T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 4 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Yurtdışındaki vatandaşlarımızın hizmet borçlanması

Halen yurtdışında çalışanların veya ikamet edenlerin yurtdışı hizmet borçlanması işlemlerinden bugün bahsedeceğim. Yurtdışında çalışan veya ikamet edenlerden henüz yurda kesin dönüş yapmayanların yurtdışı hizmet borçlanmasında ise aşağıdaki belgelerin "borçlanma form dilekçesi" ile "taahhütname formu"nun ekinde sunulması gerekmektedir:

1.Vatandaşımızın yurtdışında borçlanmak istediği süreleri gösterir, bağlı olunan Sigorta Mercii veya Konsolosluklarımız veya Ataşeliklerimizce tanzim ve tasdik edilmiş Hizmet Cetveli,

2.Nüfus Müdürlüğü'nden temin edilecek açıklamalı Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği,

3.………………..tarihinden bugüne kadar yurtdışında ikamet ettiğinize dair belge aslı ve tercümesi,

4.Havaalanı Emniyet Müdürlüğü'nden temin edeceğiniz ……………. tarihinden bugüne kadar Türkiye'ye Giriş-Çıkışlarınızı gösterir belgenin aslı,

5.Vatandaşımız yurtdışında işveren ise işyerinin açılışına ve halen faal olduğuna dair asıl belge ve tercümesi. İşyerinizi kapatmış iseniz işyerinizin kapanışına ait belge aslı ve tercümesi.

Yukarıda belirtilen belgeleri, "borçlanma form dilekçesi" ile "taahhütname formu"nun ekinde ilgili Sigorta Müdürlüğü'ne veya ilgili İl Sigorta Müdürlüğü'ne sunan ve halen yurtdışında çalışan veya ikamet eden vatandaşlarımız, her yurtdışı borçlanma günü için 3,5 ABD doları tutarında borçlanma primini ödemesi gerekmektedir.


Bürokrasinin çektirdiklerinden nasıl kurtulurum?

Ahmet MUMCU: Tahsin Bey, yurtdışındaki çalışma sürelerimi ödeyerek 3201 sayılı kanuna göre emekli olmak için İstanbul SSK'ya müracaat ettim. Belgelerimi tamamladım, tek sorun İngiltere'de işyerinden aldığım belgenin Londra konsolosluğumuzdaki tasdikini kabul etmediler. Ben de Ankara'ya giderek SSK'ya sordum ve bana tamam olduğunu söylediler. Şimdi İstanbul'da 11 aydır bana git-gel yapıp belge üzerine belge istiyorlar. Son olarak 20 Ocakta tüm belgelerimin tamamlandığını söylediler. Ancak iki ay sonra bir sorayım dedim ve İngiltere'den aldığım belge için tereddütteymişler, Ankara'ya soracaklarmış. Kanunlara güvenip kesin dönüş yaptım. Müracaat tarihinde ödemem 2 dolardı simdi 3,5 dolara çıkardılar. Belki yakında daha da arttırırlar. Benim sizden ricam İngiltere'deki işyerinden aldığım ve konsoloslukta tasdik ettirdiğim belgenin geçerli olup olmadığıdır. Bana bu konuda yardımcı olursanız saçlarım bir an önce beyazlaşmaktan ve dökülmekten kurtulacaktır.

*Okuyucumuzun yeise kapılmadan işlemlerini takip etmesini ve mutlaka bir yazılı cevap almasını, verilmezse önce Ankara'da en üst sorumluyla, hatta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'yla bile görüşerek gerekli işlemlerin yapılmasını isteyebileceğini belirtmek istiyorum. Bilgi edinme ve dava açma ihtiyacını belirtmek için, belgenin niteliğini ve neden dolayı tereddüt oluşturduğunu bilmemiz gerekmektedir. Ancak verdiğiniz bilgiye göre, sunulan belgenin geçerli bir belge olduğunu düşünüyorum. Ayrıca 2 dolardan borçlanma yapma durumunuzu akamete uğratan SSK aleyhine Yetkili İş Mahkemesi'nde dava açarak, yurtdışı borçlanması tutarınızın 2 dolar üzerinden hesaplanması gerektiğini savunup karar çıkması için gayret gösterebilirsiniz.


Borçlanmalarımı hangi kurumlara yapmalıyım?

Murat AKGÜL: Tahsin Bey, ben, 1983-1991 yılları arasında Suudi Arabistan'da çalıştım. Değişik sebeplerden şu ana kadar toplam 95 ay süreyi borçlanamadım. Şu anda elimde Riyad Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği'nin resmi belgesi var. Yeni kanundan faydalanarak borçlanmak istiyorum. Şu anda Emekli Sandığı üyesiyim ve 13 yıllık memurum. Bahsettiğim süreleri borçlanma başvurusu yapabilmek için Adana SSK İl Müdürlüğü'ne gittiğimde, şu anda Emekli Sandığı'na bağlı olduğum için borçlanmayı onlar aracılığıyla yapmam gerektiği söylendi. Doğrusu nereye başvurabileceğim hususunda ikilem içinde kaldım.

Bir diğer konu: Yurtdışından dönüş yaptıktan sonra kendime ait bir işyeri açtım. Yani 1991-1993 yılları arasında vergi mükellefi idim. Ama bu süreler içinde hiç Bağ-Kur primi ödemediğim gibi, Bağ-kur numaramı da bilmiyorum. Eğer vergi mükellefi olduğumu vergi dairesi kayıtlarından çıkarırsam bu süreyi borçlanabilir miyim? Borçlanabilirsem bunu Bağ-Kur'a mı yoksa Emekli Sandığı'na yapmam gerekir?

*Okuyucumuzun iki sorusu var. Bunların ilki, yurtdışı hizmet borçlanmasıyla ilgilidir. Kanımca, şu anda Emekli Sandığı üyesi ve 13 yıllık memur olduğundan, bahsettiği süreler hakkında yurtdışı hizmet borçlanması başvurusunu, Emekli Sandığı'na yapması gerekmektedir.

İkinci sorusunun cevabına gelince; yurtdışından dönüş yaptıktan sonra açtığı işyeri nedeniyle, 1991-1993 yılları arasında vergi mükellefi olduğuna göre, bu süreler içindeki Bağ-Kur primlerini bu Kuruma ödemesi gerekmektedir. Kanımca, Bağ-kur numarası olmadığından, vergi mükellefi olduğu dönem hakkında, vergi dairesi kayıtlarından gerekli belgeleri çıkararak Bağ-Kur'a tescilini sağlayıp, Mayıs 2006 ayı içerisinde bu süreyi Bağ-Kur'a borçlanması mümkündür.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi