T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 27 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kadima'nın ilk sınavı

İsrail yarın sandık başına gidiyor. Dini partilerin cennet vaad ettiği seçimlerde 5 milyon seçmen 31 parti arasında tercih yapacak. Anketler Şaron'un Kadima'sını favori gösteriyor. Ancak Filistinlilerle barışı savunan İşçi Partisi sürpriz yapabilir

İsrailliler, hâlâ komada bulunan Başbakan Ariel Şaron'un hükümeti ve parlamentonun 23 Kasım'da aldığı karar üzerine düzenlenen erken genel seçimler için yarın sandık başına gidiyor. Resmi rakamlara göre 5 milyon 14 bin 622 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 31 parti yarışa katılıyor. Ülke, 19 seçim bölgesine ayrıldı. Seçim günü resmi tatil ilan edilirken, toplam 8280 sandıkta, saat 07.00 ile 22.00 arasında oy kullanılabilecek. Çeşitli il ve bölgelerdeki hastaneler ile cezaevlerinde de oy kullanma merkezleri oluşturuldu. Ülke genelinde 1186 sandık "seçmenin ayağına gidecek."

BARAJ YÜZDE 2

Metin
Mutanoglu
Sandıktan ya şiddet
ya da barış çıkacak

İsrail yarın sandık başına giderek Ariel Şaron sonrası rotasını belirleyecek. Seçimin favorisi, yapılan anketlere göre Şaron'suz Kadima Partisi. Kadima'yı favori olarak gösterense, kurulduğunda bünyesine kattığı farklı kesimlerden siyasiler. İçerde hem Savunma Bakanı Şaul Mofaz ve Dışişleri Bakanı Tzipi livni gibi Likud'a yakın şahinler var hem de Şimon Peres gibi eski İşçi Partili ılımlılar. Anketlerin doğruyu söyleyip söylemediği yarın akşam saatlerinde belli olacak. Ancak kimsenin şans tanımadığı ve eski koalisyon hükümetlerinden adeta enkaz devralan sürpriz bir aday gözden kaçıyor. İşçi Partisi lideri Amir Peretz. Eski bir sendika başkanı olan Peretz, diğer liderlerden farklı olarak, özellikle son 5 yılda Şaron'un şiddet politikalarının bedelini ağır ödeyen İsrail halkına barış mesajları veriyor. Filistin liderleriyle yeniden masaya oturulması ve şiddetin son bulmasını istiyor. Hatırlarsanız, Hamas'ın 25 Ocak'taki seçim zaferinden sonra yapılan bir araştırmada İsrail halkının yarısı, Hamas'la barış masasına oturulması gerektiğini söylüyordu. Araştırmanın sonucu İsrail halkının, ABD'nin Irak'ta düştüğü çıkmaz karşısında adeta hayal kırıklığı yaşadığını ve barışa daha fazla şans verilmesi üzerinde durduğunu gösteriyor. İşte 54 yaşındaki İşçi Partisi liderinin söylemleri, halkın bu eğilimini yansıtıyor. Kaldı ki 5 milyon İsrailli seçmenin yaklaşık olarak 1.2 milyonunu Araplar oluşturuyor. Peretz'in şansını artıran bir başka unsur da barış mesajlarının yanısıra halka maaşların artırılacağı ve kesilen sosyal yardım paralarının ödeneceğini vaat etmesi. Şüphesiz yarınki seçimleri ya şiddet ya da barış kazanacak.
İsrail'de 18 yaşını doldurmuş her vatandaş oy kullanma hakkına sahip bulunuyor. Seçmenler için parti listeleri Arapça ve İbranice bastırıldı. Temsili seçim sisteminin uygulandığı İsrail'de, yüzde 2 oranında seçim barajı uygulanıyor. Herhangi bir partinin 120 üyeli parlamentoda (Knesset) temsil edilebilmesi için oyların en az yüzde 2'sini alması gerekiyor. Seçim sistemine göre seçmenler, herhangi bir adaya değil, partinin aday listesine oy veriyor. Knesset seçimleri 4 yılda bir yapılıyor.

GÜVENLİK HAD SAFHADA

Seçim günü, 15 bin dolayında polis, bin 600 asker, 4 bin diğer güvenlik görevlisi ve 3 bin 300 dolayında gönüllü kolluk gücü, ülke çapında 19 seçim bölgesinde sandıkların etrafında güvenliği sağlayacak. Güvenlik ekipleri, aynı zamanda parti merkezleri ve İsraillilerin topluca bulunduğu yerlerde güvenlik önlemleri aldı. Polis ekipleri "hassas" bölgeler olarak adlandırılan, dindar Yahudilerin bulunduğu bölgeler ile Arap bölgelerinde de kamu güvenliği amacıyla geniş çaplı önlemler uygulayacak.

KADİMA FAVORİ

Ariel Şaron'un Likud Partisinden ayrıldıktan sonra kurduğu Kadima Partisi yapılan kamuoyu yoklamalarında önde. Anketlere göre Kadima, Meclis'te 36-39 milletvekiline sahip olacak. Ehud Olmert'in liderliğindeki partinin programında, partinin Filistinlilerle barış planı "yol haritası"na ve buna bağlı aşamalara bağlı olacağı vurgulanıyor, bir Filistin devletinin kurulmasına destek veriliyor.

İŞÇİ PARTİSİ 'BARIŞ' DİYOR

Eski İşçi Federasyonu (Histadrut) lideri Amir Peretz'in başına geldiği İşçi Partisi (Ha'Avoda), anketlerde Kadima'nın arkasından en fazla sayıda milletvekili çıkaracak parti olarak gözüküyor. Şimon Peres'i devirerek partinin genel başkanlığını alan Amir Peretz, seçim kampanyalarında işsizliğe çare bulma ve asgari ücreti bin dolara çıkarma vaadinde bulundu. Peretz, Filistinlilerle görüşmeyi savunuyor.

NETANYAHU SERTLİK YANLISI

Şaron ve ekibinin ayrılmasından sonra, sağdaki konumunu güçlendiren Likud, İsrail siyasetinin şahin isimlerinden, İsrail'de "Bibi'' diye tanınan Binyamin Netanyahu'nun partisi oldu. Eski Başbakan ve Şaron'un hükümetinin Maliye Bakanı Netanyahu, Gazze'deki Yahudi yerleşim birimlerinin boşaltılmasına karşı çıkarak, bakanlık görevinden istifa etti. Likud'un parti programında, Filistin'in devlet olmasına izin verilmemesi öngörülüyor ve "Kudüs'ün bölünmesine'' karşı çıkılıyor.

CENNET VAADİ

Liderliğini Beni Alon'un yaptığı "Mafdal-Ihud Ha'Leumi" (Milli Birlik) partisi, ılımlı dindar bir parti olarak seçime katılırken, herseçimde meclise temsilci sokmayı başaran bir parti olarak biliniyor. Şas ve "Yahadut HaTora" (Tevrat Yahudiliği) gibi dini partilerin de önemli bir destek kitlesi bulunuyor. Ruhani liderliğini Hamam Ovadia Yosef'in yaptığı, genel başkanı Eli Yişai olan Şas, seçim kampanyalarında "cennet" vaatleriyle dikkatleri üzerinde topladı. Hemen hemen her koalisyonda anahtar parti konumunda olan Şas'ın yanı sıra aynı konumdaki dini partilerden Yahadut HaTora da 1992 yılından bu yana her seçime katılıyor, hükümetlerde yer alıyor.

  • KUDÜS

    Şaron öldü mü hayatta mı?

    Beyrut kasabı lakabıyla tanınan Ariel Şaron (78), yeni partisiyle seçime girmeye hazırlanırken, önce Aralık sonunda kısmı felç geçirdi, ardından iki hafta kadar sonra, 4 Ocak'ta geçirdiği beyin kanamasının ardından, Kudüs'teki Ein Kerem Hastanesi'nde komaya girdi. Ancak bazı siyasi uzmanlar, Kadima (İleri) partisinin oy kaybetmemesi için Ariel Şaron'un öldüğü haberinin kamuoyundan saklandığı görüşünde.

    Rakamlarla İsrail'in yapısı

    İsrail'in nüfusu, 6 milyon 980 bin. Nüfusun yüzde 76'sı Yahudi, yüzde 20'si Araplardan oluşuyor. 1948'den bu yana 3 milyon kadar göçmen İsrail'e yerleştirildi. Bunların üçten birinden fazlasını 1990'da eski SSCB'den gelen göçmenler oluşturuyor. İsrail'de İbranice ve Arapça resmi dil. 3 yıl boyunca işsizliğin yüzde 11 civarında seyrettiği İsrail'de 2005'te bir toparlanma kaydedildi ve büyüme de yüzde 5,2 oldu. Yabancı yatırımlar yüzde 67 arttı, turizmde de yüzde 41'lik bir artış oldu. Yapılan ekonomik reformlarla işsizlik oranı yüzde 9,1'e düştü. Kişi başına düşen milli gelirin 17 bin 800 dolar olduğu İsrail'de para birimi Şekel. İsrail'de düzenli ordu168 bin 300 kişiden oluşuyor. Yedeklerin sayısının da 408 bin olduğu sanılıyor.

    Heniye: Krizi bitirmek istiyoruz

    Filistin hükümetini kurmakla görevlendirilen Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail'le krizi sona erdirmek istediklerini söyledi. Haniye, Gazze kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede kan dökülmesini istemediklerini belirterek, Filistin halkının haklarıyla itibarını ve onlarca yıldır süren bu anlaşmazlığı sona erdirmek istediklerini bildirdi. İsrail'de yarın yapılacak seçimlerde hangi partinin kendileri için iyi olacağını düşündüğünü söylemeyen Haniye, Başbakan vekili Ehud Olmert'in lideri olduğu Kadima Partisi'nin, Filistinlilerin rızası olmadan Batı Şeria'nın bazı kesimlerinden çekilme eğiliminin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

  • GAZZE

    İsrail askerleri 16 yaşındaki genci vurdu

    İsrail askerleri Filistinli bir çocuğu kurşunlayarak öldürdü. Filistin kaynakları, İsrail askerlerinin önceki gece Gazze'de 16 yaşındaki Hamed Hamdan Maslh'ı kurşunlayarak öldürdüğünü bildirdi.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi