T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 11 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sezer'den 'evde hapis'e veto

Cumhurbaşkanı Sezer, eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın cezasını evinde çekmesine imkan sağlayan yasayı 'kişiye özel olarak çıkarıldığı' gerekçesiyle Meclis'e geri gönderdi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın hapis cezasını evinde çekmesine imkan sağlayan yasayı Meclis'e geri gönderdi. Yasanın kişiye özel olarak çıkarıldığını iddia eden Sezer, yasada kayıp trilyon davasında verilen para cezasının ödenmesi koşulunun kaldırıldığını kaydetti. Sezer,''Yasal düzenlemenin, bir siyasal parti eski genel başkanının durumuna çözüm getirmek ve üzerine geçirdiği Hazine yardımını geri ödemeden cezasının infazını evinde sağlamak amacıyla yapıldığı, tüm kamuoyunun bildiği ve hiç kimsenin yadsıyamadığı bir gerçektir" dedi.

KAMU YARARI ŞARTI

Yapılan düzenlemede hapis cezasından önce para cezasının tanzim edilmesi gibi bir zorunluluk bulunmadığını öne süren Sezer şunları belirtti: "Getirilen düzenlemede, 75 yaşını bitirenlerden 3 yıl ya da daha az süreli hapis cezası verilenlerin, cezalarının konutta çektirilmesi için aranan hükümlünün sağlık durumunun, cezasının infaz kurumlarında çektirilmesine elverişli olmadığının tam teşekküllü devlet ya da üniversite hastanelerince verilecek raporla saptanması koşulları kaldırılmaktadır."

Yasa ile kamunun değil kişinin çıkarının korunduğunu savunan Cumhurbaşkanı Sezer şunları kaydetti: "Hukuk devletinin tanımına giren birçok öğeden biri de, kamu yararı düşüncesi olmaksızın, başka bir deyişle, özel çıkarlar için ya da belli kişilerin yararına olarak bir yasanın kabul edilemeyeceğidir.Kamu yararı amacı taşımayan yasaların, amaç öğesi yönünden Anayasa'nın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine aykırı düşeceği açıktır."

Yasanın kişiye özel bir düzenleme olduğunu öne süren Cumhurbaşkanı, "İncelenen yasayla 5275 sayılı Yasa'nın 110. maddesinde yapılması öngörülen değişiklik, yukarıda açıklanan nedenlerle, öznel ve kişiye özgü niteliği karşısında hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır" dedi.

ZARARIN ÖDENMESİ GEREKİR

Yasa ile kamu yararının değil, kişi yaranının düşünüldüğünü öne süren Sezer veto gerekçesinde şunlara yer verdi: "Cezanın konutta infazı için aranan, işlenen suç nedeniyle doğan zararın ödenmesi koşulunun kaldırılması, değişikliğin kamu yararı amacı taşımadığını göstermektedir. Cezanın konutta çektirilmesinin zorlayıcı öğesi olan zararın ödenmesi önkoşulu ortadan kaldırılmaktadır."

HASTANELERİN ALACAKLARINA ONAY

Öte yandan Sezer, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin sosyal güvenlik kurumlarından 2005 yılı alacaklarının silinmemesi ile sağlık personeline verilecek döner sermaye paylarına ilişkin kanunu onayladı. Kanun, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin 31 Aralık 2005 tarihine kadar olan sosyal güvenlik kurum alacaklarının silinmesini düzenleyen Bütçe Kanunu maddesinin değiştirilmesini öngörüyor.

  • HABER MERKEZİ/ANKARA

    Erbakan sessiz kaldı

    Necmettin Erbakan, mahkumiyetini evinde çekme cezasını içeren yasanın Cumhurbaşkanı Sezer'in vetosuyla ilgili bir yorum yapmadı. Erbakan, dün cuma namazını kılmak için geldiği Hamidiye Cami'nde basın mensuplarının sorularına yanıt vermedi. Erbakan, sadece "İyi cumalar" demekle yetindi. Cami girişinde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Erbakan, çıkışta ise vatandaşların sloganlarıyla karşılaştı. Vatandaşlar tarafından 'Mücahit Erbakan', 'Türkiye yanıyor Hoca sizi arıyor' sloganları atıldı. Erbakan, buradan Saadet Partisi Genel Merkeziíne geçerek, yemekhanede partililerle birlikte yemek yedi.

  • BEHÇET GÜNGÖR / ANKARA

    Cumhurbaşkanı da teröristleri affetti

    AK Partili Ergin, Sezer'in terör örgütü mensuplarını affettiğini belirterek, evde hapis yasasını veto etmesine tepki gösterdi
    AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin'in, Cumhurbaşkanı Sezer'in vetosuna tepki gösterdi. Ergin, teklif sahiplerinden biri olduğunu hatırlatarak, yapılan düzenlenmenin kişiye özel olduğu görüşüne katılmadığını, yasaların herkes için çıkarıldığını ifade etti. İade gerekçesinde düzenlemeyle ilgili olarak, b'ir siyasal parti eski genel başkanının durumuna çözüm getirmek ve üzerine geçirdiği Hazine yardımını geri ödemeden cezasının infazını evinde sağlamak amacıyla yapıldığı ifadesine yer verildiğini hatırlatan Ergin, "Erbakan yararlanamaz diye hüküm mü konulması gerekiyor'' dedi. Yasanın, hukukun genel kurallarına, soyut ve nesnellik kriterlerine uygun olduğunu savunan Ergin, yasayla yeni bir düzenleme yapılmadığını, yasadaki subjektif ön şartların objektif kılınmaya çalışıldığını söyledi. Ergin, Cumhurbaşkanı Sezer'in kendisine verilen yetkiyi kullanarak bugüne kadar 200'den fazla hükümlüyü affettiğini belirterek, bunlardan tamamına yakınının terör örgütü üyesi olduğunu, polise ve askere silah çektiğini ve af edildikten sonra güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiğini anlattı. Cumhurbaşkanı'nın da af yetkisini kullanırken objektif kriterleri gözönünde bulundurduğuna inancını dile getiren Ergin, "Bu yetkisini kullanmasını sorgulamadık. Ama bu yasayı 'şu kişi yararlanacak' diye iade etmesi, hukukun genel kurallarıyla örtüşmüyor. Bir cumhurbaşkanının, 70 milyonunun tüm renklerini kucaklaması gerekir'' görüşünü ifade etti.

  • TBMM Bürosu

    Şahsa özel olmadığını fark etmesi gerekirdi

    SP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, Sezer'in veto ettiği kanunun şahsa özel olmadığını, tam tersine önceki kanunda var olan eşitsizliği giderdiğini söyledi. Kazan, Sezer'in bir hukuk adamı olarak bunu fark etmesi gerektiğini savunarak, Sezer'in bu tasarrufuyla kanunda şahsilik prensibini getirme gayretinde olduğunu da iddia etti.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi