T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 27 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İhsan DENİZ

Maskaralık: Şairler 'maske' takmış!..

Şiirin kutlanacak nesi kaldıysa.. Birileri birileri adına kutlamış yine şiiri!.. Her yıl yaparlar bunu: Bir avuç şairle onların yardakçı ve şakşakçıları, "21 Mart Dünya Şiir Günü"nü, önem ve anlamına dair türlü-çeşitli gevezeliklerle kutlarlar..

Şiirin de günü mü olurmuş, demeyin! Vardır, bulunur, mevcuttur.. Yoksa da 'hallederiz'! Bu kadar çok şaire 'bir gün' az bile, bana sorarsanız..

Yeşillikten de olsa kutlanmalıdır şiir.. Hani kutsanmasa da, kutlamak boynumuzun borcudur..

Aşk ile bir dahî: Yaşasın şiir!..

Kutlama deyince de anladıkları Beyoğlu sokaklarını arşınlamak -zaten hep arşınlarlar ya o muhiti, neyse- sağa-sola hava basmak, ukalâlık edip memleketi bir kez daha kurtarmak ve sonra soluğu doğru bir meyhane köşesinde -Çiçek Pasajı tercih edilir genellikle- alıp, sızıncaya kadar alkole gömülmektir..

Böylece şiir, kimi alkol düşkünü şairler eliyle her yıl bir kez daha hem kurtulur hem kutlanır.. Türkiye'de şiir, az-biraz da budur!

Gazetenin yazdığına göre, bu yıl da manzara hemen hemen aynı: Taksim'den Tünel'e kadar bir yürüyüş yapılmış, bildiriler -bu yılki bildirinin altında Arif Damar imzası varmış- dağıtılmış, şiirler okunmuş, etrafa karanfiller saçılmış vs. vs..

Bir şenlik bir şenlik, sormayın gitsin; ne o: Efendim, şiir kutlanıyor!. Daha ne olsun?..

Bildiriyi ve muhtemel manzarayı görmesem bile, tahmin edebiliyorum: Şiir bütün kötülüklerin hakkından gelecektir! Dünya şiirsiz daha kötü bir yer olacaktır! Açlığı, sefaleti, yoksulluğu ve dahî memleketi, dünyayı da elbette yine şiir kurtaracaktır! Şiir kardeşliktir, barıştır yok şudur-budur vbg. bir sürü martavalın, kendilerine aval aval bakan bölge sakinlerinin yüzlerine haykırıldığına adım gibi eminim.

Aval aval bakanlar haklılar: Zira, bu yılki kutlamalarda şairler yüzlerine 'maske' takmış! Artık hayatta olmayan şairlerin maskeleriymiş bunlar.. Kim akıl ettiyse, dâhîce bir proje bu! Kırk yıl düşünsem aklıma gelmez!

Şair ve 'maske': Evet, bir zamanlar yan yana gelmesi asla düşünülemeyecek -en azından benim için- bu iki kavram ya da olgu, "21 Mart Dünya Şiir Günü"nde iç içe geçerek, bana sorarsanız 'münasebetsiz' bir fotoğraf oluşturulmuş. Bu resmi hiç kimse belleklerden kazıyamaz artık!

Velev ki masum bir gösteri olsun, ilgi çekmek kastıyla yapılsın, sembolik bir anlam taşısın, her ne halt olursa olsun: Şair ve 'maske'?.. En hafif tabirle 'maskaralık'tır bu!

Şair ve 'maske': Yakışır bayım!

Şaire 'maske' takan/taktıran o aklı seveyim ben!..

'Maske'ye en uzak kimlik ve kişilik şairdir oysa! Şair, her türden maskeyi, boyayı reddeden ve dolayısıyla 'kendisi olan', en fazla 'kendisi olan' insandır! En azından bir zamanlar öyleydi veya bizim için öyleydi.. Artık başka, bambaşka bir gözle bakılıyor şiire ve şair artık başka, bambaşka bir kimlikle/kişilikle algılıyor/algılanıyor..

Düşünüyorum da, günümüzde şairin soytarıdan herhangi bir farkı kalmadı. Sözüm ona, şiiri ayağa kaldıracağım, şiiri kurtarıp kutlayacağım diye türlü şaklabanlıklar, maymunluklar yapılıyor.. Yazık ki, halkı güldüren, eğlendiren bir hokkabaz edâ yakıştırılır oldu şaire.. Esasen, bana sorarsanız, ona-buna özenen şair, bunu kendi yaptı!

Düşünün: Bugün 'maske' takan şair, yarın ne takmaz?!.


Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi