T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 11 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Öğrenciler okula kitap yerine sustalıyla gidiyor

Bağımsız Eğitimciler Sendikası, son günlerde okullarda yaşanan şiddeti araştırdı. Sendikanın Ankara'daki 100 ilk ve ortaöğretim okulunda yaptığı inceleme sonucu hazırlanan araştırma raporunda, öğrencilerin üzerinden çok sayıda kesici alet ele geçirildiği ileri sürüldü.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası, son günlerde okullarda yaşanan şiddeti araştırdı. Ankara'daki 100 ilk ve ortaöğretim okulunda yapılan inceleme sonucu hazırlanan araştırma raporunda, okullarda yapılan denetimlerde öğrencilerde rambo bıçağından, sustalı, ekmek bıçağı ve kasap bıçağına kadar çok sayıda kesici aletin ele geçirildiği ileri sürüldü.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Ar-Ge Kurulu uzmanları son günlerde okullarda yaşanan şiddet olaylarını araştırdı. "Güvenliğin Okul Başarısındaki Önemi" adlı araştırma kapsamında Ankara'nın Çankaya ilçesindeki 100 ilk ve ortaöğretim okulu incelendi. Söz konusu okullarda yıl boyunca yapılan denetimlerde çok sayıda kesici alet ele geçirildiği belirlendi.

Dönem başında öğretmenlerin sınıflarda yaptıkları üst aramalarında ise çok sayıda rambo bıçağı, sustalı, ekmek bıçağı ve kasap bıçağı gibi kesici aletler ele geçirildi.

Araştırmaya göre, okullarda yaşanan olaylar genellikle koridorlar, spor alanları, okulun giriş çıkış yerleri ve kantin gibi mekanlarda meydana geliyor.

Bu tespitten yola çıkan yöneticiler ise kalabalık sayıda öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğü bazı okulların dış çevresinden atölyelerine, salon ve koridorlarına kadar her yeri kameralarla takip ediyor.

Araştırmaya göre göre, okulun güvenli olması başarısını da etkiliyor. Okul güvenliğiyle ilgili gerekli önlemleri almayan ve istenmeyen olayların sıkça meydana geldiği okullarda öğrencilerin başarısı oldukça düşük düzeyde bulunuyor.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, araştırmaya ilişkin olarak ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, okuldaki gözetim ve denetim faaliyetleri planlanırken, sayıca az olan bu öğrencilerin bulundukları yerlere özel bir dikkat gösterilmesini ve bu öğrencilerin hem kendilerini hem de olası mağdurları şiddete karşı korumak için yetişkin gözetim ve denetiminin artırılması gerektiğini söyledi.

Avcı, okulda saldırganlık ve şiddet olaylarının ortaya çıkmasını önlemek için başta idareciden yardımcı personeline kadar okulda görevli tüm çalışanlarda ortak bir disiplin anlayışının geliştirilmesi ve psikolojik danışman, seminer, kurs, konferans, kaynak kitap gibi eğitim çalışmalarıyla bu anlayışın geliştirilmesi önerisinde bulundu. Alınan bütün önlemlere karşın okullarda zaman zaman sorunlardan kaçınmanın mümkün olamayacağını, ancak bu olayların en aza indirilebileceğine işaret eden Avcı, okul güvenliğiyle ilgili olarak şu önerilerde bulundu:

"-Saldırgan davranışlar gösteren öğrencinin bu tür davranışlar yerine spor, bilgisayar, güzel sanatlar etkinlikleri, akademik çalışmalar gibi çeşitli alanlara yönelmeleri sağlıklı davranışlar geliştirmelerini kolaylaştırabilir. Okul idaresi ve okul psikolojik danışmanı öğrencilerin saldırgan davranışları yerine alternatif yeni davranışları öğrenmesinde rehberlik yapmalıdır.

-Öğrencilerin hangi durumlarda nasıl davranmaları gerektiğine ilişkin bilgiler içeren kılavuzlar hazırlanmalıdır. Bu kılavuzlarla kurallara uyulmadığı zaman hangi yaptırımlarla karşılaşacakları bildirilmeli ve bu yaptırımlar bütün öğrencilere aynı şekilde uygulanmalıdır.

-Şiddet uygulayanlara ve kurbanlarına verilecek psikolojik yardım, saldırgan davranışların yerine daha uygun davranışları yerleştirecek becerilerin geliştirilmesine ya da kçınma ve geri çekilme davranışlarının yerine atılgan davranışların yerleştirilmesine yönelik oldğu zaman daha etkili sonuçlar vereceği unutulmamalıdır.

-Okulda meydana gelen şiddet olaylarının ve diğer suçların analiz edilerek, olayların en çok ne zaman, nerede meydana geldiği, en fazla kimlerin karıştığı sorularına yanıt bulunarak sonuçlara göre güvenlik önlemleri ele alınmalıdır.

-Okula farklı yerlerden giriş yapılması engellenmeli. Girişler belli bir kapıdan yapılmalı ve bu kapıda mutlaka denetim olmalıdır. Okulun güvenliğini artırmak üzere polis, itfaiye, acil servis gibi birimlerle hemen iletişim kurabilecek şekilde düzenlemeler yapılmalıdır.

-Hem şiddete maruz kalan hem de şiddeti yapan öğrencilere yönelik psikolojik yardım hizmeti sunulmalı, bu çalışmalar öğrencinin ailesi ve öğretmenleriyle işbirliği içinde yapılmalıdır. Saldırgan davranışlar gösteren öğrencilere karşı tüm okul personelinin öğrencinin ruh sağlığını dikkate alan ortak ve istikrarlı bir tutum gösterilmelidir."

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi