T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 20 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

El Kaide davasında 5 tahliye

Terör örgütü El-Kaide'nin Türkiye yapılanması içinde faaliyet gösterdikleri ve İstanbul'da 15 ile 20 Kasım 2003 tarihlerindeki bombalı saldırılara karıştıkları iddiasıyla 73 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşması, tutuklu 31 sanıktan 5'inin tahliyesiyle ertelendi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Louai Sakka'nın da aralarında bulunduğu tutuklu 29 sanık katıldı. Tutuklu sanıklardan Hamed Obysi ve İsmail Duru ile 42 tutuksuz sanık ise duruşmaya gelmedi.

Cumhuriyet Savcısı'nın esas hakkındaki görüşünü açıklamasından sonra söz alan Obysi'nin avukatı İlhami Sayan, Sakka'nın suçlandığı konular bakımından hafife alınamayacak bir insan olduğunu belirtti. Sayan, "Belki bir komplo teorisi olacak ama bu olayda CIA'nın etkisi var. Ben gözaltı aşamasında İstanbul Barosu tarafından Sakka'nın avukatı olarak atanmıştım. O zayıf ve uzun boylu idi. Bu ise şişman ve orta boylu. Sakka'nın cezaevinde CIA tarafından konuşmasını engellemek için değiştirildiğini düşünüyorum" dedi.

Sayan ayrıca, mahkemenin taraflı olduğunu öne sürerek, başkan ve 2 üyenin davadan çekilmesini, aksi takdirde bu isteğinin reddi hakim olarak değerlendirilmesini talep etti.

Hamed Obysi ile birlikte 30'a yakın kişinin gözaltına alındığını, ancak sadece kendi müvekkilinin tutuklandığını ifade eden Sayan, "Müvekkilimin diğerlerinden tek farkı, Arap olmasıdır. Heyetin sanığa Arap olduğu için ayrımcılık yaptığını düşünüyorum" dedi.

Yusuf Polat'ın avukatı Kazım Ayaydın ise Sakka'nın dosyasının bu dava ile birleştirilmesini eleştirerek, birleştirme kararının geri alınmasını, aksi takdirde davadan çekileceğini bildirdi.

BAZI SANIKLAR TAHLİYE İSTEMEDİ

Cumhuriyet Savcısı'nın Topluma Kazandırma Yasası gereğince tahliyesini talep ettiği Baki Yiğit, beraatına karar verilmesini istediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Ben kesinlikle örgüt üyeliğini kabul etmiyorum. Zaten ortada örgüt de yok. İddia makamı bana bir ikramda bulunarak 4959 ile beni tahliye etmek istiyor. Ben bunu kabul etmiyorum. Eğer ben savcının talebi doğrultusunda tahliye edilirsem, örgütün varlığını kabul etmiş olurum. Bu kesinlikle doğru değil. Onun için tahliyemin bir celse daha geciktirilmesini istiyorum."

Dua ederek savunmasına başlayan Mehmet Yılmaz ise "Sizin mahkemenizi, devletinizi, sisteminizi, rejiminizi tanımıyorum. Laik değilim, demokratik de değilim. Allahım sizden uzak etsin. Ben tahliye de beraat de istemiyorum" diye konuştu.

Tutuklu sanıklardan Ümit Bayrak, Güngör Mandacı, Evren Hıdıroğlu, Seçkin Mandacı ve Tarkan Kalaycı'nın tahliyelerine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, avukat Sayan'ın reddi hakim talebini de reddederek duruşmayı erteledi.

MÜEBBET HAPİS İSTENİYOR

Davanın 27 Haziran 2005 tarihli duruşmasında Cumhuriyet Savcılığı'nca verilen mütalaada, Fevzi Yitiz, Adnan Ersöz, Harun İlhan ve Yusuf Polat'ın, TCK'nın 146. maddesinin 1. fıkrası uyarınca "Türkiye Cumhuriyeti anayasasını değiştirmeye cebren teşebbüs etmek" suçundan müebbet ağır hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Sanıklardan Baki Yiğit ve Seyit Ertul'un, yeni TCK'nın 314. maddesinin 1. fıkrası uyarınca "yasadışı örgütün yöneticiliğini yapmak" suçundan 15 ile 22.5 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması istenen mütalaada, aralarında Mediha Yıldırım ve Cemile Akdaş'ın da bulunduğu 18 sanığın ise eski TCK'nın 169. maddesi uyarınca "yasadışı örgüte yardım ve yataklık etmek" suçundan 4.5 ile 7.5 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

Sanıklardan 15'inin de yeni TCK'nın 314. maddesinin 2. fıkrası uyarınca "yasadışı örgüte üye olmak" suçundan 7.5 ile 15'er yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması talep edilen mütalaada, 1 sanığın ise "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek" suçundan 1 ile 3 yıl arasında hapisle cezalandırılması isteniyor.

Mütalaada, 31 sanığın ise üzerlerine atılı suçlardan beraatleri öngörülüyor.

Bugün davaları birleştirilen Sakka ile Obysi hakkındaki iddianamede de, Sakka'nın, "El Kaide terör örgütü yöneticisi olmak", "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek", "izinsiz patlayıcı madde imal ve ithal etmek", "sahte kimlik ve pasaport bulundurmak", "genel güvenliğin tehlikeye atılması" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamede, Hamed Obysi'nin de "yasadışı örgüte üye olmak", "izinsiz patlayıcı madde imal ve ithal etmek", "sahte pasaport kullanmak" ve "genel güvenliğin taksirle tehlikeye atılması" suçlarından 15 ile 35 yıl arasında hapisle cezalandırılması isteniyor.

  • İSTANBUL (A.A)


    Sakka: Adım Ekrem Uzel, İskenderunlu'yum
    Karahan: Duruşmadaki kişi müvekkilime benziyor

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi