T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 8 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Babacan'dan Derviş'e: Kur rejiminden taviz yok

Kura müdahale isteyen Derviş'e, Bakan Babacan'dan sert tepki: Kur rejiminden taviz yok. Bu politikanın siyasi sahibi biziz. Kimin eli taşın altındaysa kararları o verir

Döviz kuruna müdahale önerisinde bulunan eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, iş dünyasında tartışmalara neden olurken, para piyasalarında tartışmaların ardından dolar, yönünü yukarı çevirdi. Kemal Derviş'in açıklamasına en sert tepki Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'dan geldi.

Babacan, Türkiye'de ilan edilen makroekonomik politikalar ve serbest kur rejiminden asla taviz verilmeyeceğini bildirdi. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Toplantısı'nın açılışında konuşan Babacan, "Kimse ümitlenmesin ki şöyle bir kafaları karıştırıp da Türkiye'deki bu güzel istikrar ortamını bozabilir miyiz? Şöyle bir çelme takabilir miyiz? Bu güzel ortam acaba şöyle ya da böyle etkilenebilir mi? Kimse bir beklentiyle, böyle bir ümitle hareket ederek girmesin. Olmayacak" dedi. Babacan şöyle konuştu: "Biz ilk günden bu yana ekonomi politikalarımızda bazı faktörleri vurguladık: Süreklilik, tutarlılık, bunların sonunda meydana gelen güven. Bunlar temel unsurlardır. Asla kafa karıştıran politikalar içine girmedik. Akşamdan sabaha kararlar değiştirmedik. Bir yandan makro politikalar konusunda yapacaklarımızı ilan edip 3 5 ay sonra temel köklü değişiklikler yapmadık. Bundan sonra da kimse beklemesin. Bir yandan enflasyonu düşürmek, enflasyonla mücadele gerekiyor derken, bir yandan ne bütçe sisteminden ne de para politikalarından taviz veremezdik."

ZERRE TAVİZ YOK

Bu ülkede serbest kur rejimi vardır derken bir yandan müdahale önerisinde bulunulamayacağına dikkat çeken Babacan, şöyle konuştu: "Eğer kur piyasa tarafından belirleniyorsa, bu bir kur rejimidir. Başka rejimler de vardır... Ya açıkça dersiniz (kur rejimi sabit olacak, şu bu olacak...) ya da serbest kur rejimini gereği gibi uygularsınız. Türkiye'de bunlardan asla taviz olmayacak. Temel politikalardan asla taviz yok."

"YATIRIMCI ÖNCE GÜVENE GELİR"

Yatırımcının güvene geleceğini vurgulayan Babacan, yıllarca gelen doğrudan yabancı sermaye miktarının 1 milyar doların altında seyrederken, yatırımın güven ortamı sayesinde geçen yıl 9.6 milyar dolar ile rekor seviyeye yükseldiğini hatırlattı. Politikaların siyasi sahibinin hükümetin olduğunu ifade eden Babacan, şöyle konuştu: İşin siyasi sorumluluğu bizdedir. Siyasi sorumluluğu olmayanların söyledikleri, aldıkları kararlar ya da kurumların uygulamaları, bunlar hep ikinci derecededir. Kimin eli taşın altındaysa kararları onlar verir ve bugüne kadar çok şükür Türkiye'yi kimsenin beklemediği bir ortama getirdiysek, bundan sonra da bu çizgimizi aynen devam ettireceğiz.

Dolar 1.33 YTL'yi aştı

Kemal Derviş'in sözlerinin ardından dün dolarda yükseliş olurken global likidite endişesiyle borsa sert bir düşüş yaşadı. İMKB Ulusal 100 Endeksi, 2 bin 107 puan düşüşle 43 bin 889 puana geri-lerken, hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 4.6 oldu. Toplam işlem hacmi 2.17 milyar YTL oldu. 1,32 YTL'nin altında seyreden dolar yüzde 1.7 yükseldi. Önceki günkü kapanışta 1.3090 olan dolar dün 1.33 YTL'yi, 1.5730 olan euro 1.5820'yi buldu.


  • Derviş'in sözleri tartışma başlattı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi