T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 26 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İŞ'İN SIRRI
Yaşar SÜNGÜ

Dev şirketler şehzade yetiştiren lala arıyor

Nizamülmülk
Patronlardan şirketlerin yönetimini devralan 'Koç'lar, dışardan yönetici transfer etmek yerine şirket içinde kabiliyetli gördükleri elemanlarını yetiştirerek, çalışanlarına zirve yolunu açıyorlar.

Yönetici transfer etme dönemi kapanıyor. Küresel şirketler, yönetici ve liderlerini kendi bünyelerinde yetiştirmeye başladılar. Amaç hem patronu hem de çalışanı mutlu etmek.

Nasrettin Hoca, Mevlana Celalettin Rumi ve Türk tarihinin eski mentorları (yol gösteren, rehber, alim-i mürşid); şehzadeleri sultanlığa hazırlayan lala paşalar, iş dünyasının yeni gözdeleri oldu. Farsça olan lalanın kelime anlamı, köle, eğitimden sorumlu hizmetkar olarak geçiyor.

Yoksulun sabrı, zenginin ihsanından üstündür.
Sadi

Nasrettin Hoca'nın fıkraları ile Mevlana'nın Mesnevi'si iş dünyasına uyarlanırken, şehzadeleri sultanlığa hazırlayan lalalar da günümüz iş dünyasının yeni yönetici yetiştirme modeli oldu. Türkiye'de bu modeli Zorlu Holding, Turkcell, Coca Cola, Bilim İlaç ve DHL uyguluyor.

İLK LALA NİZAMÜLMÜLK

Türkçe'ye yol gösteren veya rehber olarak da çevrilebilen mentorluk uygulamaları bize yabancı değil.

İlk mentor (yol gösterici) veya lala, Şehzade Melikşah'ı sultanlığa hazırlamak için görevlendirilen Selçuklu Hükümdarlığı'nın en güçlü veziriazamı Nizamülmülk olarak geçiyor.

Tarihe özel ilgisi olan Zorlu Holding İnsan Kaynakları (İK) Koordinatörlüğü yapan Necmi Kavuşturan üşenmemiş lalaların Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki etkilerini araştırmış. Kavuşturan'ın araştırmasına göre, Selçuklu hükümdarları, İran ve Kafkasya'daki büyük ve zengin ailelerde uygulanan lalalık modelini benimse-yerek bunu şehzadeleri sultanlığa hazırlamak için kullandılar. Selçukluların lala modelini benimseyen Osmanlılarda ilk lala 2. padişah Orhan Bey zamanında atanıyor.

Padişahlığa en yakın olan şehzade, Manisa'daki ana sancağa lala ve annesiyle beraber gönderiliyor. Ana sancağa atanan lalanın görevi, şehzadeyi askeri, idari, dini ve ilmi eğitimden geçirerek yönetici vasıflarla donatmak.

Lalada aranılan özellikler de şunlar, Başarılı devlet hizmeti, askeri, siyasi ve dini bilgi ve en önemlisi de padişaha sadık olması. Lalaların görev süresi 3 yılı geçmiyor. Ana sancakta anne ile lala eşit ücret alırken şehzadeler lalanın iki katı ücret alıyor. Fatih Sultan Mehmet'in Zağanos Paşa ve Şemseddin Ahmet Molla Gürani olmak üzere 2 lalası var. Yavuz Sultan Selim'in lalası da ilim adamı olarak tanınan Kemalpaşazade. Kanuni Sultan Süleyman ile II. Selim dönemi lalalık kurumunun en görkemli zamanı olurken III. Mehmed'in şehzadelerin sancağa çıkışını kaldırarak, onları sarayın içinde yetiştirmeye başlaması ile önemini kaybediyor. Osmanlı'nın çöküş dönemi de böyle başlıyor

ÇEKİRDEK

Alim-i Mürşid (yol gösterici, rehber) koyun olmalı kuş olmamalı, koyun kuzusuna süt, kuş yavrusuna kay (kusmuk halindeki posa) verir.


Dell, yöneticilerini kendi içinden seçiyor

Dünyanın en büyük firmaları arasında yer alan 43 ülkede 68 bin çalışanı olan Dell, yöneticilerinin yüzde 80'ini şirket içinden seçiyor. Bu yıl 600 yöneticinin program dahilinde olduğunu belirten Dell'in Öğrenme ve Gelişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Pat Casey, şirket içinde her yıl yetenekli elemanları ortaya çıkarma çalışmaları yaptıklarını söylüyor. Hafta içinde İstanbul'a konferans için gelen Casey, Dell'de herkese yükselmek için gerekli ortamın sağlandığını söyledi.

Türkiye'nin ilk koçluk ve mentorluk şirketi olan Mentor Leadership Development firması, Koçluk ve Mentorluk Konferansı'nın üçüncüsünü Turkcell, Boyner ve Bilgi Üniversitesi sponsorluğunda 22 Mart 2006 tarihinde Ceylan Intercontinental Otel'inde gerçekleştirdi.


ÖRNEK ŞİRKET

New Jersey merkezli dünyanın en büyük araba kiralama şirketlerinden biri olan Avis'in hisselerinin tamamı çalışanlara ait. Şirket politikası olarak üst düzey yöneticiler hiçbir zaman şirket dışından transfer edilmiyor. Bu pozisyonlara şirket personeli içinden terfi yoluyla atama yapılıyor.


Ödüllendirmenin 1001 yolu

Federal Express şirketi satın aldığı her yeni uçağa kura çekerek bir çalışanın çocuğunun ismini koyuyor.


Turizmde çalışmak isteyenlere fırsat

Deulcom Internatıonal, turizm alanında çalışmak isteyenlere kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor. Hayallerin gerçeğe dönüştüğü tu-rizm dünyasında saygın ve dünyaca geçerliliği olan tur operatörlüğü ve ticketing, CRS kursları için kayıtlar başladı. Uluslararası havayolları ve seyahat acentelerinin en önemli ihtiyaçlarına cevap veren ıata/uftaa foundatıon&ebt programına kayıt için 30 mart son gün! Bilgi: www.deulcom.com.tr, DANIŞMA : (0212) 292 02 61


İK, tarafsız bir terazi gibi olmalı

Bayraktar Holding İnsan Kaynakları (İK) Grup Başkanı Gamze Türker, bir kurumda İnsan Kaynakları biriminin "tarafsız terazi gibi davranması gerektiğini" vurgulayarak, "Hedef, hem işveren için hem de çalışanlar için 'kazan kazan' modeli ile bir denge sağlanmasıdır" dedi.


İŞ İMKANLARI

İş hayatına yeni atılanlar ile iş imkanlarını artırmak isteyenler için mülakat yarışması düzenlenecek. Katılmak isteyenlerin yenibir.com'a CV ile başvurması gerekiyor. Son başvuru tarihi 12 Nisan 2006

Fransız BNP Paripas ile birleşen Türkiye Ekonomi Bankası TEB, deneyimsiz ama yüksek potansiyelli gençleri gruba kazandıracak. Toplam 9 bin başvuru aldıklarını belirten TEB İK'dan sorumlu Nilsen Altıntaş, "2006'da 20 şube açmayı planlıyoruz. İlk etapta 300 kişi işe alacağız. Hedefimiz bu elemanları yıldızlaştırmak" dedi.


KURS

İŞKUR, Nisan ayında her yaş ve eğitim seviyesine göre İstanbul'un ihtiyacı olduğu alanlardaki mesleklerde kurslar açacak. Bu kurslarda işsizlik sigortası hizmetinden yararlananlara günlük 10 YTL, ilk defa meslek edinme kursuna katılan kursiyerlere ise günlük 7.5 YTL cep harçlığı verilecek. Kursların süresi mesleğin niteliğine göre en az 6 ay olacak.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi