T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 8 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Bağ-Kur'dan malulen emeklilik

Ağabeyimin malulen emekli olma şansı var mı?

Mehmet ÖZGÜN: Merhabalar. Ağabeyim, 04.10.2000 yılından beri Bağ-kura kayıtlı, altıncı döneminde. Kendisi duymuyor, sağ kulağı %100, sol kulağı da %90 duymuyor. Malulen emekli yapmak istiyoruz. Bunun için www.bagkur.gov.tr ye girdim. 5 yıl dolması gerekiyor, yazılmış. 'Malulen emekli olabilir' yazısını nereden alabilirim veya bu şekli ile malulen emekli olma şansı var mı?

*Bilindiği üzere, malullük sigortasından malullük aylığı bağlanmaktadır. Malullük ise 1479 sayılı Kanun'un değişik 28. maddesinde tanımlanıp düzenlenmektedir:

"Bu kanunun uygulanmasında çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirdiği tespit edilen sigortalı malul sayılır.

Şu kadar ki, bu kanuna tâbi sigortalılığın başladığı tarihte malul sayılacak derecede hastalık veya arızası bulunduğu önceden veya sonradan tespit edilen sigortalı, bu hastalık veya arızası nedeniyle malullük sigortası yardımlarından yararlanamaz.

Sigortalıların hangi hallerde çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirmiş sayılacakları, sağlık işlemlerine ilişkin yönetmelikteki esaslara göre tespit olunur."

Malullük aylığından yararlanma şartları da 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun, Resmi Gazete'nin 02.08.2003 tarih ve 25187 sayılı nüshasında yayınlanarak yürürlüğe giren 4956 sayılı Kanun'un 18. maddesiyle değişik 29. maddesinde aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir. Bu hükme göre, malûllük aylığından yararlanabilmek için;

a)Bu kanunun 28'inci maddesine göre malûl sayılmak (Yani çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirmek),

b)En az beş tam yıl sigorta primi ödemiş olmak,

c)Yazılı istekte bulunmak ve istek tarihi itibariyle prim ve her türlü borçlarını ödemiş olmak, şarttır.

Bu kanuna tâbi sigortalılığı devam ederken bir iş kazası veya meslek hastalığı sonucu çalışma gücünün en az üçte ikisini kaybedenler hakkında beş tam yıl sigorta primi ödemiş olmak şartı aranmaz."

Burada sözkonusu "iş kazası"(1479 sK.m.82) kavramı hakkında 506 sayılı Kanun hükümleri kıyasen uygulanmaktadır. Ancak okuyucumuzun ağabeyinin Bağ-Kur Sigortalılığı sırasında "iş kazası" geçirdiğine veya "meslek hastalığı"na yakalandığına ilişkin bilgi verilmediğine göre, beş tam yıl sigorta primi ödemiş olmak şartı aranmaması imkânından yararlanması mümkün olmayacaktır.

Okuyucumuzun ağabeyinin sağ kulağı %100, sol kulağı da %90 duymuyor, ama bu özrün sigortalılığın başlamasından sonra oluşmuş olması gerekiyor. Yoksa 1479 Bağ-Kur Kanunu'na tâbi sigortalılığın başladığı tarihte malul sayılacak derecede hastalık veya arızası bulunduğu önceden veya sonradan tespit edilen sigortalı, bu hastalık veya arızası nedeniyle malullük sigortası yardımlarından yararlanamaz.

Soruda yer alan bilgilere göre, okuyucumuzun ağabeyinden en az beş tam yıl sigorta primi ödemiş olması şartı aranacağına göre, (360 x 5 =) 1800 prim ödeme gününü, 04.10.2000-30.04.2006 tarihleri arasında eksiksiz prim ödenmişse, doldurmuş olması gerektiği (çünkü 30.04.2006 tarihi itibariyle, 5 yıl 6 ay 26 günlük sigortalılığı) hesaplanmıştır

Sigortalıların hangi hallerde çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirmiş sayılacakları, sağlık işlemlerine ilişkin yönetmelikteki esaslara göre, Bağ-Kur tarafından devlet veya üniversite hastanesine sevk edilecek ve bu hastane sağlık kurulunca bu durum tespit olunacaktır. Bu rapor ve ekleri, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü Sağlık Kurulu'na gönderilecektir. Bu Kurul, sigortalının çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirmiş olduğunu kararlaştırırsa, sigortalıya sözkonusu rapor tarihini takip eden aybaşından itibaren malullük aylığı bağlanacaktır. Ancak bunun için, Bağ-Kur Sigortalısının yazılı istekte bulunması ve istek tarihi itibariyle prim ve her türlü borçlarını ödemiş olması da şarttır.

Okuyucumuzun ağabeyinin Bağ-Kur Sigortalılığının belirtilen şartlara göre değerlendirilmesi gerekmektedir.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi