T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 9 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Prim borçlarının yeniden yapılandırılması

Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayılandı.Ve 01.04.2006 tarihinde yürürlüğe girecek. Kamuoyunda uzun bir süreden beri var olan beklentilerin karşılanması, birikmiş sosyal güvenlik borçlarının azaltılması ve yeni borç birikimlerinin önüne geçilmesi, sosyal güvenlik prim alacaklarının tahsilinde kurumların daha etkin bir takip yapabilmelerine imkân tanınması, sosyal güvenlik reform kanunları çerçevesinde tek çatı altında yeniden yapılandırılması düşünülen kurumların daha sağlıklı ve sorunsuz bir başlangıç yapmaları amaçlanmıştır, bu Kanunla. SSK'ya olan borçlar bakımından kapsamı itibariyle, Yasa'ya göre, 31 Mart 2005 tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan özel sektör işverenlerinin sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı borçları yeniden yapılandırılacaktır.

Ayrıca 31 Mart 2005 tarihinde ve daha önce biten özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerden dolayı yeterli işçilik bildiriminde bulunmayanların borçları, işçilik tutarı üzerinden hesaplanan borçlar,

-SKK isteğe bağlı sigortalıların 1/5/2003 tarihinden 31/03/2005 tarihine kadar isteğe bağlı sigortalılıklarının devam ettiği süre içerisindeki prim borçları,

-SSK topluluk sigortasına tabi olanların 31/03/2005 tarihine kadar olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ait prim borçları,

Kanun, 01.04.2006 tarihinde yürürlüğe gireceğinden, bu tarihten itibaren iki ay içerisinde, yani Nisan ve Mayıs 2006 ayları içerisinde SSK'ya yazılı olarak başvurmak şartıyla yeniden yapılandırılacaktır. Kaldı ki bu arada uygulama genelgesi de yayınlanacaktır. Detay açıklama ve uygulama ilkelerini bu tür belgelerden takip imkânı da bulacağız.

Bunu beklemek yerine, yasal ilkelerden hareketle SSK'ya borcumuzu nasıl hesaplayacağız? Sorusunun cevabını araştırmalıyız.

Bağ-Kur'a olan borçlar bakımından kapsamı açımladığımızda,

  • 1479 Sayılı Kanun'a göre zorunlu sigortalı olanlar,
  • İsteğe bağlı sigortalı olanlar,
  • Tarım Bağ-Kur sigortalıları

  • Emeklileri (sosyal güvenlik destek primleri) adına 31.03.2005 gününe kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş borçlar, yeniden yapılandırılacaktır. Öyleyse Bağ-Kur borcu nasıl hesaplanacak?

  • Prim asıllarına ödeme süresinin bitiminden itibaren 31.12.1998 tarihine kadar uygulanan oranlara göre gecikme zammı hesaplanmak; 01.01.1999 tarihinden 31.12.2004 tarihine kadar Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) aylık değişim oranı; 01.01.2005 tarihinden yeniden yapılandırma başvurusunun yapıldığı tarihten önceki ayın sonuna kadar ise Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık değişim oranı uygulanmak suretiyle yeniden hesaplanacaktır.

    Yeniden yapılandırılan SSK ve Bağ-Kur'un prim alacakları, Yasa'ya göre 60 taksitte ödenebilecektir. Yeniden yapılandırılan borcun tamamının veya bir kısmının taksitle ödenmek istenilmesi halinde, taksitlendirilen toplam borca; on iki aylık sürede ödenirse yıllık % 4, on iki ayı aşan ancak yirmi dört ayı aşmayan sürede ödenirse yıllık % 5 ve yirmi dört ayı aşan sürede ödenirse yıllık % 6 oranında taksitlendirme farkı hesaplanarak ilave edilecek ve taksit süresine bölünmek suretiyle aylık taksit tutarı bulunacaktır.

    İş kazaları nedeniyle ödenecek borçlara gelince, işverenler ve üçüncü şahısların, iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçları, 36 aya kadar eşit taksitler halinde tahsil edilebilecektir. Ayrıca prim borcu olanlar, borçlarının yarısına kadar teminat gösterecektir. Bu konuda ilgili kurumun yöneticileri, yapacakları araştırmaya göre karar verecektir.

    1479 ve 2926 sayılı kanunlar kapsamında bulunan ve borçları bu kanuna göre yeniden yapılandırılan sigortalılar veya bunların hak sahipleri; toplam borçlarının yüzde 25'ini peşin veya dört taksidini carî ay primleri ile birlikte ödemeleri durumunda sağlık sigortasından yararlandırılacaklardır.

    Hesaplama sisteminin karmaşıklığı ve kamuoyundaki beklentilerin tam olarak karşılanamaması nedeniyle prim affının vergi barışında olduğu gibi toplumsal başarı kazanması oldukça zor. Ancak prim borcu olan okuyucularımızın böyle bir imkanı kaçırmamalarını ve mutlaka değerlendirmelerini öneriyorum.

    Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi