T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 13 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kıyak emekliliğe son

Sosyal Güvenlik Reformu'yla kıyak emeklilik uygulamasına son veriliyor. Reformla birgün bile olsa müsteşarlık yapanların yüksek emekli maaşı alması uygulaması kalkacak, milletvekilleri de ödedikleri prim kadar emekli maaşı alacak.

Bilal
Çetin

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'yla kıyak emeklilik uygulamasına son veriliyor. Birgün bile müsteşarlık veya genel müdürlük yapanların yüksek emekli ikramiyesi veya yüksek emekli maaşı alması uygulamasına son verilecek. Sosyal Güvenlik Reform Tasarısı'nda emeklilik yaşıyla ilgili de değişiklikler yapıldı. Sosyal Güvenlik Reform Tasarısı'na Plan Bütçe Komisyonu'nda oluşturulan alt komisyon tarafından son şekli verildi. Alt Komisyon Başkanı ve
AK Parti Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan reform tasarısında yapılan değişiklikleri Yeni Şafak'a açıkladı.
AK Parti'li Zekai Özcan, tasarıda yapılan değişiklikle kamuoyunda 'kıyak emeklilik' olarak bilinen emeklilik uygulamasına son verildiğini açıkladı. Özcan, "Normal şartlarda 700 mil- yon TL aylık alan bir memur emekli olmasına birgün kala müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür veya APK Başkanı yapılarak emekli ediliyor. Birgün bu makamda kalan bu kişilerin emekli maaşı bir anda 2.5 milyar TL'ye çıkıyor. Bu kişilerin aldıkları emekli ikramiyesi de 700 milyon üzerinden hesaplanması gerekirken 2.5 milyar TL üzerinden hesaplanıyor. Benim hesaplarıma göre bu durumdaki bir kişi hayatında 600 milyar TL fazladan emekli maaşı alıyor.

SİGORTA İÇİN İKAMET ŞARTI

Bir daire başkanlığından emekli olan bir kişi bu daire başkanlığının genel müdürlük seviyesine çıkartılması halinde emekli maaşını da genel müdür seviyesinden alıyor. Bu bir çarpıklıktır, buna son veriyoruz" dedi. Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan, Sosyal Güvenlik Reform Tasarısı'yla bütün herkesin sosyal güvenlik kapsamına alındığını açıkladı. Sosyal güvenlik kapsamına alınmada 'ikamet' şartını getirdiklerini belirten Özcan "Bu düzenlemeye göre Türkiye'de 1 yıl ikamet eden herkes Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın sosyal güvenlik kapsamına alınacak. Bu Türkiye'de yaşanan göçmenler ile mültecilerin de 1 yıl ikamet etmek şartıyla sosyal güvenlik kapsamına alınacağını öngörmektedir" dedi. Özcan, 18 yaşına kadar bütün herkesin anne-babasının sosyal güvenlik kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın sağlık sigortası kapsamına alındığını belirtti.

HASTANE KUYRUKLARI AZALACAK

Özcan, yeni sisteme göre sağlık sigortası kapsamındaki bütün vatandaşların öncelikle birinci basamak sağlık kuruluşlarına müracaat edeceğini açıkladı. Doğrudan hastanelere müracaat edenlerin yüzde 30 katkı payı ödeyeceğini açıkladı. Özcan bu sistemle hastane-lerdeki kuyrukların ortadan kaldırılacağını açıkladı. Sağlık karnelerinin tarihe karışacağını açıklayan Özcan, bütün vatandaşların TC Kimlik Numarası ile işlem yaptırabileceklerini açıkladı.

7 BİN GÜN PRİM ÖDEME

SSK'lıların 9000 gün prim ödemeleri halinde emekli olmalarını öngören düzenlemeden ise vazgeçiliyor. SSK'lıların emekli olmaları için ödemeleri gereken prim 2007 yılından itabaren yine 7000 gün olarak düzenlendi. SSK'lıların emekli olmak için ödemeleri gereken prim gün sayısı 2007'den itibaren her yıl 100'er gün arttırılacak. Bu kademeli artışa göre SSK'lıların 2027 yılında 9000 gün prim ödemeleri halinde emekli olmaları mümkün olacak. 2048'de emeklilik yaşı 65'e çıkacak Milletvekillerinin kıyak emekli olmasına yönelik uygulama da Sosyal Güvenlik Reformu'yla ortadan kaldırılıyor. Milletvekilleri, emekliliklerini haketmeleri halinde Emekli Sandığı ile ilişkilendiriliyordu. Yeni düzenlemeye göre ise emekliliği hakeden milletvekilleri ne kadar prim ödediyseler o kadar emekli maaşı alacak. Bu uygulama 2007 yılından itibaren emekli olacak milletvekillerini kapyasacak. Emeklilik yaşı 2036'da artacak. Sosyal Güvenlik Reform Tasarısı'nda değişiklik yapılarak emeklilik yaşının artması yeni bir sisteme bağlandı. 2070 yılında emeklilik yaşının 68'e çıkartılması uygulamasından vazgeçiliyor. 2036 yılına kadar emeklilik yaşında bir artış olmayacak. 2036 yılından 2048 yılına kadar ise emeklilik yaşı kademeli olarak artacak . 2048 yılında hem erkek hem de kadınlar için emeklilik yaşı 65'e çıkacak.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi