T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 13 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Edirne'de sel alarmı

Edirne'de, sağanak yağış ve Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması sonucu Meriç ve Tunca nehirleri taştı. Bulgaristan'ın Arda Nehri üzerindeki barajlarından bıraktığı suyun akşam saatlerinde Edirne'ye ulaşmasıyla taşkının daha da etkili olması bekleniyor.

Edirne Valiliği Kriz Merkezi ile yetkililerden edinilen bilgilere göre, saat 12.00 itibarıyla Meriç Nehri'nin debisi Kirişhane Ölçüm İstasyonu'nda 1036 metreküp/saniye olarak ölçüldü. Meriç Nehri ile Yunanistan sınırındaki Karaağaç Mahallesi mevkiinde birleşen Arda Nehri'nin debisinin ise 945 metreküp/saniye olduğunu belirten yetkililer, Arda Nehri'nden akşam saatlerine kadar çok miktarda su gelmesinin beklendiğini kaydettiler.

Arda Nehri'nde Bulgaristan'ın Kırcaali, Soğukpınar ve İyovlograt barajlarının bulunduğunu bildiren yetkililer, şöyle konuştular:

"Bu barajlardan elektrik üretiliyor. Bu nedenle barajlar en üst seviyelerde dolu tutuluyor. Bulgar yetkililerle dün yaptığımız görüşmelerde, Bulgaristan'a çok yağış düştüğü ve bu nedenle baraj kapaklarının açılacağını bildirdiler. Arda Nehri'ne bırakılan su, Yunanistan'dan da geçerek bize gelecek. Arda Nehri, Karaağaç'ta Meriç Nehri ile birleşiyor. Bu nedenle halen 1036 metreküp/saniye seviyesinde bulunan Meriç Nehri'nin debisinin 1300 metreküp/saniye seviyesini aşmasını bekliyoruz. Bunun sonucunda Edirne merkezde taşkın beklemiyoruz. Ancak ilçe ve köylerimizdeki tarım arazilerinin su taşkınından etkileneceğini tahmin ediyoruz. Devlet Su İşleri'ne ait taşkından koruma amaçlı seddelerde şu ana kadar bir sorun yok. Su bazı bölgelerde yaz seddelerinin üzerinden aşmış. Ancak seddelerde yırtılma söz konu değil. Kış seddeleri de 1300 metreküp-saniye seviyesine rahat dayanır."

Saat 12.00 itibariyle Tunca Nehri'nin debisinin 206 metreküp/saniye olduğunu belirten yetkililer, "Tunca Nehri'nde az da olsa bir düşüş var. Ancak Meriç Nehri'ndeki artışa bağlı olarak bu nehirdeki su miktarında da artış olabilir. Meriç, Tunca ve Arda birbiriyle bağlı nehirler. Bileşik kaplar misali, birindeki artış diğerini etkiliyor" diye konuştu.

Taşkın tehlikesi nedeniyle sivil savunma ekipleri aralıksız görev yapıyor, Zodyak botlarla nehirlerde kontrollerde bulunuyor.

Bu arada, Edirne Valisi Nusret Miroğlu, nehir kenarında bulunan bazı evlerin bodrumlarını su bastığını söyledi.

Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması ve sağanak yağışlar nedeniyle Meriç Nehri'nde ciddi bir taşkın yaşanacağını da kaydeden Vali Miroğlu, şöyle konuştu:

"Bosna Köy boşaltıldı, köydeki hayvanlar tahliye edildi. Taşkından Edirne ile Karaağaç Mahallesi arasında bağlantının sağlandığı Lozan Caddesi'nin kapanabileceğini tahmin ediyoruz. Öğrencilerin ulaşımlarının aksayacağı düşüncesiyle Karaağaç'taki Mustafa Necati İlköğretim Okulu, Karaağaç Pansiyonlu İlköğretim Okulu ve Süleyman Demirel Fen Lisesi'nde eğitime bir gün ara verdik."

Öte yandan, tahliye edilen Bosnaköy'de mahsur kalan bir vatandaşın İl Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri tarafından Zodyak botla kurtarıldığı öğrenildi.

2 KÖPRÜ ULAŞIMA KAPANDI

Tunca Nehri'ndeki taşkın dolayısıyla Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi mevkiindeki Er Meydanı'na geçişi sağlayan Kanuni Köprüsü ve Yeni İmaret Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan Yalnızgöz Köprüsü, ulaşıma kapandı. Nehir suları iki köprünün üzerinden akıyor.

Ayrıca Edirne Belediye Başkanlığı'na ait Protokol Evi, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Mehmetçik Gazinosu, Tunca Köprüsü yakınındaki Deri Atölyesi'ne giden yol ile Dönertaş Un Fabrikası'nı da su bastı.

Edirne'de, Sarayiçi Er Meydanı, Adalet Kasrı, 4. Mehmet Av Köşkü, Balkan Şehitliği ve bazı balıkçı barınakları da su altında kaldı. İl Kriz Merkezi'nden yapılan açıklamada da ilgili kuruluş temsilcilerinin katılımıyla yapılan değerlendirmeler sonrası il merkezi ve ilçelerinde gerekli önlemlerin alınmasının sağlandığı bildirildi.

İl Kriz Merkezi'nce taşkın ihtimaline karşı Meriç Nehri boyundaki sosyal tesislerde, Karaağaç ve Yıldırım mahalleleri, Sarayiçi mevkii ve Bosna Köyü'nde ikamet eden vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları, çiftlik evlerinin boşaltılması, canlı hayvan ve tarımsal araç ve gereçlerin emin yerlere taşınmaları konusunda eskort araçlar ve belediye hoparlörü ile duyuru yapıldı.

Acil bir durumda vatandaşların, kriz merkezinin 225 10 23 numaralı telefonuna başvuru yapabilecekleri kaydedildi.

  • EDİRNE (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi