T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 8 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Devlet 'Balık vermek yerine balık tutmayı' öğretti

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (SYDV), gelir getirici projelerle 40 bin muhtaç kişiyi iş ve meslek sahibi yapmak amacıyla 2003 yılından beri 103 milyon YTL kaynak aktardığı bildirildi.

SYDV Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 1986 yılında kurulan ve 81 il valiliği ile 850 ilçe kaymakamlığı bünyesinde faaliyet gösteren vakıf, gıda, eğitim, sağlık, kira, yakacak gibi çeşitli kalemlerden oluşan yardımlarının yanı sıra gelir getirici projelere de ağırlık veriyor.

Yerel girişimlerle kırsal ve kentsel alanlarda yaşayan yoksulların kendi geçimlerini kendilerini sağlaması için çaba harcayan vakıf, 2003 yılından beri 40 bin kişiye "Balık vermek yerine balık tutmayı" öğretti. Aileleri de dikkate alındığında sayıları 200 bini bulan yoksulların iş sahibi olması için 2004 yılından itibaren 103 milyon YTL harcama yapıldı.

Gelir getirici projeler için herhangi bir konu sınırlaması yapmayan vakıf, bitkisel ya da hayvansal üretim, tarımsal ürün işleme, el sanatları, hediyelik-turistik eşya üretimi, ticaret, perakendecilik, satış-pazarlama gibi her konudaki projeleri kabul ediyor.

Gelir getirici projeler için, kentsel ve kırsal kesimde yoksul birey ya da hane başına en fazla 3 bin dolar tutarında destek sağlanıyor. Kişilerin bir araya gelerek uygulayacağı grup bazlı ortak projeler için ise en fazla 100 bin dolar destek veriliyor.

İSTİHDAM EĞİTİMİ

SYDV ayrıca istihdama yönelik eğitim çalışmaları da yapıyor.

Yoksul ve işsiz gençler, kurslar sayesinde çeşitli teknik ve sosyal beceriler kazanınca, iş sahibi olmaları da kolaylaşıyor.

Eğitimler için benzer konularda çalışma yapan kamu ve vakıf, dernek, oda ve kooperatif gibi sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılıyor. Meslek edinme veya kendi işini kurmaya yönelik istihdam eğitimlerinde konu sınırlaması da bulunmuyor.

Ahşap, taş, toprak, metal işleme, dokumacılık gibi el sanatları veya kentsel alanlar için sekreterlik, ön muhasebe, tesisatçılık, bahçıvanlık, bakıcılık gibi hizmet sektöründe iş bulma güvencesi olan her türlü konu, bu kapsamda desteklenebiliyor.

Eğitimler için ortalama süre ise 6 ay ile sınırlanıyor. Eğitimin konusu, süre ve katılımcı sayısına bağlı olarak verilecek destek tutarı, 50 bin doları aşamıyor. Vakıf, 2003 yılından itibaren 6 bin 807 kişinin eğitimi için 4 milyon 170 bin YTL harcama yaptı.

SYDV, sosyal hizmet projeleriyle de sokakta çalışan ya da yaşayan çocukları, engellileri, yaşlıları, korunmasız kadın ve erkekleri, işsiz gençler ve yoksullara kucak açıyor. Sağlanan desteklerle yeni merkezler kurulması ya da mevcut hizmet merkezlerindeki programların çeşitlendirilmesi amaçlanıyor. 2003 yılından beri 30 milyon YTL kaynağın aktarıldığı sosyal hizmet projelerinden 260 bin kişi faydalanıyor.

Sosyal hizmet projelerine verilecek destek miktarı, 200 bin doları aşmıyor.

Sosyal hizmet amaçlı merkezlerin genel işletme giderleri en fazla iki yıl süreyle destekleniyor.

  • ADANA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi