T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 11 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Açık liseye YÖK çalımı

YÖK, katsayı adaletsizliğine umut olan açık lise formülünü engellemek için yeni bir kararla meslek liseli adayların açık lise diplomasıyla ÖSS'ye başvuramayacağını, ÖSS'yi geçseler bile bu adayları yükseköğretime kaydetmeyeceğini açıkladı

YÖK binlerce meslek liseliye uygulanan katsayı adaletsizliğinin çözümünde umut olan açık lise formülünü engellemek için yeni bir karar vererek, meslek liseli adayların açık lise diplomasıyla ÖSS'ye başvuramayacağını açıkladı. Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği hakkında Danıştay'da devam eden kararı beklemeden Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına dayanarak karar alan YÖK, genel kurul kararı alarak, bu yönetmeliğe dayanarak açıköğretim lisesine kayıt yaptıran öğrencilerin kazanılmış haklarını hukuken doğru bulmadığını açıkladı.

'SÖZDE HAK' YORUMU

YÖK Genel Kurulu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in başkanlığında toplandı. Toplantı devam ederken "Genel Kurul adına" yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nca Resmi Gazete'de yayımlanan Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin 5/a, 15/b, 15/c, 18/c, 20/b, 20/e, 25/2, 26/b, 32/2, 26. maddenin son paragrafı ve geçici 4. maddelerinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a YÖK tarafından dava açıldığı hatırlatıldı. Danıştay 8. Dairesi'nin, 7 Şubat'ta verdiği kararla dava konusu işlemin yürütmesini durdurduğu belirtilen açıklamada, MEB'in 1 Mart 2006 tarihli talimat işlemiyle "Sözde kazanılmış hak adı altında" Danıştay 8. Dairesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararını uygulamaktan kaçındığı savunuldu.

'ÖSS'Yİ GEÇSELER DE KAYDETMEYİZ'

Açıklamada şöyle denildi: "Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin yürütülmesinin durdurulmasının nedeni açık olarak hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi güç ya da imkansız zararlara yol açacağıdır. Hukuk düzenimize göre 'hukuka aykırı olarak kazanılmış hak elde edilmesi mümkün değildir'. Bu nedenle öğrencilerin ilerde mağdur olmasını önlemek için Danıştay'ca yürütülmesinin durdurulmasına karar verilen Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği çerçevesinde yapılan kayıtlar ve alınacak diplomaların geçersiz olacağı, buna dayanılarak ÖSS'ye müracaat edilemeyeceği, müracaat edenlerin bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilemeyeceği, herhangi bir şekilde yerleştirilmiş olsalar bile bu durumun bir yükseköğretim kurumuna kayıt hakkı vermeyeceği ve kayıtlarının yapılmayacağı hususları kamuoyuna önemle duyurulur.''

FORMASYONU YARGIYA GÖTÜRÜRÜZ

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç de YÖK Genel Kurulu Toplantısı'na yemek arası verildiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershanelerde ve özel okullarda görev yapan uzman öğreticileri asaleten atayabilmesi için pedagojik formasyon kursu açtığını anımsatarak, bu konuda hangi kurumun yetkili olduğunu sorması üzerine Teziç, "Öğretmenlerin formasyonu YÖK'ün yetki alanı içindedir" dedi. Teziç, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın hukuken bu konuda yetkili olamayacağını" ileri sürdü.

  • HABER MERKEZİ

    YÖK YAKLAŞIMI HUKUK DIŞI

    Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna

    "Danıştay kararları aleyhe olarak geriye yürütülemez, YÖK'ün hukukçu kimliğine bürünerek takındığı tavır çok yanlış. Kayıt hakkı kazananlar kaydolurlar. Yürütmeyi durdurma kararı çıktığı zaman da, bu haklar saklı olmak üzere yeni kayıt işlemi yapılmaz, kayıtlar durdurulur. Daha sonra mahkemenin nihai kararına göre de bu öğrencilerin durumu netlik kazanır. Uygulamayı düzenleyen ve yürütecek olan YÖK'tür. YÖK bu konuda sadece kafa karıştırıcı konumundadır."

    Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu

    "Yönetmelik doğrultusunda öğrenciler müracaat etti ve bu müracaat müktesep hak sağlamıştır. Danıştay kararı geriye dönük işlemez. YÖK bu kararı farklı yorumlayıp kendi istediği gibi uygulatmak istiyor. Önceki Milli Eğitim Bakanlarından Metin Bostancıoğlu, genel lise mezunlarına aynı fırsatı vererek, çifte diploma hakkı sağlarken kimse tepki göstermedi. YÖK'ün o zaman tepki göstermeyip, şimdi bu işi üzerine vazife edinmesini anlamak mümkün değil. YÖK'ün yargı hakkı yoktur. Zaten konuyla ilgili Danıştay'a dava açması bile hatadır."

    Bağımsız Eğit. Sendikası Genel Bşk. Gürkan Avcı

    YÖK'ün yaklaşımı paranoyakça. Cumhuriyet elden gidiyor!, Ordu göreve!, Güle güle laiklik, hoş geldin medrese eğitimi!' benzeri tepki koyan kesimleri, dinini öğrenmeyi, bilimde ilerlemeye engel olarak gören, toplumda gerginlik yaratarak bundan rant sağlayan 'Laiklik süneleri' olarak isimlendiriyorum. Kürtçe eğitimi savunarak, bölücü terör örgütünün ekmeğine yağ sürmek isteyen, devletin kurduğu İmam Hatip Liselerini gerici, yobaz, çağdışı diye tanımlayan Eğitim-Sen, neyin yatırımını yapıyor, kime hizmet ediyor? Açıklamalıdır."

    Sağlık Sendikası Genel Başkanı Ahmet Aksu

    Aksu, YÖK'ün, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programı'nın, sağlık çalışanları için mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağı yönündeki kararına tepki gösterdi. Aksu, uygulamayı hukuk dışı olarak nitelendirerek, Danıştay'a dava açtıklarını bildirdi. Aksu, mesleki gelişimlerini sağlamak için memuriyetleri esnasında yükseköğrenimlerini devam ettirmek isteyen sağlık çalışanlarına yapılan 'ahlaksız ve hukuk dışı uygulama' için YÖK hakkında Danıştay'da dava açtıklarını bildirdi.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi