. Olayın, şimdiden tartışma konusu olmasının "yargıya" gölge düşüreceği uyarısında bulunan Ecevit, "Bu konuda fazla acele etmemek gerekir. Savcı bir iddiada bulunuyor, çok yeni atılmış bir iddia" diye konuştu.

Orgeneral Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı konusunda önünün kesilmeye çalışıldığı yönündeki iddiaları Ecevit, "Ben kimin Genelkurmay Başkanı olacağı konusunda bir ihtimal yürütmedim. Türk Silahlı Kuvvetleri kendi içinde bu gibi olayları ele alıyor. Onun için daha çok üzerinde konuşulacak bu konu" dedi.

"CUMHURBAŞKANINA İHTİYAÇ DUYULABİLİR"

Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunun Anayasa'da düzenlendiğini anlatan Ecevit, mevcut anayasanın "bazı ciddi sakıncalı" yönlerinin bulunduğunu ve "çeşitli darbeler" geçirdiğini belirterek, öncelikle anayasanın değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Ecevit şunları kaydetti:

"Anayasamız ne kadar sağlam yapılı hale gelmiş olursa olsun onu yeniden gözden geçirmek lazım. Böyle sık sık Anayasa değişiklikleri yapıldığı ve yapılmak istendiği halde buna imkan bulunmadı. TBMM'nin ve hükümetlerin içinden anayasa değişiklikleri ihtiyacı belirtilmiştir."

"Bu dönemde Sayın Sezer'e ihtiyaç olabilir" diyen Ecevit, Sezer'in 5+5 formülü ile yeniden seçilmesi gerektiğini ifade etti.

İlerleyen günlerde Cumhurbaşkanı Sezer'le bu konuları konuşmayı planladığını belirten Ecevit, Sezer'in yeniden seçilmemesi durumunda, TBMM dışından da birinin Cumhurbaşkanı seçilebileceğini kaydetti. Ecevit, "Meclis içinden çıkmasında fayda varsa, bazı kimseler fayda görüyorsa Meclis içinden de seçilebilir. Ama Meclis'teki çoğunluk sakıncalı bir oran arz ediyor" dedi.

Ecevit, mevcut parlamentonun hukuki olarak Cumhurbaşkanı'nı seçebileceğini belirtirken, "Bu Meclis Cumhurbaşkanı'nı seçerse hukuki olur ancak temsili yansıtmaz" diye belirtti.

DSP dışındaki bütün partilerin erken seçim istediğini ifade eden Ecevit, ancak söz konusu partilerin, "ne için seçim istediklerini" bilmediklerini öne sürdü. Ecevit, "Evvala bunların söylenmesi gerekir" dedi.

"ERKEN SEÇİM, NE İÇİN?"

DSP dışındaki bütün partilerin erken seçim istediğini ifade eden Ecevit, ancak söz konusu partilerin, "ne için seçim istediklerini" bilmediklerini öne sürdü. Ecevit, "Evvala bunların söylenmesi gerekir" dedi.

"KARİKATÜRLERİMDEN ZEVK ALDIM"

Ecevit, siyasi yaşamı boyunca çok sayıda karikatürünün çizildiğini belirtirken, bu karikatürlere sadece "gülüp geçtiğini" söyledi. Ecevit, " Karikatürlere sadece gülüp geçtim, haklı da olsa haksız da olsa büyük zevk aldım. Başbakan olduğumuz dönemde karikatürler yapıldı ama bunları hiç dikkate almadım" dedi.

HAMAS ZİYARETİ

Filistin'de seçimlerden zaferle çıkan Hamas'ın büyük tartışmalara neden olan Türkiye ziyaretine ilişkin Ecevit şunları kaydetti:

"Hamas aslında bir terör örgütüydü, ona kuşku yok ama öyle sanıyorum ki Meclis'te çoğunluğu elde ettikten sonra bu davranışlarından kaçındı. Fakat biz o bölgenin uzun dönemden beri en yakın dostu olarak, biz onların daha barışçıl yöntemlerle çalışmasını isterdik. Hamas'a yardımcı olunmalı diye düşünüyorum şahsen. Barışçıl bir ortam için."

"BÜYÜKERŞAN BAŞBAKANLIĞI HAKEDİYOR"

Ecevit DSP'de yaşanan son gelişmeleri de değerlendirdi. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'den son derece memnun olduğunu ifade eden Ecevit, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'le 1973'ten beri birlikte olduklarını anımsatırken, "Eski hukukumuz var Büyükerşen'la, Sezer'le de hukukumuz var. Büyükerşen, başbakanlığı hakediyor. Biz genel başkandan da genel sekreterden de çok memnunuz" dedi.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi