T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 20 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mustafa KARAALİOĞLU

Gündemin "ikame edilemeyen" gazetesi

Yeni Şafak gelişiyor; daha etkin, daha keyifli ve daha çok merak edilen bir gazete oluyor. Değişimin doğal sonucu olarak da gazetede yayınlanan bir haberin, bir araştırmanın veya bir yorumun tartışılmadığı, gündemin bir köşesini tutmadığı hafta geçmiyor. Bunun da anlaşılır bir nedeni var. Çünkü, Yeni Şafak'ta gazetecilik yapılıyor; her sabah yeniden yarışa giriliyor, gün yarışma duygusunun heyecanıyla tamamlanıyor.

Öte yandan... Türkiye'de yayınlanan gazete sayısı her geçen gün artıyor ve bu da ilk bakışta yayıncılığın kolay olduğu hissini veriyor. Yayıncılık kolay gibi görünse de kesin olan bir şey var ki, "gazetecilik" yapmak gerçekten zor bir iştir. Bazen tavır koymak, bazen tavırsız kalabilmek, haberi bulmak, haberi sunmak, bakış açılarını zenginleştirmek, editoryal zekayı sayfalara yansıtmak; üstelik bunların hepsini bir arada yapabilmek... İyi bir gazetenin temel sermaye girdileri bunlar.

Yeni Şafak'ın sağladığı dönüşümün temelinde de bu unsurların bileşkesi yatıyor. Okur, dünyada ve Türkiye'de yaşananlara bakıştaki farkı ilk anda hissedebilmeli; gazeteyle arasındaki alışverişin gerekli olduğuna inancını hiç kaybetmemeli, gazetesine saygı duyabilmelidir. İletişimde rekabetin arttığı, okuyucuya gazeteden önce TV, internet, mobil habercilik gibi güçlü rakiplerin ulaştığı bir dönemde bu ilişki daha da önemlidir. Gazetecilik yapmak daha zordur.

Böyle olduğu için de okurun gazetesine saygı duymaya devam edebilmesi neredeyse her sabah tazelenen bir güven ilişkisine indirgenebilecek kadar hassas bir faaliyettir. Bir günü bile geçiştirme, sıra savma hakkınız veya şansınız yoktur. Özellikle, Yeni Şafak gibi nitelikli, eğitimli, çevresinde etkin, söz sahibi bir okur kitlesine gazete satmayı hedefliyorsanız.

Biz, okurlarımızın zekasını ve bilgisini; bakış açısını, dünya ile ilişkisini, algılarını ve kritik etme becerisini çok önemsiyoruz. Böyle bir okur kitlesini taşıyabilmek, onları ayrıcalıklı kılabilmek zordur.

Yeni Şafak okurunun ayrıcalıklı toplumsal pozisyonunun farkındayız ve onlara hak ettikleri ayrıcalığı hissettirmek için Türkiye gündemine damgamızı çekinmeden vuruyoruz. Bizim bakış açımızın, bizim haber tercihlerimizin, bizim yorumlarımızın birçok alanda etki yarattığının farkındayız. "Yeni Şafak ne yazmış" demeden güne başlayamayan çok önemli bir kesim olduğunu biliyoruz.

İşte bu niyetle gazetede yaşanan mesleki dönüşümün, kalitesi giderek artan haberciliğin, sayfalara yansıyan çeşitliliğin ve önemlisi de iddiamızın okur tarafından fark edilmesi, hissedilmesi bizim için çok önemliydi. Değişimin sonucu merakla bekliyorduk ve okurlarımız merakımızı kısa sürede, umduğumuzdan daha yüksek bir coşkuyla giderdiler. Sizler gazete okumak istiyordunuz ve biz de size hak ettiğiniz gazeteyi sunmak için bütün "mesleki" imkanlarımızı seferber ettik.

Doğal olarak şimdi, daha büyük, daha hacimli, daha zengin bir gazetenin arefesindeyiz.

Çünkü, acımasız rekabet ortamında okurun daha iyi bir gazeteyi hem hak ettiğini hem de istediğini biliyoruz. Günümüz gazeteciliğinde da zaten değişimden başka seçenek olmadığını biliyoruz.

Dahası, Yeni Şafak'ın ikame edilemez olduğunu; günlük yayınlar içinde "olmazsa olmaz" denilebilecek çok az gazeteden biri olduğunu biliyoruz.

Heyecanımıza katılan bütün okurlara desteklerinden dolayı, heyecanımızı yetersiz bulanlara da sağladıkları motivasyondan dolayı teşekkür ediyorum.

SOLNA Türkiye'ye Yeni Şafak'la geliyor

Türkiye pazarında düz ofset baskılarıyla bilinen SOLNA, gazete baskı makinalarında Türkiye ve Ortadoğu pazarına ilk kez Yeni Şafak gazetesi ile girecek. Yenilenme atılımlarını hızlandıran Yeni Şafak, alt yapı sistemlerini yenileme çalışmalarına en son model baskı sistemlerini kurarak devam ediyor.Yeni Şafak gazetesi, önümüzdeki 20 yılın teknolojisiyle matbaalarını yeniliyor. Daha önce Türkiye'de düz ofset makinalarıyla tanınan İsveç şirketi SOLNA, gazete baskı makinaları ile ilk kez Türkiye ve Ortadoğu pazarına Yeni Şafak ile girecek. Anlaşma, dün Yeni Şafak imtiyaz sahibi Ahmet Albayrak ile SOLNA'nın sahibi Jörgen Karlsson tarafından imzalandı.

İmza töreninde SOLNA'nın Ortadoğu Pazarlama Sorumlusu Eric R. Dognin, SOLNA Türkiye Temsilcisi MATSET Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Babataş ve Genel Müdür Tahsin Bayraktaroğlu ile, Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Albayrak Şirketler Grubu Proje Koordinatörü Kurtuluş Öğün, Yeni Şafak Teknik Müdürü Saim Güney hazır bulundu. Uzun süren araştırmalar sonucunda SOLNA'da karar kılan Yeni Şafak, böylece önümüzdeki 20 yılın teknolojisiyle matbaalarını yenilemiş olacak. İlk önce İstanbul ve Ankara'da kurulacak olan yeni teknoloji, daha sonra bölgelerdeki diğer matbaalarda uygulamaya konulacak.

İki fark daha

Günlük gazetelerden internete çok yazar gönderdik ama bunun tersi bilebildiğim kadarıyla hiç olmadı. İnternette parlayan bir yazar konvansiyonel medyaya geçmedi. Şimdi bu da oluyor. İnternet dünyasının en çok okunan isimlerinden birisi internethaber.com yazarı Fikri Akyüz bundan sonra hafta başı yorumlarıyla Yeni Şafak'ta. Kıvrak kalemi, yaratıcı yaklaşımlarıyla internette kısa sürede kendisini fark ettiren Akyüz'ün gazetede de tiryakilik oluşturacağından şüphem yok. Yazarlık kariyerine "sanal alem"den başlayan Fikri'ye "Yeni Şafak'a ve gerçek aleme hoş geldin" diyorum.

Bir hoş geldin daha... Geçtiğimiz dönemde her Pazartesi yayınladığımız "Politik Fis-Kos"a epeydir ara vermiştik. Eksikliği hissedildi ve köşenin arayanı soranı çok oldu. Zaten, Yeni Şafak gibi politik habercilikte rakipsiz bir gazetede Ankara kulisi olmaması da eksiklikti. O eksiklik gideriliyor. Hem de Bilal Çetin gibi Ankara siyasetini neredeyse avucunun içinde tutan deneyimli bir gazeteci ve Abdülkadir Selvi gibi bir bakışta muhatabının röntgenini çeken bir ustanın işbirliğiyle. Selvi ve Çetin her hafta başı "Ankara'da Şafak"ta gündemden arta kalan, dikkatten kaçan, gizli mesajlar taşıyan, gizli kodları çözen bir köşeyle okuyucu karşısına çıkacak. İki arkadaşımıza kazasız belasız yolculuklar ve başarılar diliyorum.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi