T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 8 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Başkan dediğin mimar olmalı

İstanbul'un görüntü, hava kirliliği ve trafik gibi sorunlarının mimariyle yakından ilgili olduğunu söyleyen CHP'li Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, belediye başkanlarının mimar olması gerektiğini söylüyor.

İstanbul'un 'elit ilçesi' Beşiktaş'ın Belediye Başkanı İsmail Ünal, 1977'de mezun olduğu mimarlık fakültesinin ardından atıldığı iş hayatında pek çoğu Beşiktaş sınırları içinde olan birçok projeye imza attı. Cumhuriyet Halk Partisi'nin tabanından yetişen Ünal, İstanbul'un en önemli problemleri olan ulaşım, hava ve görüntü kirliliğinin tümünün mimari ile ilişkisi olduğunu söylüyor. Ünal, 'İstanbul'un başkanları'nın mimar olmaları gerektiğini savunuyor.

Beşiktaş'la tanışıklığınız ne zamana dayanıyor?

1960'lerdan buyana bu kente sürekli gidip gelirim. Yaklaşık 28 yıldır Beşiktaş'ta oturuyorum. Mimar Sinan Üniversitesi'ne bağlı Güzel Sanatlar Fakültesi mezunuyum.

BEŞİKTAŞ BANA YETİYOR

İstanbul ilçelerinin büyük çoğunluğu AK Parti'de. Tüm İstanbul potasını düşündüğünüzde kendinizi yalnız hissediyor musunuz?

Hayır, niçin yalnız hissedeyim ki! Beşiktaş bana yetiyor. Beşiktaş en fazla gazetenin satıldığı ilçe. Harp Akademileri'nin de aralarında olduğu sekiz tane üniversite, camiler, kiliseler, havralar burada yan yana.

Diğer ilçe başkanları ile ilişkileriniz nasıl?

Cumhuriyet Halk Partili başkan arkadaşlarla sık sık görüşürüz. AKP'nin Beyoğlu, Beykoz, Küçükçekmece, Eminönü belediye başkanları ile çok iyi diyaloglarım var.

5 YILDA BİR KEZ SPOR YAPTIM

Spora ve hobilerinize ayırdığınız zaman var mı?

Ben dün Conrad'da düzenlenen bir müzayedeye gittim. Almak için değil ama, öyle yarım saat baktım. Beş tane kültür merkezimiz var; orada sergilenen oyunlara, fırsat olursa sinemaya giderim. Geçen yaz oynadığım 45 dakikalık futbol maçı, son beş yıl içinde yaptığım yegane spor etkinliği. Bazen rkadaşlarla çay içeriz, senede bir kez üniversiteden 50-60 arkadaşın katılımıyla yemek yeriz.

20 yıl sonra nasıl bir Beşiktaş öngörüyorsunuz?

Görüntü kirliliğinden arınmış bir Beşiktaş. Tabelaları söktürdük, sahildeki binaların cephelerini boyattık. Levent ve Beşiktaş'ta çarşılar üzerine çalışıyoruz. Amacımız Beşiktaş'ta bir dönüşüm gerçekleştirmek. Ama bunu Beşiktaşlılarla birlikte yapacağız.

Beşiktaş, denizden ve coğrafi avantajlarından hakkıyla istifade edebiliyor mu?

Beşiktaş yapılaşmasını tamamladığı halde yeşil alanlarını koruyabilmiş şanslı ilçelerden biri. Dolmabahçe'den başlayıp Aşiyan'a kadar uzanan 8.5 kilometrelik uzun sahil şeridinin Beşiktaş ve Ortaköy merkezlerinde bazı bölümler halka açık. Ama buralardan daha büyük ölçüde istifade edilebilmesi gerekir tabi.

Beşiktaş'ın elit bir nüfusu var. Bu sizi nasıl bir yerde konumlandırıyor?

Evvela Beşiktaş neresi diye sormak lâzım? 18 kilometrekarelik ilçe önemli alışveriş merkezleri, büyük bankaların kuleleri, iş yaşamının durmadan aktığı bir merkez. Beşiktaşlı kültürlü, en fazla gazete tüketen ve bir de zor beğenen bir kitle. Böyle olduğu için bu şartlar bizi sosyal bir belediyecilik anlayışına yöneltiyor. Metro, vapurlara ve alışveriş merkezlerine ücretsiz ring seferleri, acil sağlık hizmetleri ve bir de kültür sanat çalışmaları önceliklerimiz.

Eşimle camdan cama tanıştık

Eşinizi nerede tanıdınız?

Camdan cama! Beyoğlu Aynalıçeşme'de karşılıklı evlerde oturuyorduk. Üniversiteye gidiyordum o yıllar.

Çocuklarınızla birlikte zaman geçirebiliyor musunuz?

Bugün olmadı ama dün sabah kahvaltı yaptık. Akşam ise televizyon izledik.

  • ÖMER ÇAKKAL - İSTANBUL


    Ümraniye-Dudullu kavşağı esnafın isteği ile uzatıldı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Ahmet Faruk Yanardağ, Ümraniye-Dudullu kavşağıyla ilgili olarak bölge esnafının, dilekçeyle belediyeye başvurarak, alt geçitin tünel kısmının uzatılmasını talep ettiğini bildirdi. Yanardağ, dün bir gazetede yer alan 'Ümraniye-Dudullu kavşağı'nın bir AK Partili milletvekilinin sahibi olduğu hastane nedeniyle değiştirildiği şeklindeki haber üzerine yaptığı açıklamada, bölge esnafının, 20 Şubat 2006'da ortak bir dilekçeyle Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak, alt geçidin tünel kısmının uzatılmasını talep ettiklerini belirtti. Yanardağ, kavşak çalışmasının bulunduğu bölgede meydanın genişletilmesi halinde, haberde iddia edilenin aksine trilyonların da heba olmayacağını kaydetti.


    Adalar da sonunda doğalgaza kavuştu

    İstanbul'da doğalgazın ulaşmadığı son ilçe olan Adalar da temiz enerjiye kavuştu. İGDAŞ 10 milyon 770 bin dolarlık bir yatırımla Adalar'ı temiz enerji ile buluşturdu. İGDAŞ'ın düzenlediği abone kampanyası, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla düzenlenen törenle başladı. Topbaş, Adalar'da ilk doğalgaz abonelerinin kayıtlarını yaptı.

  • İSMAİL ZELİVİ


    Ak saçlı bıçkın horoncular

    Trabzon Şalpazarı Dernekler Federasyonu (Şal-Fed)'nun ilk tanışma ve dayanışma gecesi dün Princess Plaza'da yapıldı. Çok sayıda davetli topluluğunun katıldığı geceye Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, Şal Pazarı Belediye Başkanı Mehmet Muhcu, Şal-Fed Başkanı Harun Özdemir, bazı kaymakamlar ve milletvekilleri ile gazetemizin Yayın Koordinatörü Yusuf Ziya Cömert, Dış Haberler Bölüm Şefi İbrahim Karagül katıldı.

    HORON, EKMEK-SU GİBİ

    Aksaçlı Horon Ekibi yemeğe katılan Şalpazarlılar tarafından dakikalarca alkışlandı. Ekip üyesi Mehmet Kandazoğlu 55 yaşında ve konfeksiyon işiyle uğraşıyor. Kandazoğlu amca oğlu Mevlüt Kandazoğlu ile 1961'den beri horon tepiyor. Onlara göre horon oynamak su ekmek gibi temel bir ihtiyaç. Şefik Atalar ise 58 yaşında bir marangoz. Ona göre horon oynamak geleneklerinin ve kültürlerinin yaşatılması açısından önemli. Grubun diğer üyelerinden Lütfü Kandik ve Ali Kandik, İstanbul'da atalarının öz horununu oynamayı bir görev saydıklarını söylediler.


    Havalar Cuma'ya kadar yağışlı

    Havanın hissedilir derecede soğuduğu İstanbul'da dün sabah saatlerinden itibaren başlayan yağmur gün boyunca etkili oldu. Yağışla birlikte trafikte zaman zaman aksamalar yaşandı. Bahar havalarının ardından gelen yağışlı hava hafta sonuna kadar etkili olacak. Yarın ve perşembe günü kar yağışı bekleniyor. Sıcaklıklar ise 6-8 derece daha düşecek. Cuma gününe kadar etkisini sürdürecek yağmurun, zaman zaman kar yağışına dönüşmesi bekleniyor.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi