T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 13 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Belçika'da DHKP-C üyelerine hücre cezasına tepki

Belçika'da terör örgütü DHKP-C üyesi olarak yargılanarak hapis cezalarına çarptırılan ve tutuklanan 3 teröristin avukatı, müvekkillerinin hücre hapsinde tutulmasına karşı çıkarak Danıştay'a başvurdu.

Terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan dolayı yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat'ta açıkladığı kararında, Fehriye Erdal'a 4 yıl, terör örgütü DHKP-C'nin başı Dursun Karataş'a 5 yıl, örgütün sözcüsü Musa Asoğlu'na 6 yıl, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme, adı geçen sanıkları 10 yıl boyunca medeni haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırmış, Asoğlu'na 5500, diğerlerine 2500 avro para cezaları vermişti.

Mahkemede bulunan Asoğlu, Saz ve Özordulu hemen tutuklanmış, Kimyongür, Belçika'da sabit ikameti olduğu gerekçesiyle temyiz hakkı çerçevesinde serbest bırakılmıştı. Diğer sanıklar firarda sayılıyor.

AVUKAT, DANIŞTAY'A BAŞVARDU

Sanık avukatlarından Raf Jespers, tutuklu teröristlerin hücre hapsinde bulundurulmasını ve görüşmelerinin engellenmesini eleştirerek, bu duruma son verilmesi için bugün Danıştay'a başvurduğunu açıkladı.

Bruges hapishanesinde bulunan teröristlerden Asoğlu'nun, Fehriye Erdal'ın mahkeme kararından bir gün önce "izini kaybettirmesine" yardımcı olduğu, Belçika güvenlik birimlerinin izlediği, ancak "gözden kaybettiği" taşıtı kullandığı biliniyor.

Asoğlu, sorgulamalarında Erdal'ın nerede bulunduğuna ilişkin soruları yanıtsız bırakıyor.

İADE TARTIŞMASI

Öte yandan Fehriye Erdal'ın avukatı Paul Bekaert, Dışişleri Bakanı Karel De Gucht'un, teröristin yakalanması halinde Türkiye'ye iade edileceğine yönelik açıklamasını eleştirdi.

Avukat, böyle bir kararın dışişleri bakanı tarafından değil, adli mercilerce alınabileceğini, önce yargı gücünün hükümete görüş aktarması gerektiğini söyledi.

Adli gözlemciler, bir sanığın ülkesine iadesi konusunda yargı gücünün görüşünün alındığını, ancak hükümetin bu görüşü izlemek zorunda olmadığını hatırlatıyor.

De Gucht'un açıklamasını değerlendiren basın organları, iade fikrine karşı çıkmıyor, ancak "İade etmek için önce teröristi Belçika'da yakalamak gerekir" diyerek, imalı yorumlara yer veriyor.

BASININ İLGİSİ SÜRÜYOR

Belçika hükümetinin "dosyayı soğutma" girişimlerine rağmen, gazete ve televizyonlar, konuya ayrıntılı yer vermeyi sürdürüyor.

Açık oturum ve yorumlarda, yargı gücünün bir terörizm davasını 6 yıldan fazla uzatması, terörist Erdal'ın güvenlik birimleri tarafından elden kaçırılması eleştirilirken, siyasi kanat da bugünkü ve geçmiş koalisyon hükümetlerindeki "tepkisizlik ve gevşeklik" tavrıyla ağır eleştirilere hedef oluyor.

Başta Başbakan Guy Verhofstadt ve hükümet üyeleri olmak üzere siyasetçiler, Erdal dosyasında hataların belirlenmesi için araştırma komitelerinin rapor hazırlayacağını, bu raporun nisan ayı sonunda ele alınacağını belirtiyor, bugünkü aşamada "sorulara yanıt veremeyeceklerini" ifade ediyorlar.

  • BRÜKSEL (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi