T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 7 MAYIS 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

ABD-Rusya enerji savaşı

Amerika'nın enerji konusunda Rusya'nın etkisini kırma yolunda Orta Asya'da yaptığı girişimler, Rus basını tarafından '2. soğuk savaş başlıyor' yorumlarına neden oldu. ABD basını da yeni boru hattı projelerinde Türkiye'nin öne çıktığını belirtti

ABD, Rusya'ya karşı giderek sertleşiyor. Washington'a göre Moskova'nın 'günah dosyası' hayli kabarık. Demokrasi ve insan hakları en çok eleştirilen konular. Ancak ABD'de Rusya'nın en çok da enerji kaynaklarını silah olarak kullanmasından rahatsız. Enerji konusunda özellikle geçtiğimiz kış yaşanan gerilim batıyı yeni arayışlara itti. ABD'nin, enerji piyasasındaki Rus etkisini kırmak için Orta Asya'da yaptığı girişimler, Rus basını tarafından "ikinci soğuk savaş başlıyor" yorumlarına neden olurken, ABD basını batının yeni boru hattı projelerinde Türkiye'nin öne çıktığını belirtti.

2. DEMİR PERDE KURULUYOR

ABD Başkanı Yardımcısı Dick Cheney, bir süredir Orta Asya'da yeni boru hatları konusunda ikna turları düzenliyor. Ancak Cheney'in bu girişimleri ve Rusya hakkında sarfettiği "ya demokrasiye dönersiniz ya düşmanımız olursunuz" sözleri Rusya'da tepki yarattı. Rus basını bu tehdidi "2. Demir Perde kuruluyor" diye yorumladı. Rusya'nın önemli gazetelerinden Kommersant, Cheney'in Kazakistan ziyareti sırasındaki sözlerini "İkinci bir soğuk savaşın başlangıcı olarak nitelendirdi. Gazete, soğuk savaşın bu kez "ideoloji için değil enerji mücadelesi ve artan etki alanı için başlayacağı" değerlendirmesinde bulundu.

ENERJİ KAVŞAĞINDAKİ ÜLKE

İsabel Gorst imzalı haberde, ABD'nin Türkiye'yi Avrupa'ya enerji sevkiyatında transit bir geçiş noktası haline getirmek istediği belirtilerek, "Ancak benzer bir plana Gazprom (Rusya) da sahip. Rusya, Karadeniz'in altından Türkiye'ye uzanan Mavi Akım doğalgaz hattını güney Avrupa'ya ve İtalya'ya uzatmak istiyor. Rusya karşıtları ise Baltık denizi güzergahını destekeliyor" diye yazdı.

ABD'Yİ KIZDIRAN DİĞER KONU İRAN

Moskova'nın nükleer silah üretme aşamasına gelen İran'ı desteklemesi de ABD'yi kızdırıyor. Bütün bunlar ilginç bir zamanda, yani Rusya'nın Sanayileşmiş 8 ülkelerin oluşturduğu zenginlerin zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlandığı bir dönemde yaşanıyor. Rusya Temmuz ayında dünyayı yöneten liderleri St. Petersburg'ta ağırlayacak.

  • MOSKOVA/WASHINGTON

    Bush'un sağ kolu Cheney'den Kazakistan'a 'petrol kuru'

    Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Rusya'nın sahip olduğu enerjiyi "şantaj ve gözdağı aracı" olarak kullandığı iddiasına dünya medyası büyük yer ayırdı. New York Times gazetesi, Cheney'in Rusya'yı "Petrol ve doğal gazı gözdağı ve şantaj aracı olarak kullanmakla suçladığını" bu yüzden Kazakistan'ı ziyaret ederek Kazak petrollerini Rusya'ya ulaşmadan Batı'ya göndermek için ikna etmeye çalıştığını yazdı. Gazete, Kazakistan'ın insan hakları konusunda kötü bir karnesi olduğunu, Kazak Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in tartışmalı bir seçimin ardından üçüncü kez altı yıl için devlet başkanlığına getirildiğini aktardı. Haberde ancak Kazakistan'ın geçtiğimiz yıl günde 1,2 milyon varil petrol ürettiği ve bu miktarın 2015'te günde 3 milyon varile çıkmasının beklendiği yazıldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Kremlin'i hedef alan eleştirilerini kabul etmedi ve "Bu, Batı ile ilişkilerimizi bozmayacak" dedi. Lavrov, Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan bildiride, Cheney'nin, "Rusya'nın dini ve siyasi haklara yönelik ihlallerde bulunduğu ve enerji kaynaklarını, eski Sovyet cumhuriyetlerine karşı şantaj malzemesi olarak kullandığına" dair eleştirilerinin temelsiz olduğunu belirtti. Lavrov, "Sanıyorum danışmanları kendisini yanılttı" dedi. Rusya Dışişleri Bakanı, iddiaların, Rusya'nın, dünya genelindeki sorunların çözümü konusunda ABD ile işbirliği yapma niyetine zarar vermeyeceğini kaydetti.

    Amaç Rusya'yı by pass etmek

    New York Times gazetesi, ABD'nin senaryolarında Rusya'nın by-pass edilmesi ve Orta Asya'daki enerjinin Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye gönderilmesinin bulunduğunu aktardı. Haberde, Hazar petrollerinin ve doğalgazın Türkiye üzerinden dağılmasının ABD için bir zafer olduğunu yazdı. Financial Times ise ABD'nin Kafkas petrollerini Türkiye ve Bulgaristan üzerinden Batıya ulaştırmayı amaçlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi