T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 13 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Hurda uçak skandalı

Atatürk Havalimanı'nda 5-6 yıldır park alanlarını işgal eden hurda ve hacizli uçaklar devleti trilyonlarca lira zarara uğrattı. Ulaştırma Bakanlığı SHGM, skandal boyutundaki ihmalin giderilmesi için harekete geçti.

Hamdi
Ateş

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yıllardır devam eden skandal boyutundaki ihmalin giderilmesi için harekete geçti. Atatürk Havalimanı'nda 5-6 yıldır park alanlarını işgal eden hurda ve hacizli uçaklar devleti trilyonlarca lira zarara uğrattı. Batı apronunda bekleyen pek çoğu hurda haline gelen 22 uçağın kaldırılması için harekete geçildi.

SHGM'den Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, Atatürk Havalimanı'nda park alanlarını yıllardır işgal eden uçakların tespit edilmesi istendi. Yazıda, "Söz konusu hava araçlarının tescil işaretlerinin, sahiplerinin/işleticilerinin isimlerinin ve ne zamandan beri gayri faal olarak park yerinde bulunduklarına dair detaylı bilgilerin tespit edilerek genel müdürlüğümüze gönderilmesine ihtiyaç duyulmaktadır" denildi.

SHGM: Önlem alın, belgeleri gönderin

Atatürk Havalimanı'ndaki apron sahasını işgal eden uçakların kaldırılması için önlem alınmasını isteyen SHGM yazısında şu ifadeler kullanıldı: "Atatürk Hava Limanı apron sahalarının herhangi bir nedenle uçuşa elverişlilik şartlarını yitirmiş ve uçuş yapamayacak durumda olan uçaklarla işgal edilmesini önlemek için bunların kaldırılmasına yönelik çalışmalarda genel müdürlüğünüz tarafından da park sahası ücretlerinin artırılması gibi caydırıcı önlemlerin bir an evvel alınması gerekmektedir. Konuya ilişkin gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması ve yukarıda talep edilen bilgilerin ivedi olarak gönderilmesi hususunu rica ederim."

Geçen yılki zarar 1 milyon 250 bin YTL

Türkiye'nin en büyük havalimanı olan Atatürk Havalimanı, trafiğin en yoğun olduğu havalimanı olma özelliğini taşıyor. Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı olan Atatürk Havalimanı'nda son dönemde slotlar yeniden düzenlendi. Geçen yıl THY'den alınarak SHGM'ye bağlanan Slot Koordinasyon Merkezi, slotların verilmesinde park alanlarının yetersizliğinin sorun olduğunu tespit etti. Yapılan incelemede Atatürk Havalimanı'nda 108 park alanı bulunuyor. Bunun 22 tanesinin sürekli kalan hacizli, kullanılmayan hurda uçaklar tarafından işgal edildiği görüldü. Büyük bölümü Atatürk Havalimanı Batı Apronu'nda yer alan uçakların devlete maliyetinin ise milyonlarca dolar olduğu belirtildi. Geçen yıl DHMİ'nin Atatürk Havalimanı'daki park ücretlerinden gelirinin toplamı yaklaşık 6 milyon 385 bin YTL oldu. Park kapasitesinin yüzde 20'sini işgal eden uçakların maliyeti yaklaşık 1 milyon 250 bin YTL oldu. Hiç birinden park ücreti alınamayan hurda uçaklar olmasaydı, park gelirleri yüzde 20 oranında artacaktı. 5-6 yıldır devam eden ihmal nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı'nın bu ihmal nedeniyle inceleme başlatacağı tahmin ediliyor.

Slot sorununa neden oldu

Park alanının dolu olmasından dolayı zaman zaman Atatürk Havalimanı'nda trafik yoğunlaşıyor ama slot sorunu yaşanıyor. Slot, belirli saat aralıkları içinde bir havaalanının pist, park ve terminal alanından oluşan kapasitesinin iniş ya da kalkış yapan taşıyıcılara tahsis edilmesi anlamına geliyor. Atatürk Havalimanı'nda kullanılan pist bakıma alındığı için daha önce saatte 40 trafik gerçekleşirken bu 14'e kadar düşmüştü.

Bakanlık pilot sayımı yapacak

Ulaştırma Bakanlığı, kağıt üzerinde kayıtlı pilot ve uçuş ekibi personelinin kaçının aktif olarak çalıştığını belirlemek için çalışma başlattı. Uygulamaya konulan Bölgesel Uçuş Projesi ile havayolu şirketlerinin filoları büyüdü ve yolcu sayısında büyük artış kaydedildi. Ancak buna paralel olarak pilot ve uçuş ekibindeki yetersizlikler nedeniyle sıkıntı yaşanmaya başladı. Ulaştırma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde soruna geçici çözüm olabileceği düşüncesiyle 125 yabancı pilotun Türkiye'de çalışmasına izin verdi.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, pilot ve uçuş ekibi konusundaki istatistikleri mercek altına aldı. Aralık ayı sonu itibariyle Türkiye'de lisanslı 5 bin 223 pilot, 4 bin 229 teknisyen, 399 uçuş harekat uzmanı, 493 uçuş teknisyeni, 158 balon ve ultralight/microlight pilotu ve yaklaşık 3 bin 700 kabin personelinin havacılık sektöründe görev aldığı belirlendi. Önümüzdeki bir ay içinde sonuçlandırılması beklenen incelemeyle Türkiye'deki aktif pilotların sayısı ile hastalık ya da yaş nedeniyle uçamayan pilotların sayısı belirlenecek. Genel müdürlük, pilotlara verdiği lisansları da geriye doğru inceleyecek. Böylece Türk sivil havacılığında aktif uçan pilotların sayısı ortaya çıkacak.

UÇAK FİLOSU BÜYÜDÜ

Türkiye'de 2'si kargo işletmesi olmak üzere toplam 16 havayolu işletmecisi bulunuyor. Bu şirketlerin 231 uçağı var ve 23 uçak kargo amaçlı taşıma yapıyor. Türkiye'de en çok Boeing 737-800 tipi (53 adet) uçak ile Airbus A319/321 tipi (50 adet) uçaklar kullanılıyor. Türkiye'deki en büyük yolcu uçaklarından Airbus A340-311 ise (271 yolcu ve 357 bin kilogram kapasiteli) Türk Hava Yolları'nda (THY) işletiliyor.

Güneş tutulmasını Kapadokya'da izleyin

Almanya'da yayımlanan Berliner Morgenpost gazetesi, 29 Mart'ta meydana gelecek güneş tutulmasının özellikle Kapadokya bölgesinde çok iyi izlenebileceğini yazdı. Gazetede, "Türkiye'nin göbeğinde doğa olayı" başlığıyla verilen haberde, güneş tutulmasından dolayı özellikle Kapadokya bölgesinin ilkbaharda ziyaret edilmesi gerektiği belirtildi. Kapadokya'nın tanıtıldığı haberde, bölgenin yaklaşık 3 milyon yıl önce Erciyes ve Hasan volkanlarının lav püskürtmeleri sonucu oluştuğu, daha sonra rüzgarın ve hava şartlarının etkisiyle olağanüstü görüntülerin meydana geldiği ifade edildi. Haberde, insanların bu bölgede yaklaşık 7 bin yıl önce mağaralarda yaşadığı, son yıllarda ise Kapadokya'da çok sayıda turizm tesisinin hizmete açıldığı kaydedildi. "Açık hava müzesi" olarak adlandırılan Göreme'nin, 1985 yılında UNESCO tarafından koruma altına alındığına işaret edilen haberde, 29 Mart'ta yaşanacak güneş tutulmasının da bölgeye ayrı bir güzellik katacağı belirtildi.

  • BERLİN (A.A)


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi