T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 13 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kuru arttıracak bir sistem kurmalıyız

Merkez Bankası'nın faizleri çeyrek çeyrek düşürmesi gerektiğini kaydeden ASO Başkanı Çağlayan, Hazine'nin de dövizle borçlanmasını istedi

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, döviz kurunun yükselmesi için kuru kendiliğinden arttıracak bir sistem kurmak gerektiğini kaydetti. Çağlayan, "Kurun yükselmesi için Merkez Bankası'nın faizleri çeyrek puanlar şeklinde düşürmesi ve Hazine'nin borçlanma politikasını yeniden gözden geçirerek, borçlanmayı döviz bazında yapması gerekli" dedi. ASO Başkanı Çağlayan, kurun yükselmesinin Merkez Bankası müdahalesi ile olamayacağını artık herkesin bildiğini kaydederek, yapılacak işin kuru kendiliğinden arttıracak bir sistem kurmak olduğunu söyledi.

Kurun yükselmesi için Merkez Bankası'nın yapacağı işin faizleri çeyrek puanlar şeklinde düşürmesi olduğunu ifade eden Çağlayan, Hazine'nin de borçlanma politikasını yeniden gözden geçirerek, borçlanmasını dövize endeksli TL bazında değil, döviz bazında yapması gerektiğini ve dövize cazibe yaratılması olduğunu belirtti. Çağlayan, ihracatçıların 100 bin doların üzerinde ihracat yaptığı zaman (DAB) döviz alım bordrosu ile dövizi bozdurmak zorunluluğunun kaldırılmasının piyasaya daha az döviz girmesi nedeni ile döviz kurunun yükselmesine katkı sağlayacağını bildirdi.

SERDENGEÇTİ ÇOK GEÇ REAKSİYON VERİYORDU

ASO Başkanı Çağlayan, yeni belirlenecek Merkez Bankası Başkanı ve yönetiminden beklentileri ile ilgili olarak da Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve ekibinin iyi işler yaptığını ancak, Merkez Bankası'nda geçmiş dönemden bir reaksiyon zafiyeti bulunduğunu söyledi. 3 sene evvel MB'nın dövize müdahale imkanına sahip olduğunu ama bunu yapmadığını kaydeden Çağlayan, bunu bir reaksiyon zafiyeti olarak değerlendirdiğini ifade etti. Yeni gelecek Merkez Bankası Başkanı ve ekibinin "benim işim sadece fiyat istikrarı" deme lüksüne sahip olmadığını kaydeden Çağlayan, "Bunlar önemli ama Merkez Bankası genel ekonomik gidişat ile ilgili politikalar da üretsin" dedi.

Yöreye ve sektöre göre asgari ücret

Tekstilde KDV indiriminin son derece doğru olduğunu ve işletmeler açısından yüzde 10'luk bir işletme tasarrufu getireceğini kaydeden Çağlayan, kayıt dışı ekonominin azalması açısından da son derece önemli olduğunu bildirdi. Tüm bunlara rağmen konfeksiyon sektöründe tatminsizliklerin bulunmasının nedeninin, sektörler arasında öncelik farkları olduğunu belirten Çağlayan, tekstilde enerji, hammadde girdisi ve istihdamın, konfeksiyon da ise öncelikle istihdam maliyetlerinin önem taşıdığını söyledi. Konfeksiyonda üretim maliyetlerinin yüzde 60'ından fazlasında istihdamın öne çıktığına dikkat çeken Çağlayan, "Yöresel ve Sektörel Asgari Ücret"in burada devreye girdiğini belirtti. Çağlayan, "Konfeksiyon sektöründeki sorun, yöresel ve sektörel asgari ücret ile çözülebilir" dedi. Çağlayan, geri kalmış 19 ilde Bölgesel ve Sektörel Asgari Ücret'in süratle uygulanması önerisinde bulunurken, böylece söz konusu 19 ile yatırımın gideceğini, göç ve asayiş meselesinin bir noktada önleneceğini, bölgeler arası gelişmişlik ve kalkınmışlık farkının azaltılabileceğini, konfeksiyon firmalarının yurt dışına kaçışının önlenebileceğini söyledi.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi