T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 12 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sırp Kasabı hücresinde öldü

Bosna ve Kosova'daki Müslüman katliamlarının mimarlarından Yugoslavya eski Devlet Başkanı Miloşeviç, Lahey'de tutuklu olduğu hücresinde ölü bulundu

Lahey'de Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in öldü. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yayın yapan B-92 radyosu, Miloseviç'in, Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan BM savaş suçları mahkemesindeki hücresinde ölü bulunduğunu duyurdu. Lahey'deki BM Savaş Suçları Mahkemesi haberi doğruladı. Mahkemeden yapılan açıklamada, 64 yaşındaki Miloşeviç'in hücresinde yaşamını yitirdiği ve ölümüyle ilgili soruşturma başlatılması emrinin verildiği belirtildi.

Savaş Suçları Mahkemesi, Miloşeviç'in ölümüyle ilgili bir açıklamada, ''11 Mart 2006 Cumartesi günü, Slobodan Miloşeviç, BM'nin Scheveningen'deki cezaevinde, hücresindeki yatağında ölü bulundu'' ifadesi yer aldı. Gardiyanın acil olarak yetkililere ve sağlık uzmanlarına haber verdiği, doktorların ölümü doğruladıkları belirtildi. Hollanda polisi ve sorgu yargıcının gerekli incelemeleri başlattığı kaydedilen açıklamada, Miloşeviç'in cesedine otopsi ve toksik araştırma yapılacağı bildirildi.

YARGILANAN İLK DEVLET BAŞKANI

"Kafamın içine beni çok yorgun düşüren sesler üşüşüyor. Bu, günden güne artıyor" diyen Miloşeviç'in talebi, Hollanda'nın Lahey kentindeki eski Yugoslavya savaş suçları mahkemesi tarafından reddedilmişti. Miloşeviç, Lahey'e dönmek koşuluyla Rusya'da tedavi için geçen yıl aralık ayında da mahkemeye başvuru yapmıştı.

SIRBİSTAN DETAYLI RAPOR İSTEDİ

Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in ölümüne ilişkin ''detaylı bir rapor'' isteyeceklerini söyledi.

Koştunitsa, Beta haber ajansına yaptığı açıklamada, ''Sırp hükümeti, Lahey'deki mahkemeden bu trajik olaya ilişkin detaylı bir rapor isteyecek'' dedi. Başbakan Koştunitsa, Miloşeviç'in ailesi ve Sosyalist Parti'ye başsağlığı da diledi.

BLAZY: ECELİYLE ÖLDÜ

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, Lahey'deki hücresinde ölü bulunan savaş suçu sanığı eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in eceliyle öldüğünü söyledi. Avusturya'nın Salzburg kentinde düzenlenen AB-Batı Balkanlar Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısına katılan Douste-Blazy, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''20. yüzyılın sonundaki Balkan savaşlarının baş olmasa bile başlıca aktörlerinden biri'' olarak nitelendirdiği Miloşeviç'in eceliyle öldüğünü kaydetti.

HOLBROOKE: GÖZYAŞI DÖKMEM

Bosna barış anlaşmasının mimarı olarak bilinen ABD'nin eski BM Büyükelçisi Richard Holbrooke, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, "(Miloşeviç'in) Yaptıkları, Avrupa'da 300 binden fazla kişinin ölümüne, 4 savaşa ve Avrupa'nın güneydoğusunda istikrarsızlığa neden oldu. Onun için gözyaşı dökmeyeceğim'' dedi.

  • AMSTERDAM

    Balkanları kana bulamıştı

    1991-95 yıllarında yaşanan Bosna savaşını başlatan Sırp lider Miloseviç, yüzbinlerce kişinin ölümüne neden oldu. Büyük Sırbistan hayaliyle Yugoslavya'nın dağılma sürecini başlatan Sırp lider, 2001 yılındaki halk ayaklanmasıyla devrildi. Miloseviç, Lahey'de insanlığa karşı suç işlemekten yargılanıyordu. 13 yıl Yugoslavya Devlet Başkanlığını yapan Sırp liderin politikayla tanışması 40 yıl öncesine dayanıyor. 1960'li yıllarda Sosyalist Parti'ye katılan Milosevic parti içerisinde kısa zamanda yükseldi. 1980'li yıllarıda partinin başına geçti. 80'li yıllardan itibaren Sırp milliyetçiliğini yeniden yorumlayan Miloseviç, Yogoslavya'nın birliğini savundu.

    Berişa: Tanrı hükmünü verdi

    Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Slobodan Miloşeviç'in ölüm haberinin ''yüzbinlerce kurbanın ailelerini ferahlattığını'' söyledi. Berişa, ''Balkan kasabının ölümü, adaletin tecelli etmesini bekleyen yüzbinlerce kurbanın aileleri için ferahlama vesilesi olmuştur'' dedi. Berişa, ''Tanrı mahkemeden önce hükmünü verdi'' dedi. Bosna savaşında Srebreniça kasabasında katledilen Müslümanların yakınları da, Miloşeviç'in cezalandırılamadan ölmesine üzüldü. Srebreniçalı Kadınlar Derneği'nin başkanı Hayra Catiç, ''Yazık. Hiçbir zaman mahkum olmayacak, hakkındaki kararı dinleyemeyeceğiz'' dedi.

    Anne ve babası intihar etmişti

    1941 yılında dünyaya gelen Slobodan Miloşeviç, daha çocukluğundan itibaren fırtınalı ve çalkantılı bir hayatın içinde buldu kendini. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra evi terk eden babası 1962'de tabanca ile kendisini vurarak intihar eden Miloseviç'in, sıkı bir komünist olan öğretmen annesi de 1972'de intihar etti. Amcası da tıpkı anne ve babası gibi intihar eden Miloşeviç, okul yıllarında koyu bir komünist aileden gelen Mira Markoviç ile tanıştı. Mira Markoviç ile bir süre sonra evlenen Miloseviç, siyasi kariyerinde hızla yükseldi ve 1986 yılında Sırbistan Komünist Partisi'nin başına geçti; 1989 yılında Devlet Başkanı oldu. Eski yandaşlarının da sırt çevirdiği Miloşeviç'in Lahey'e teslim edilmesi karşılığında ABD, 5 milyon dolarlık bir de ödül vaat ediyordu.

    Avukatı: Miloşeviç zehirlendi

    Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in avukatlarından Steven Kay, Miloşeviç'in intihar etmiş olamayacağını söyledi. Miloseviç'in diğer avukatı Zdenko Tomanoviç ise Sırbisten eski devlet başkanının zehirlendirilmiş olabileceğini öne sürerek, Miloseviç'in otopsisinin Moskova'da yapılmasını talep etti. Tomanoviç, Miloşeviç'in birilerinin kendisini zehirlemek istediği şikayetinde bulunduğunu söylediğni duyurdu.Miloşeviç'in erkek kardeşi Borislav ise, Lahey mahkemesini kardeşinin ölümünden sorumlu tuttu.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi