T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 8 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Independent: Türkiye'de ordu hâlâ politikada etkin

Org. Büyükanıt'ın adının Şemdinli olayları iddianamesinde geçmesiyle başlayan gerilim, dış basının da dikkatini çekti. Yorumlarda "Türkiye'nin en güçlü generallarinden birinin suçlandığı"na vurgu yapılırken, askerlerin AB reformlarından korktuğu ileri sürüldü.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Independent, Kara Kuvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Şemdinli olayları iddianemesinde suçlanmasına geniş yer verdi. Haberde, "Türkiye'nin en güçlü generallarinden birinin suçlandığı" ifade edildi.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Independent, Kara Kuvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Şemdinli olayları ile ilgili iddianamede suçlanmasına geniş yer verdi.

Independent gazetesinin haberinde, Türkiye'nin en güçlü generallerinden birinin Güneydoğu'da "ayrılıkçı Kürtlerle" güvenlik güçleri arasında bir çatışma çıkarmak için provokasyon yapacak çeteler kurmakla suçlandığı belirtildi. Haberde, bu tür eylemlerin Türkiye'nin Avrupa Birliği yolundan saptırmayı amaçladığının düşünüldüğü dile getirildi.

Haberde, Savcı Ferhat Sarıkaya'nın, "Şemdinli olaylarının güvenlik güçlerini provoke ederek Güneydoğu'da bir gerilim yaratma amacı taşıyan, böylece AB'nin eleştirilerini alarak Türkiye'nin AB hedefinden şaşmasını amaçlayan olayların bir parçası olduğuna inandığı" belirtildi.

"ASKER, AB REFORMLARINDAN KORKUYOR"

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Ankara'nın AB hedefini desteklediğinin altını çizen gazete, ancak ordu içinde bazı subayların yetkilerinin azalacağı, Kürt ayrılıkçılığını artıracağı ve radikal İslamcılığı güçlendireceği için Avrupa Birliği reformlarından korktuğunu belirtti.

Geçtiğimiz Kasım ayında yaşanan Şemdinli olaylarına değinen gazete, olayda kullanılan aracın jandarma adına kayıtlı olduğu ve araçta bombalanan kitapçı da dahil 105 potansiyel hedefin listesinin çıktığını belirtti.

Şemdinli olaylarının 1990'ların karanlık anılarını hatırlattığı ifade edilen haberde, o dönemde güvenlik güçlerine bağlı gizli çetelerin infazlar ve adam kaçırmalara bulaştığının iddia edildiği ifade edildi.

"ORDUNUN POLİTİKADA ETKİSİ SÜRÜYOR"

Türkiye'de generallerin Batı yanlısı, Atatürk'ün laik sisteminin koruyucusu olarak görüldüğünü aktaran Independent, son birkaç yıldır Avrupa Birliği hedefi doğrultusunda yapılan reformlarla ordunun yetkilerinin azaldığını, ancak ordunun hala iç ve dış politikada etkili olduğunu belirtti.

Haberde, Türkiye yasalarına göre askerlerin sivil mahkemelerde yargılanamayacağı da belirtildi.

"ORDU İLE HÜKÜMET ARASINDA GERİLİM"

Los Angeles Times gazetesi ise, Van Cumhuriyet Savcısı Sarıkaya'nın hazırladığı iddianameyi değerlendirirken "Bu hareket, Türkiye'deki laiklik yanlısı Türk ordusu ile kökleri İslam'a dayalı olan hükümet arasında yeni gerilimler yarattı" yorumunu yaptı.

Şemdili iddianamesinin TSK ile hükümet arasında yeni bir gerilim yarattığı öne sürüldü. Los Angeles Times gazetesi, "Bu hareket, Türkiye'deki laiklik yanlısı Türk ordusu ile kökleri İslam'a olan hükümet arasında yeni gerilimler yarattı" yorumunu yaptı. Gazete, Türkiye'de ilk kez üst düzey bir subayın, sivil bir savcının hazırladığı bir iddianamede adının geçtiğine dikkat çekti.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times'ın, Amberin Zaman imzalı haberinde Şemdili iddianamesi ve buna olan tepkilerine yer verildi. Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın çete kurma iddiası ile ilgili olarak TSK'den üst düzey bir generali incelemesini talep ettiğine dikkat çeken gazete, "Bu hareket, Türkiye'deki laiklik yanlısı Türk ordusu ile kökleri İslam'a dayalı olan hükümet arasında yeni gerilimler yarattı" yorumunu yaptı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Ağustos ayında Genelkurmay Başkanı Odgeneral Hilmi Özkök'ün yerine geçmesinin öngörüldüğünü kaydeden gazete, Büyükanıt'ın kendisini savunacağını söylediğini de yazdı. Gazete şöyle devam etti:

BAZI SUBAYLAR AB ÜYELİĞİNE KARŞI

"Askerler Türkiye'nin AB üyelik talebini desteklediklerini söylese de bazı subaylar karşı çıkıyor. Birliğin onayını sağlamak için gereken reformları silahlı kuvvetlerin etkisini azaltmasından ve ülkenin tezcanlı Kürt azınlığının ayrılıkçı duygularını cezaretlendirmesinden korkuyorlar."

Los Angeles Times, Türkiye'de askerleri eleştirmenin "cezalandırılabilir bir suç" olduğunu belirtirken de ilk kez, üst düzey bir subayın bir suç ile ilgili olarak sivil bir savcı tarafından hazırlanan bir iddianamede adının geçtiğine dikkat çekti.

Genelkurmay Başkanlığı'nın savcı konusunda şikayette bulunmasının beklendiğini kaydeden gazete, Türk yasalarına göre, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanamadığını kaydetti.

ELÇİ: BİR TABU KIRILDI

Kürt politikacılarının ise, iddianameyi sivillerin askerler üzerinde kontrol kurması konusunda "Doğru yönde büyük bir adım" olarak nitelendirdiklerine dikkat çeken gazete, Şerafettin Elçi'nin "Bir tabu kırıldı, askerler artık dokunulmaz değil. Suçlu olup olmadığı, başka bir şey" açıklamasına yer verdi.

Buna karşın laiklerin Orgeneral Büyükanıt hakkında getirilen suçlamaların, hükümet tarafından düzenlenen ve Genelkurmay Başkanlığı'nı üstlenmesini önlemeye yönelik bir kampanyanın bir parçası olduğunu savunduklarını belirten gazete, emekli Orgeneral Necati Özgen'in "Büyükanıt'a Genelkurmay Başkanı olmasını engellemek için çamur atıyorlar" sözlerine dikkat çekti.

  • LONDRA/LOS ANGELES (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi