T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 20 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tüzmen: Körfez sermayesinin gözü Türkiye'de

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Jebel Ali Uluslararası Serbest Bölge İşletmeciliği Şirketi'nin (JAFZI) önümüzdeki dönemde Türkiye'deki yatırım faaliyetlerini geliştirmeyi planladığını bildirdi.

Bakan Tüzmen, Jebel Ali Uluslararası Serbest Bölge İşletmeciliği Şirketi'nin (JAFZI) Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Salma Hareb başkanlığındaki heyeti kabul etti.

Tüzmen, şirketin liman ve serbest bölge yapım ve işletmesi alanında temas ve incelemelerde bulunmak üzere Türkiye'ye geldiğini kaydederek, JAFZI'nin, Jebel Ali Serbest Bölge İdaresi tarafından BAE dışında yatırımlar yapmak üzere kurulduğunu söyledi.

Şirketin Cibuti, Malezya ve Fas'ta yatırımlarının bulunduğunu, Kuzey Amerika ve Afrika başta olmak üzere, liman ve serbest bölge yatırımları yapmak için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Tüzmen, Türkiye'deki faaliyetlerini Yarımca Limanı'nı satın alarak başlayan JAFZI'nin önümüzdeki dönemde Türkiye'deki yatırım faaliyetlerini geliştirmeyi planladığını kaydetti.

Tüzmen, şirketin Gebze'de kurulması öngörülen "İleri Teknoloji Endüstri Parkı"nın yapım ve işletmesi ile 2006 yılı Özelleştirme Programı'nda yer alan İzmir Limanı projeleriyle yakından ilgilendiğini bildirdi.

JAFZI yetkililerinin, Türkiye'de bulundukları süre içinde, Güney Doğu Anadolu ve Ege Bölgelerine "Tarım Ürünleri Serbest Bölgeleri" kurulması ve Karadeniz Bölgesi'nde ise bir Serbest Sanayi ve Ticaret Bölgesi oluşturulması gibi konularla ilgili temaslarda bulunacağını belirten Tüzmen, şöyle konuştu:

"Dünya petrol fiyatlarında yaşanan hızlı artışları tehdit olmaktan çıkararak ekonomimiz için avantaja dönüştürmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede, özellikle son iki yılda başta Körfez Ülkeleri olmak üzere, bölgemizde yer alan petrol üreticisi ülkeler ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizi hızla geliştirebilmek için yoğun bir çalışma içerisine girdik. Hedefimiz, bu ülkelerin petrol gelirlerindeki hızlı artışlara bağlı olarak oluşan sermaye fazlasının ülkemize çekilmesi, bölgede hızla canlanan inşaat sektöründen müteahhitlerimizin daha fazla pay almaları ve söz konusu ülkelerde ortaya çıkan ithalat talebinden Türk firmalarının daha fazla yararlanmalarıdır."

SIRADA UMMAN HEYETİ VAR

Bakan Tüzmen, düzenli olarak her ay, bölge ülkelerinden büyük yatırımcı gruplarını ayrı ayrı Türkiye'ye getirdiklerini belirterek, JAFZI heyetinin ziyaretinin hemen sonrasında Umman Sultanlığı Kamu İhale Kurumu üst düzey yetkililerinden bir heyetin geleceğini ve ardından bu ülkeye müteahhit ve yatırımcılardan oluşan bir heyet ile gideceklerini söyledi.

Mayıs ayında Katar'a, İnşaat Malzemeleri Fuarı ile eş zamanlı bir müteahhitlik heyeti ziyareti düzenleyeceklerini kaydeden Tüzmen, bu çabaların ekonomik sonuçlarının yansımaya başladığını ve 2002 yılında 950 milyon dolar olan Körfez ülkelerine yönelik ihracatın geçen yıl yaklaşık 3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anlattı.

Bakan Tüzmen, müteahhitlik hizmetleri sektöründe Türk girişimcisinin Körfez ülkelerinde yürüttüğü proje tutarının 2003-2005 döneminde sırasıyla 265 milyon dolar, 805 milyon dolar ve 1 milyar 351 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

TÜRKİYE, KÖRFEZ SERMAYESİNİN İLGİSİNİ ÇEKTİ

Tüzmen, Türkiye'nin son dönemde giderek artan ölçüde Körfez sermayesinin ilgisini çektiğini ve Körfez ülkeleri firmalarının, başta özelleştirme kapsamında yer alan projeler olmak üzere muhtelif sektörlerde Türkiye'de yatırım yapmaya başladıklarını kaydetti.

Önümüzdeki dönemde bu ülkelerden daha çok yatırımcının, başta liman işletmeciliği, ticaret, imalat sanayi ve gayrimenkul olmak üzere Türkiye'de birçok alanda yatırım yapmasının beklendiğini ifade eden Tüzmen, "önümüzdeki yıllarda özellikle Irak güzergahının açılması ile birlikte Körfez ülkeleri ile ilişkilerimizin, ülkemiz dış ticaret ve ekonomisindeki ağırlığının hızla artmasını bekliyoruz" dedi.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi