T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 20 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çok 'propaganda' az müzik ve halay

Olaylı nevruzlarla adını duyuran Mersin başta olmak üzere, Hakkari, Sivas, Urfa ve Batman'da yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen kutlamalarda sık sık terör örgütü lehinde sloganlar atıldı. DTP'lilerin yaptığı konuşmalar sonrası ise Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi

Mersin'de, Demokratik Toplum Partisi (DTP) önderliğinde düzenlenen kutlamalara yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Kutlamada terör örgütü lehinde slogan atan kalabalık, örgütün sözde bayrağını açarak, elebaşısı Abdullah Öcalan'ın resimlerini taşıdı. Metropol Miting Alanı'nda yapılan Nevruz kutlaması, dün sabah saat 09.30'da başladı. Konya, Eskişehir ve Ankara'dan takviyelerle 2 bin 200 polis güvenlik önlemi alırken, miting meydanı yakınındaki binaların tepelerine keskin nişancılar yerleştirildi, bir helikopter de havadan sürekli denetim yaptı. Kutlamalara yöresel kıyafetleri ile gelen halk, Kürtçe müzik eşliğinde halaylar çekip, oyunlar oynadı. Bu arada, kalabalığın arasında yeralan yüzleri poşulu gençler ise, sık sık terör örgütünün propagandasını yaptı.

DTP'DEN TEKÇE'YE DESTEK

Hakkari'de ise Merzan Mahallesi'ndeki futbol sahasında düzenlenen etkinlik Nevruz ateşi yakılarak başlatıldı. Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe'den sonra konuşan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, vatandaşların nevruzunu Kürtçe kutladı. Tekçe'nin Meclis Araştırma Komisyonu'na ifade verdiğini anlatan Türk, Başkan'ı hiçbir zaman sahipsiz bırakmayacaklarını söyledi. Batman'daki kutlamalarda DTP eş başkanlarından Aysel Tuğluk bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle 20 yıldır ülkenin çok şey kaybettiğini, insanların öldüğünü söyledi. Kürt sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini söyleyen Tuğluk, terörist başı Öcalan'ın barış çağrılarına kulak verilmesini istedi. Şanlıurfa'daki etkinlik Haleplibahçe Meydanı'nda yapıldı. Etkinlikte DTP kurucu üyesi Selim Sadak Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki olayları ve sonrasındaki gelişmeleri eleştirdi. Bu arada sabah yaklaşık 10 bin kişi ile başlayan kutlamalar ilerleyen saatlerde yaklaşık 20 bin kişiye ulaşınca, platform önündeki kalabalık grup ezilme tehlikesi geçirdi.

ŞANLIURFA'DA 27 GÖZALTI

Uurfa'da kutlamalarının ardından, yürüyüşe geçerek, bazı işyerlerine zarar veren gruba, polis müdahale etti. Olaylarda 27 kişi gözaltına alındı.

ARDAHAN'DA GAZETE TOPLATILDI

Öte yandan Ardahan'da önceki gün, Demokratik Toplum Partisi'nin "Nevroz Şölenine Davet" duyurusunu yayınlayan Kuzey Doğu Anadolu Gazetesi, Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla, 5187 Sayılı Basın Kanunu ve Türk Harflerinin Kabulü Kanunu'na muhalefetten toplatıldı.

Molotof kokteylli kutlama

İzmir'de Nevruz nedeniyle bazı parti ve derneklerin, valiliğin izniyle düzenledikleri etkinlik sırasında çıkan arbedede bir grup, polise ve bazı binalara taş attı. Çıkan arbede sonrasında bulunan çantada, 19 molotof kokteyli ele geçirildi. Gündoğdu Meydanı'ndaki etkinlikler için Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan gruplar, alana polisin oluşturduğu güvenlik kordonunda üst araması yapılarak alınmak istendi. Üst araması yapıldığı sırada bir grup, buna karşı çıkarak, güvenlik barikatını aşmaya çalıştı. Bu sırada meydana gelen arbedede grup, polise ve çevredeki binalara taş attı. Bazı polis araçları ve binaların camlarının kırıldığı olaya polis, gaz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Polis yetkililerinin yanısıra meydanda bulunan DTP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Sakık da olaya müdahale ederek, göstericileri yatıştırdı. Gerginlik sırasında terk edilen bir çantada, 19 molotofkokteyli ele geçirildi. Daha sonra Gündoğdu Meydanı'na yürüyen kalabalık içindeki bir grup, terör örgütü ve elebaşı lehine sloganlar attı. Bu sırada terör örgütü elebaşının posteri de açıldı. DTP Genel Başkan Yardımcısı Sakık, gazetecilere yaptığı açıklamada, etkinliklere geniş bir katılımın olduğunu belirterek, "Bu, demokrasiye olan ihtiyacın bir göstergesidir" dedi.

  • İZMİR

    Cerrah nevruzu MOBESE'den izledi

    İstanbul'da bu yılki nevruz kutlamaları olaysız sona erdi. Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'nda DTP ve bazı sivil topluluk kuruluşlarının organize ettiği kutlamalara 30 bin kişi katıldı. Türkçe ve Kürtçe sloganların atıldığı, konserlerin yer aldığı kutlamalarda 4 bin 500 polis ile 500 jandarma timi görev aldı. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da mitingi, MOBESE mobil aracı içinde kamera takip sistemiyle izledi. Öte yandan Küçükçekmece ve Bağcılarda düzenlenen izinsiz gösterilere polis müdahale etti. Kanarya'da ateş yakan 10-13 yaşlarında bir grup küçük çocuk basın mensuplarını ve panzerleri taşladı. Polisin müdahalesi sonucu çocuklar ara sokaklara kaçtılar.

  • AYDIN DEMİR


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi