T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 8 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tekfenbank da 'komşu'ya gidiyor

Finansbank'tan sonra Tekfenbank da bir Yunan bankasına satılıyor. Yunanlı Eurobank EFG, Tekfenbank'ın yüzde 70 hissesini satın almaya karar verdi.

Finansbank'tan sonra Türk bankacılık sisteminde yüzde 0.2'lik bir payı bulunan Tekfenbank da bir Yunan bankasına satılıyor. Yunanlı EFG Eurobank Ergasias S.A. (Eurobank EFG) Tekfenbank'ın yüzde 70 hissesini 182 milyon dolara satın alıyor.

Tekfen Grubu'ndan yapılan açıklamada, EFG Eurobank Ergasias S.A. ile Türk finansal hizmetler sektöründe işbirliğine karar verildiği bildirildi.

Anlaşmaya göre, Eurobank EFG, Tekfen Grubu'nun Tekfenbank hisselerini ve tamamına sahip olduğu Tekfen Finansal Kiralama ile birlikte bankadaki hisselerinin yüzde 70'ini satın alacak. Tekfen Grubu kalan hisselerini elinde tutarak, bankadaki stratejik ortaklığını koruyacak.

Yapılan açıklamada, "İşlem fiyatı, Tekfenbank'ın toplam değerini 260 milyon dolara getirmektedir ki Tekfenbank'ın işlemin tamamlandığı tarihte toplam net aktif değerinin 80 milyon dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir" denildi.

İki banka arasında yapılan anlaşmaya göre, Tekfenbank Eurobank EFG'nin iştiraki olan EFG İstanbul Menkul Kıymetleri de satın alacak.

Satın almanın yasal onaylarının alınmasına bağlı olarak bu yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Eurobank EFG, Yunanistan Ulusal Bankası'nın satın aldığı Finansbank'a da talip olmuştu.

SEKTÖRDEKİ PAYI BİNDE 2

Tekfenbank 2005 yılı sonundaki, 739.2 milyon YTL'lik aktif toplamıyla Türk bankacılık sisteminde 25'inci sırada yer alıyor. Bankanın sektördeki payı ise yüzde 0.2 düzeylinde bulunuyor.

Tekfenbank'ın 2005 yılı sonu itibarıyla toplam kredileri 300 milyon, toplam mevduatı 490.2 milyon YTL düzeyinde bulunuyordu. 50 milyon YTL sermayeli Tekfenbank'ın özkaynakları ise 96.9 milyon YTL olarak açıklanmıştı.

EUROBANK EFG, HIZLI BÜYÜME BEKLİYOR

Tekfen Grubu, Eurobank EFG'nin Türkiye'nin orta vadede, gerek ekonomide gerekse bankacılık sektöründe hızlı bir gelişme göstereceğine inandığını açıkladı.

Tekfenbank'ı Eurobank EFG'ye satan Tekfen Grubu, Eurobank EFG'nin orta vadede, Türkiye'nin gerek genel ekonomisinin gerekse de bankacılık sektörünün hızlı bir gelişme göstereceğine inandığını kaydetti.

Tekfen Grubu'ndan yapılan açıklamada, tüm bankacılık ürün ve hizmetlerini sunan bir ticari banka olan Tekfenbank'ın, 30 şubesiyle Türkiye ekonomisi için önem arz eden, özenle seçilmiş şehir ve bölgelerde faaliyet gösteren bir banka niteliğinde bulunduğu kaydedildi.

Özellikle orta ve küçük ölçekli işletmelere odaklanmış bir strateji izleyen Tekfenbank'ın KOBİ'lerden oluşan müşteri portföyünün hem yaygın, hem de bankaya uzun dönemli ilişkilerle bağlı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, ayrıca seçkin bir perakende müşteri tabanı bulunduğu da ifade edildi. Banka yönetiminin muhafazakar kredi politikası ve risk anlayışının bir göstergesi olarak kredi portföyünün de sorunsuz olduğu belirtildi.

Açıklamada, Tekfenbank'ın küçük-orta ölçekli müşteri portföyünü; mevcut şube ağıyla daha fazla müşteri edinerek; dağıtım kanallarını genişleterek; müşteri başına işlem hacimlerini artırarak; özellikle seçkin müşteri tabanında çapraz satış oranını yükselterek büyüdüğü kaydedildi.

TEKFENBANK MORTGAGE GİBİ YENİ ALANLARA DA GİRECEK

Bankanın aynı zamanda "mortgage" ve varlık yönetimi gibi yeni alanlarda büyümeyi de öngördüğüne işaret edilen açıklamada, yakında bünyesine katacağı EFG İstanbul Menkul Kıymetler ile birlikte sermaye piyasalarında da faaliyetlerini geliştirmeyi planladığı bildirildi.

Bu yıl 50'nci kuruluş yılını kutlayan Tekfen Grubu'nun müteahhitlik, tarımsal sanayi, gayrimenkul geliştirme ve finansal hizmetler sektörlerinde faaliyet gösterdiği kaydedilen açıklamada, 1.6 milyar dolar aktif toplamı olan Tekfen Grubu'nun 2005 yılı cirosu 936 milyon dolar olduğu ifade edildi.

YUNANİSTAN'IN İKİNCİ BÜYÜK BANKASI

Yunanistan'ın önde gelen bankalarından biri olan Eurobank EFG'nin Romanya, Bulgaristan, Sırbistan, Polonya, Türkiye, Lüksemburg ve İngiltere'de de faaliyetleri bulunuyor. Hisseleri Atina Borsası'nda işlem gören Eurobank EFG, 13 milyar dolarlık piyasa değeriyle Yunanistan'da ikinci sırada yer alıyor.

"Eurobank EFG, Türkiye'nin orta vadede gerek genel ekonomisi ile, gerek bankacılık sektörü hızlı bir gelişme göstereceğine inanmaktadır" denilen Tekfen Gdrubu'nun açıklamasında, şöyle denildi:

"Eurobank EFG Türk piyasasına girmek için Tekfenbank'ı; büyümeye ve yeni ürünleri desteklemeye hazır gelişmiş ve modern altyapısı ile Tekfen Grubu'nun ve mevcut yönetimin özellikle yarattıkları üstün özellikleri olan bir banka olması nedeniyle, Tekfen Grubu'nun stratejik ortak olarak kalmaya devam edecek olmasından dolayı; çok uygun bir başlangıç noktası olarak görmektedir. Bu işlem, Eurobank EFG'nin yeni ülkelere özenle seçilmiş yatırımlarla girip, organik büyüme sağlayarak ortaklarına değer yaratma stratejisiyle de uyumludur."

Tekfen Grubu, bu ortaklığın, Eurobank EFG'nin geleneksel ve çağdaş bankacılık konusundaki tecrübesi ile Tekfen Grubu'nun Türkiye piyasasındaki 50 seneye dayanan bilgi ve tecrübesini birleştirerek, Türk finansal hizmetler sektöründe güçlü bir oyuncu olmalarını sağlayacağına dikkat çekti. Bütün bunların yanı sıra, her iki ortağın mali güçlerinin, Tekfenbank'a olan taahhütleri, Banka'nın orta ve uzun dönemli büyüme planının en büyük güvencesi olduğu vurgulandı.

HSBC Grubu, Londra ve İstanbul'daki Yatırım Bankacılığı Bölümleriyle bu anlaşmada, Tekfen Grubu'na finansal danışmanlık hizmeti sunarken, EFG İstanbul Menkul Kıymetler de Eurobank'a bu işlemlerde danışmanlık hizmeti verdi.

  • İSTANBUL (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi