T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 12 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Açıköğretim'de YÖK kâbusu

Laborant ve Veteriner Sağlık Programı'nı bitirenlerin diplomalarını mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağını kararlaştıran YÖK, gelecekte bütün Açıköğretim Fakültesi diplomalarını hükümsüz kılma sinyallerini de verdi

Behçet
Güngör
YÖK aldığı son kararla Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programını bitiren öğrencilerin diplomalarını mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağını kararlaştırdı. Kararla, bu bölümlerde mezun olan 4 binden fazla memur mağdur olma tehlikesine girerken, halen bu bölümde okuyan 10 binin üzerinde öğrencinin durumu da belirsiz hale geldi.

YÖK, 9 Şubat 2006 tarihli kararında, Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programını biteren öğrencilere verilen diplomanın "üst öğrenim" sayılamayacağını bildirdi. 2002 yılında açılan Laborant ve Veteriner Sağlık Programı önlisans bölümüne sağlık liselerinde mezun olanlar sınavsız geçiş yapabiliyorlardı.

ÖZLÜK HAKKI İPTAL EDİLİYOR

İlk mezunlarını 2004 yılında veren bu bölümden şimdiye kadar yaklaşık 4 bin kişinin mezun olduğu, halen 10 binin üzerinde de öğrencinin okuduğu belirtiliyor. Buradan diploma alan memurlar, "üst öğrenim" sayıldığı için kıdem ve özlük hakları açısında avantajlı oluyorlardı. Bu bölümden mezun olan bir sağlık personelinin maaşında aylık 80 ile 90 YTL, döner sermayeden de yaklaşık 150 YTL gibi bir iyileştirme oluyordu. YÖK, son kararını Maliye, Sağlık, Milli Eğitim Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı ile Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığı'na ve üniversite rektörlüklerine göndererek, "bu bölümden mezun olan memurlara yapılan ek farkların bu aydan sonra verilmemesinin" yolunu da açtı. Bu bölümden mezun olan yaklaşık 4 bin personelin maaşı, bu ay "lise mezunu" statüsünde yatırılacak. Memur-Sen Genel Başkanı ve Sağlık-Sen Başkanı Ahmet Aksu, "YÖK'ün gelecekte Açıköğretim Fakültesi'nin bütün bölümlerinden mezun olan öğrencilerin diplomalarını hükümsüz kılma korkumuz var. Bu karar emsal teşkil edebilir" dedi. Aksu, YÖK'ün, sağlık çalışanlarının haklarını gasp edecek olan son kararının iptali istemiyle Danıştay'a başvurduklarını da sözlerine ekledi.

YÖK daha önce de AÖF İlahiyat önlisans bölümünü bitirenlerin diplomalarına kısıtlama getirmekle de gündeme gelmişti. Bu bölümü bitiren öğrencilerin diplomalarına "Diyanet İşleri Teşkilatı'nda geçerlidir, başka amaçla kullanılamaz" kısıtlaması getirmişti. Bu karar daha sonra Bölge İdare Mahkemesi hukuka aykırı bulunarak iptal edilmişti. Alınan bu karara göre, bu bölümde mezun olarak kamuda çalışanlar üniversite mezunu oldukları için bugüne kadar aldıkları özel hizmet tazminatlarını geri ödemek durumunda kalacaklar. Bu durumdaki çalışanlardan bazılarının şimdiye kadar 6 Bin YTL'ye yakın aldığı tazminatı geri ödemek durumunda kalabilirler.

HAKLARIMIZ GASPEDİLDİ

Bingöl Sağlık Müdürlüğü Personel Şubesi'nde çalışan Tekin Gönç, Açıköğretim bölümünün Laborant ve Veteriner Sağlık Programına kayıt olduğunu, ancak YÖK'ün bu kararıyla burada okumanın anlamsızlaştığını ve okuma hakkının ellerinden alındığını savundu. Hemşire Özlem Taşkesen ise ". Kazanmış haklarımı elimden alıyorlar" diyor.

TİMAV: YÖK Hem savcı hem yargıç

Timav Genel Başkanı Emin Parlaktürk YÖK'ün hem savcı, hem de yargıç rolüne soyunduğunu söyledi. Parlaktürk, YÖK'ün ortaöğretim kurumlarıyla ilgili düzenleme yetkisinin Milli Eğitim Bakanlığı'nda bulunmasını gözardı etmesinin görev sınırlarını aştığını gösterdiğini öne sürdü.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi