T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 9 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sigara erkek-kadın ayırmadan öldürür!

Daha çok erkeklerde görülen akciğer ve gırtlak kanseri, sigara içimindeki artışa paralel olarak artık kadınlarda daha sık görülüyor

Sigara tarihteki en büyük katliam nedeni olarak tanımlanmaktadır. Dünyada her yıl 4 milyon, her gün 11.000 insan sigaradan ölmekte; bu hızla sürdüğünde 2020 yılında dünyadaki tüm hastalıkların % 10'unun sigaraya bağlı olacağı ve her yıl yaklaşık 10 milyon insanın sigara nedeniyle öleceği tahmin edilmekte. Bu 10 milyon insanın 7 milyonu gelişmekte olan ülkelerde olacak. Günümüzde sigara, aynı zamanda bir kadın sorunu hale gelmiştir. ABD'de 1997 yılında 165.000 kadın sigaraya bağlı hastalıklardan ölmüş ve 1987 yılında akciğer kanseri kadın kanserleri arasında meme kanseri ölümlerini de aşarak birinci sıraya yükselmiştir.

HEDEF KADINLAR

Ülkemizde her yıl en az 60.000-70.000 insanımızın sigaradan öldüğü hesaplanmaktadır ki; bunun 10.000-15.000'i kadındır. 1995'te dünyada yüzde 12, yani 236 milyon kadının sigara içtiği hesaplanmıştır. Ülkemizde sağlık bakanlığı araştırmasına göre 15 yaş üstü kadınlarda sigara içme oranı yüzde 24'tür. Bayan sigaralarının satışı ve reklamı 1960'ların sonları ve 1970'lerin başında 12-17 yaşındaki genç kızların sigaraya başlamasıyla artmıştır.

YÜZDE 76'SI DENİYOR

Edirne'de yapılan bir araştırmaya göre ise lisede okuyan kız öğrencilerin yüzde 76'sının sigarayı denediği, %27'sinin yaşam boyu içici olduğu, % 25'nin düzenli sigara içicisi olduğu saptandı. Hacettepe Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre ise Ankara'da erkeklerin, İstanbul'a ise kadınlar daha fazla sigara içtiği; İstanbul'da boşanmış erkek ve kadınların, bekar erkek ve kadınlara göre daha fazla sigara içtiği saptandı. Kadınlarda sigara içiminde İstanbul % 35.1 ile birinci, İzmir % 34.1 ile ikinci, Malatya % 30.5 ile üçüncü oldu.Kadınların erkeklere göre nikotini daha az olan sigaraları tercih etmeleri bu bağımlılığın daha az olduğu manasına gelmiyor. Kadınlar sigarayı bırakmaya daha az teşebbüs ediyor. Ancak değişmeyen bir gerçek var; sigara içen kadınlar erkekler gibi ölüyor.

Kadınlara tesiri saymakla bitmez

Prof. Dr. Yalçın Karakoca, sigara içimindeki artışa paralel olarak kadınlarda akciğer kanseri sıklığında büyük bir artış görüldüğünün altını çiziyor. Karakoca "Sigara kadında boğaz ve mesane kanserlerinin başlıca sebebidir. Ayrıca, gırtlak ve yemek borusu kanserleri riskini kesin olarak arttırmaktadır. Pankreas ve böbrek kanserlerinin riskini arttırdığına ilişkingüçlü kanıtlar vardır. Sigara içen meme kanserli kadınlarda hastalık daha hırçın seyretmekte. Halk arasında nefes darlığı-astım olarak bilinen hastalığın kadınlardaki başlıca nedeni de sigaradır ve bu hastalığa bağlı kadın ölümlerinin %90'ı sigaraya bağlıdır. Sigara içen kadınlarda içmeyenlere göre kalp krizi, felç, kısırlık riski daha fazladır" dedi.

Ne olur gebelikte içmeyin!

Annenin gebelikte sigara içmesi bebeğin akciğer gelişimini bozmakta. Sigara içimi ile fetusa sadece nikotin geçmez; aynı zamanda plasentaya ulaşan oksijenin % 25 azalmasına yol açar. Gebelik sırasındaki sigara içimi erken doğumların %14'ünden ve tüm bebek ölümlerinin %10'undan sorumludur. Ölü doğum, doğum sonrası ölüm ve ani bebek ölüm sendromu riski sigara içen anne bebeklerinde daha yüksektir. Annenin sigara içimi bebek ve küçük çocuklardaki astımla da ilişkilidir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi