T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 13 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çalışanın Sesi
Tahsin SINAV

Özürlülük İndirimi ve Özürlü Emekliliği

Yusuf KÜTÜKÇÜ: Özel bir şirkette çalışıyorum. Köşe yazılarınızı her zaman okuyorum. Ben, % 60 özürlüyüm. SSK başlangıcım okulda okurken staj olarak 11.09.1995 tarihinde başladı. Aktif olarak, SSK sigortalılığım, 08.04.2004 tarihinde başladı ve devam etmekte. Ayrıca yeni çıkan yasalara göre, özürlü olarak nasıl malulen veya normal emekli olabilirim? Bir diğer konu ise kamu ve özelde çalışan özürlülerin vergiden muaflığı veya özel sektörde çalışanlara işveren gelir vergisinin ne kadarını çalıştırdığı özürlüye takdim etmelidir?

506 sayılı Kanun'un değişik 53. maddesi, % 60 işgöremezlik raporuyla malulen emekli olma imkânı vermemektedir. Malulen emeklilik için çalışma gücünün 2/3'ünün (% 66,66'sının) kaybedilmiş olması veya iş kazası sonucu meslekte kazanma gücünün % 60'ının kaybı gerekmektedir. Bu şartlar olmadığından malulen emeklilik mümkün değildir.

Ancak okuyucumuz, sigortalı bir işte çalıştığına göre, mahallindeki yetkili Maliye Bakanlığı birimine başvurarak sakatlık indiriminden yararlanma belgesi alabildiğinde, özürlü emekliliği şartlarından yararlanma hakkı kazanabilecektir.

İlgili mevzuata göre, Birinci Derece Sakatlık: Çalışma gücünün % 80'inden fazlasını (% 80 dahil) kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derecede sakat sayılır. İkinci Derece Sakatlık: Çalışma gücünün % 60'ından fazlasını (% 60 dahil % 80'e kadar) kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derecede sakat sayılır. Üçüncü Derece Sakatlık: Çalışma gücünün % 40'ından fazlasını (% 40 dahil % 60'a kadar) kaybetmiş bulunan hizmet erbabı üçüncü derecede sakat sayılır.

506 sayılı Kanunun 60/C-b. maddesi hükümlerine göre, % 60 sakatlığı olanlar, II. derece sakatlığı olanlar grubundandır. Okuyucumuzun staj dönemi sigortalılığı, emeklilik yönünden dikkate alınamayacaktır. SSK sigortalılığı, 08.04.2004 tarihinde başladığına ve devam etmekte olduğuna göre, usulüne uygun olarak sakatlık indiriminden yararlanmak şartıyla, % 60-80 arasında sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az onsekiz yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4000 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla SSK'dan özürlü emekliliği şartlarıyla emekliliğini isteyebilecektir.

Bunun dışında okuyucumuz, 08.04.2004 tarihinde sigortalı olduğundan 60 yaşını ve 7000 prim ödeme gününü tamamlama şartlarını yerine getirmesi gerekmektedir.

Gökhan KIRIKKANAT: 19.05.1951 doğumlu, İsviçre'de 1978'den itibaren 25 ay sigortalı. Türkiye'de de kesintisiz olarak bugün itibariyle 20 yıl 10 ay 20 gün Bağ-Kur'luyum. Yeni yapılanma yasasına (5458 sayılı) göre, emeklilik durumum bilgi istiyorum.

n Prim borçlarını yeniden yapılanma yasası (5458 sayılı), okuyucumuzun emeklilik durumu hakkında bir düzenleme getirmemekte, varsa Bağ-Kur'a olan borçların taksitle ödenmesindeki kuralları belirlemektedir. 25 aylık İsviçre çalışmasını nasıl değerlendirdiğini ise açıklamamıştır. Bağ-Kur'a 9000 günlük primi ödemesi tamamlanmadan normal emekliliği mümkün değildir. Kısmi emekliliği talep etmediği düşünülmüştür.

Ali AKALIN (Antalya-özel güvenlik görevlisi): Asgari ücretle çalışıyorum. İşten çıkarılacağım. İşsizlik parası ne kadar alabilirim?

Okuyucumuz, asgari ücretin net tutarı kadar işsizlik ödeneği alabilecektir.

Halil ÇAKMAK (Batman-işçi): Kamuda işçi olarak çalışıyorum. Başka bir kuruma geçiş nasıl yapılır?

İş mevzuatında kamuda işçi olarak çalışanların başka kurumlara geçişi hakkında bir prosedür belirlenmemiştir.


Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi