T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 13 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

ABD istihbarat raporu: Türkiye, Irak'a müdahale edebilir

Amerikan Ulusal İstihbarat Konseyi'nin 2003 yılı Ocak ayında Irak işgali henüz başlamamışken yayınladığı raporda Saddamsız bir Irak'ta Kürtlerin kuzeydeki petrol bölgelerini ele geçirmek isteyeceği ve Türkiye'nin buna karşı şiddet içeren müdahalede bulunabileceği yer aldı.

New York Times gazetesi, Amerika'nın Irak işgali öncesinde hazırladığı Saddam Sonrası istihbarat raporunu yayımladı. Raporda Türkiye'nin Kuzey Irak'a müdahale edebileceği olasılığının yeraldığı ortaya çıktı.

New York Times gazetesinin yayımladığı "Saddam Sonrası Irak'ta Prensip Değişiklikleri" raporunun Amerikan Ulusal İstihbarat Konseyi (NIC) tarafından 2003 yılı Ocak ayında Irak işgali henüz başlamamışken hazırladığı bildirildi. Raporda, Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından Kürtlerin Kuzey Irak'taki petrol bölgelerini ele geçirmek isteyeceği değerlendirmesi dikkat çekti.

"TÜRKİYE ŞİDDET İÇEREN BİR MÜDAHALEDE BULUNABİLİR"

Saddam sonrasında Sünni Arapların Irak'ta uzun zamandır devam eden konumlarını kaybedebileceği değerlendirmesi yapılan raporda, Kürtlerin Kuzey Irak'ta geniş petrol yataklarını ele geçirme isteğinin Türkiye ve Sünni Araplar tarafından "şiddet içeren bir yanıtla karşılanabileceği" belirtildi.

Bu ifade ile Amerika'nın Irak'ın işgali öncesinde Türkiye'nin Kuzey Irak'a müdahalesi ihtimalini de değerlendirdiği ortaya çıktı.

Raporda ayrıca savaş sonrasında Irak'ta bir demokrasi kurulması sürecinin uzun ve zor bir süreç olacağı belirtildi. NIC'in raporunda Irak siyasi kültürünün liberalizm ve demokrasiden uzak olduğu ve Irak'ta muhalefet ya da siyasete yön verebilecek kurumların bulunmamasının da eksikliğinin hissedileceği ifade edildi.

Irak'ta siyasi dönüşümün zor olacağı değerlendirmesi yapılırken ülkenin zengin petrol yataklarına dikkat çekildi ve savaş sonrası ekonomik düzelmenin siyasi ortama göre daha kolay olacağı yorumu yapıldı.

Raporda, savaş sonrasında insani gereksinimleri için büyük bir dış yardıma da ihtiyaç duyulacağı zira mülteci sayısının artacağı ve bunun yiyecek, su ve sağlık gibi konularda sorun çıkarabileceği belirtildi.

"YENİ YÖNETİM ABD ÇIKARLARINA UYGUN OLUR"

Irak'ta işgalin ardından kurulacak yeni yönetimin izleyeceği güvenlik politikası ve dış politikanın ABD'nin, BM'nin ya da uluslararası koalisyonun çıkarlarına uygun olacağının düşünüldüğü belirtilen raporda, yine de Iraklıların ilgi ve görüşlerinin hükümette yer alacağı belirtildi.

Raporda bu görüşlerin Türkiye, İran ve İsrail gibi bölgede tehdit olarak görülen ülkeleri yönelik siyaseti şekillendireceği değerlendirmesi yapıldı.

Yeni hükümetin terörü destekleme konusunda ilgisiz olacağının tahmin edildiği raporda, Iraklıların Filistin'e verdiği desteğin ise sürmesinin beklendiği belirtildi. Raporda ayrıca, Bağdat yönetiminin Irak genelinde kontrolü sağlayamaması halinde El Kaide'nin uzak bölgelerde etkin olabileceği ifade edildi.

  • WASHINGTON (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi