T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 8 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Perakendede 'kayıtdışı çalışıyorsunuz' savaşı

Hipermarketler, pazar günleri kapanmalarını da öngören yasa tasarısına 'kayıtdışı ve işsizlik artacak' iddiasıyla karşı çıkarken, bakkallar ise 'onlar önce vergi levhalarını assınlar' diyor

Büyük mağazalar yasa tasarısıyla, pazar günleri ve saat 20'den sonra kapanmaları gündemde olan hipermarketler, "Bu yasayla kayıtdışı ve işsizlik artacak" iddiasında. Buna karşın bakkallar, "Biz kayıtdışı çalışmıyoruz, yüzbinlerce esnaf kepenk kapattı" diyerek, tasarının dünya örneklerinden farklı olmadığını vurguluyor.

Perakende Zirvesi'nde sorularımızı yanıtlayan Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Nuşin Oral, sıkıntılarını 21 Mart'ta Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'a aktaracaklarını söyledi.

'TÜKETİCİ DE RAHATSIZ'

Organize perakendecilerin vergilerini eksiksiz ödediğini savunan Oral, geleneksel perakendeciliğin bu görevini tam olarak yerine getirmediğini ve bu nedenle devletin büyük zarara uğradığını savundu. Nuşin Oral, Avrupa Birliği'nde benzer yasa uygulamalarının her ülkede ihtiyaçlara göre farklılıklar gösterdiğini belirterek, "Türkiye'deki ne büyüklükler, ne ihtiyaçlar kesinlikle böyle birşey gerektirmiyor. Üstelik yaptığımız araştırmaya göre, tüketicilerin büyük kısmı hipermarketlere saat ve gün sınırlaması getirilmesini istemiyor" dedi.

Buna karşın Bakkallar Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, kayıtdışı çalıştıklarına yönelik eleştirilere karşı çıktı ve "Kendileri vergi vermiyorlar. Hangisi ne kadar vergi verdiğini açıklasın" dedi. Hipermarketlerin çalışma saatleri sınırlanırsa işsizliğin artacağı yönündeki iddialarına da cevap veren Palandöken, " 1 milyon 870 bin esnaf, çalışanlarla birlikte 10 milyon kişiye yaklaşıyor. Bu kadar çalışan ne olacak?" diye konuştu.

Kayıtdışı görünüyorlar, belge varsa açıklasınlar

Nuşin Oral (Alışveriş Merkezleri Derneği Başkanı)
Organize perakendeciler vergilerini eksiksiz ödüyor. Geleneksel perakendecilik ise bu görevi tam olarak yerine getirmiyor. Devletimiz büyük zarara uğruyor. 'KDV, SSK, Gelir vergisi ödüyoruz' diyorlar. Bu lafla olmaz. Kayıtdışı araştırmalarına baktığım zaman bu verilerin çok doğru olmadığını görüyoruz. Kendilerinin aksi yönde belgeleri varsa açıklasınlar. Keşke olsa. İSO'nun araştırmasına göre kayıtdışı ekonominin yarattığı toplam vergi kaybı 12 milyar YTL'nin üzerinde. Bunun 4.5 milyarlık bölümü KDV'deki kayıplardan, kalanı ise gelir vergisindeki kayıptan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Organize perakendecilerin doğrudan yarattığı istihdam 300 bin kişi. Bu yasayla çalışanların yüzde 15'i (45 bin kişi) işsiz kalacak. Yasa tasarısı sektörün önünü tıkıyor. İçeriği sürekli değiştiriliyor. 21 Martta Bakan Ali Coşkun'la görüşeceğiz. Biz tekstilciler gibi herhangi bir indirim beklemiyoruz. Biz 'bırakın yürüyelim' diyoruz. Yaptığımız araştırmaya göre tüketiciler de hipermarketlerin saatleri konusunda bir sınırlama istemiyor. Pazar günleri açık kalmamızı istiyor. Tüketiciler, özellikle servislerin kaldırılması konusuna negatif bakıyor.

Kasalar vergi dairesi gibi

Aziz Bulgu (Migros Genel Müdürü)
İlk defa Türkiye, yabancı sermayeyi çekmenin eşiğine geldi. Kayıt dışıyla ciddi mücadele varken, bu yasa hiçbir taraftan oturmuyor. Ciddi istihdam yaratıyoruz. Saat sınırlaması istihdam kaybına yolaçacak. Hem herşeyimiz kayıt altında.

Tüketici belirliyor

Peter Bernert (EuroCommerce)
Perakende sektöründe aktör artık tüketici. Bu yüzden kısıtlayıcı kanun yapmak etkili olmuyor. Nihai tüketici nereden, nasıl almak istediğine kendi karar veriyor. Avrupa'da 27 milyon kişi perakendede çalışıyor. Farklı çıkarlar arasında köprü gerekiyor. Paranın 2 yüzünü temsil ediyoruz.

Hipermarketler de vergi levhası assın

Bakkallar Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken
Vergi vermiyorlar. Hangisi ne kadar vergi verdiğini açıklasın. Esnafın dükkanının görünür yerlerinde vergi levhaları var. Vatandaş oradan izliyor. En ücra köşedeki bakkal bile yılda en az 300-500 YTL vergi veriyor. Onlar da vergi levhasını assın ki, vatandaş ne kadar vergi verdiklerini görsün. Onlar sadece vatandaştan topladıkları Katma Değer'i veriyorlar. Biz vatandaş bizden almadığı zaman bile "vergi iadesi kullanacağım, o kadar harcayamadım" dediği zaman, bizden almadığı ürünün bile fişini veririz. Vatandaş bunu biliyor. Dünyada hipermarketler de, küçük esnaf da birarada yaşıyor. Türkiye bunlardan farklı bir ülke mi? Hangi ülkede hipermarketler pazar günü açık? "Hala pazarın yüzde 35'ine sahibiz" diyorlar. Pazarın yüzde 100'üne sahip oldukları zaman, dışarıdan gelen olmasın diye, o zaman kendilerini korumaya almak için böyle bir yasayı kendileri isteyecekler. Türkiye'de 1 milyon 870 bin esnaf var. Bunu 5 kişiyle çarparsak, 10 milyon kişinin verdiği vergi ve istihdama katkı mı önemli, yoksa onların "işten çıkarırız" dediği 45 bin kişi mi önemli? 10 yıl içinde 400 bin esnaf yok olmuş. Bizi kendi dükkanımızda bağımsız çalışırken, işçi durumuna getirdiler. Dünyanın hiçbir yerinde elini kolunu sallayarak market açamazsın.

  • FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi