T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 27 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ali Dibo Şirketi değil Ali Cengiz oyunu

Hatay'da eş, dost, akraba şirketi için kullanılan Ali Dibo tanımının gerçek sahibi ortaya çıktı. Türkiye'de bilinen adıyla Hatay'daki Ali Cengiz Oyunu'nun baş aktörünün DYP'li Mehmet Eraslan olduğu çıktı

Bilal
Çetin

Hatay'da, yerel dilde dost, akraba ve aile şirketi olarak isimlendirilen 'Ali Dibo' şirketini DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan'ın kurduğu ortaya çıktı. Mehmet Özaslan'ın AK Parti'den istifa edip DYP'ye geçmesinin ardındaki sır perdesi aralandı. Türkiye'de bilinen şekliyle 'Ali Cengiz Oyunu'nun merkezinde Mehmet Eraslan ile birlikte babası Mustafa Eraslan ve kardeşi Özcan Eraslan'ın ortak olduğu Öz Eraslan şirketin yer aldığı belirlendi. Hatay'daki okulların kömür ihalesini alan Öz Erslan şirketinin 2004 yılında kömürü 360 milyondan, 2005 yılında ise 159 milyondan satması müfettişlerin ilgisini çekti.

DEVLETTEN 5 İHALE KAZANDI

Meclis'e AK Parti'den giren Mehmet Eraslan'ın ortakları arasında alduğu Öz Eraslan Petrol ve Orman Ürünleri Limited Şirketi, Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün açtığı ihalelere katıldı. Kentteki okulların kömür ihtiyacını karşılamak için açılan ihaleleri 2003, 2004 ve 2005 yıllarında Öz Eraslan şirketi kazandı. Hatay Valiliği tarafından Kamu İhale Kurumu'na gönderilen resmi belgede Öz Eraslan Limited Şirketi'nin 5 ihale kazandığı belirtildi. Şirketin kazandığı ihalelerde belirlediği kömür fiyatları dikkat çekici bulundu. 2004 ihalesini kazanan Öz Eraslan şirketi, kömürü KDV hariç tonu 308 milyondan sattı. KDV'li fiyatı ise 360 milyon lira civarında oldu. Buna nakliye masraflarının eklenmesiyle okullar kömürü yaklaşık 380 milyon liraya aldı. Rakamın yüksekliği nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri Öz Eraslan şirketinin kazandığı kömür ihalesi için inceleme başlattı. Müfettişler kömürün 2004'deki ton fiyatının en fazla KDV hariç 280 milyon lira olması gerekirken, ihalede KDV hariç 308 milyon lira olmasının izah edilemeyeceğine karar verdi.

Müfettişler yaptıkları incelemede, Hatay'da kömür KDV hariç 308 milyon liradan alınırken Hatay'ın ilçeleri Hassa'da 201 milyon, Reyhanlı'da 184 milyon TL, Kırıkhan'da 175 milyon TL, Altınözü'nde 193 milyon TL, Yayladağı'nda ise 194 milyon liradan alındığı ortaya çıktı. Müfettişler incelemelerini derinleştirdikçe daha ilginç sonuçlara ulaştı.

2004'te okullara kömürü KDV'siz 308 milyondan veren Öz Eraslan şirketi, 2005'te kazandığı aynı ihalede okullara kömürü bu kez 159 milyon liradan sattı.

Hatay Valiliği, şirket hakkında 11 Kasım 2004'te de soruşturma talimatı verdi. O dönemde AK Parti Hatay Milletvekili olan Mehmet Eraslan'ın valiliğin talimatıyla Milli Eğitim Müdürlüğü'nün başlattığı soruşturmanın kapatılmasını istediği öne sürüldü. Ancak, bu talebi kabul edilmeyen Eraslan'ın AK Parti'den istifa ederek DYP'ye katıldığı belirtildi.

KOMİSYON AĞIR CEZA'DA

Bu arada Milli Eğitim Müdürlüğü'nün açtığı soruşturma kapsamında Öz Eraslan Şirketi ile ihale komisyonu hakkında ihaleye fesat karıştırmak suçundan iki ayrı suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyuruları iki ayrı savcıya gönderilirken Öz Eraslan Şirketi hakkında takipsizlik kararı verildi. İhale Komisyonu üyeleri ise Hatay Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

'Şirkette ortaklığım yok'

Mehmet Eraslan, Öz Eraslan Şirketi'nde ortaklığının bulunmadığını söyledi. Eraslan, "Bu şirket babam ve kardeşlerimin içinde bulunduğu bir aile şirketidir. Ben miletvekili olduktan sonra bu şirketten ayrıldım. Bu şirket ile hiçbir ortaklığım yoktur. Bu şirketin aldığı ihaleler, benim milletvekili olmamdan sonra yüzde 90 oranında azalmıştır" dedi. Mehmet Eraslan şirketin Hatay'daki okullara yüksek fiyattan kömür sattığı iddiasıyla ilgili olarak suç duyurusunda bulunulduğunu hatırlatırken, "Ancak Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı vermiştir" diye konuştu.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi