T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 18 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İbo ve Pavarotti ile beyin ameliyatı

Üç santimetre çapındaki beyin tümörlerine karşı lazer tedavisi için geliştirilmiş son teknoloji ürünü olan 'Gamma Knife' hastalara müzik eşliğinde uygulanıyor

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Yeşil Kart güvencesi olan hastalar beyin tümörlerinin ameliyatsız, en gelişmiş tedavisi 'Gamma Knife'dan ücretsiz faydalanabiliyor. Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, en fazla 3 santimetre çapındaki beyin tümörlerine karşı lazer tedavisi için geliştirilmiş son teknoloji ürünü olan Gamma Knife Ünitesi'nde hastaları seçtikleri müzik eşliğinde tedavi etmeye başladı.

DOKTORLAR İSVİÇRE'DE TECRÜBE ETTİ

Gazi Hastanesi, İsveçli beyin cerrahı Prof. Dr. Lars Leksell'in ürünü olan Gamma Knife cihazını 5 milyon dolarlık yatırımla geçtiğimiz yıl Türkiye'ye kazandırdı. Öğretim üyeleri, günde 3 hastayı tedavi etmeye başladı. Nadir vakalar hariç her hastaya sadece 1 kez uygulanan ve hasta başına tedavi maliyeti 6 bin 816 YTL olan Gamma Knife, en fazla 3 santimetre çapındaki beyin tümörlerinde klasik cerrahi operasyonlarına alternatif bir tedavi yöntemi.

BEYNİN SORUNLU NOKTALARINA ULAŞILIYOR

Operasyonu gerçekleştiren beyin cerrahları Prof. Dr. Necdet Çeviker ve Yard. Doç. Dr. Gökhan Kurt'un verdiği bilgilere göre, agresif yapıya sahip bazıları hariç beyin tümörleri tedavisinde beynin tamamına değil, sadece sorunlu noktalara ışın tedavisi uygulanması özelliği nedeniyle Gamma Knife teknolojisi hastalar için çok daha yararlı bulunuyor. Gamma Knife cihazı ile kötü huylu tümörler, beyin damarlarındaki bozulmalar, insan yüzündeki duyuları etkileyen trigeminal nevralji hastalığı tedavisinde başarılı sonuç elde ediliyor.

Hasta hiç acı hissetmiyor

Kansız beyin ameliyatı olarak bilinen, en gelişmiş beyin operasyonunda, "Gama Knife" ile tedavi edilecek hastanın başına bir çerçeve yerleştirilerek sabitleştiriliyor. Bu çerçeve ile bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans gibi cihazlara giren hastanın beyni görüntüleniyor. Bu görüntülerin hepsi network aracılığı ile merkezi bir bilgisayara aktarılıyor. Hastanın beyninin üç boyutlu görüntüsü üzerinde ameliyat yapılacak alan belirleniyor ve buraya uygulanacak ışın dozu kararlaştırılıyor. Daha sonra hasta Gama Knife'a yatırılıyor, başı helmet denilen cihazın içine sokuluyor. Ve bilgisayar aracılığıyla saptanan doz hastaya veriliyor. Hasta bu sırada hiçbir acı duymuyor ve seçtiği müzik parçalarını dinliyor. Gama ışınının kanserli hücre üzerinde iki etkisi var. Önce dokunun DNA'sını bozarak çoğalmasını engelliyor, ikinci olarak da dokuyu besleyen damarları tıkıyor.

Operasyon sonrası sinema keyfi

Gazi Hastanesi Gamma Knife Ünitesi'nde, beyin cerrahi, radyoloji, fizikçi, radyolog onkoloji gibi uzmanlarından oluşan bir ekip kontrolünde 15 dakika ile 1 buçuk saat arasında değişen süreyle tek noktaya odaklanmış ışın tedavisi gerçekleştiriliyor. Gazi Hastanesi'nde Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur ve Yeşil Kart güvencesi olan hastalar, hiçbir ek ücret ödemeden Gamma Knife tedavisi yaptırabiliyor. Hastalara, bayıltmadan yapılan operasyon sırasında seçilen müziği dinleme şansı sunulurken, hastalar bu tedavi gerçekleştirildikten sonra günlük hayatına kolayca devam edebiliyor. Hatta operasyon sonrasında en az 2 saat ünitede yatılı bekletilen hastalara, kendi seçtikleri bir sinema filmi de izlettiriliyor. Tedavi sonucunu görebilmek için beyin tümörlerinde en az 2 ay, damar bozukluklarında ise en az 6 ay veya 1 yıl beklemek gerekiyor.

ARABESK DE VAR KLASİK MÜZİK DE

Bilgisayar aracılığıyla saptanan doz hastaya verilirken, hasta bu sırada hiçbir acı duymuyor ve seçtiği müzik parçalarını dinliyor. Yard. Doç. Dr. Gökhan Kurt, "Seçilen müzikler arasında arabesk de var, klasik müzik de. İbrahim Tatlıses, Pavarotti... Ne seviyorsa hastalarımız, onu dinliyor"diye konuştu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi