T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 8 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kalitesiz Çin porselenlerinde yemek değil, zehir yiyorsunuz

Kütahya Porselen Yönetim Kurulu üyesi Sema Güral Sürmeli, Çin porselenlerinin zehir saçtığını belirterek, "Çin tabaklarının dekorlarında ve sırlarındaki hammaddeler, sağırlıktan kansere kadar birçok hastalığa yol açıyor" dedi.

Fatma
Çiftçi
Pazartesi
Söyleşisi
1973 yılında kurulan ve dünyanın sayılı porselen sofra eşya üreticilerinden olan Kütahya Porselen'de, ikinci kuşak da "ateşte açan çiçekler"de söz sahibi. Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral'ın kızı Sema Güral Sürmeli, hem seramik sanatçısı, hem de yönetici yönüyle işin en önemli ayaklarından birini üstlenmiş durumda. Şirkette Ürün Geliştirme Sorumlusu ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevini sürdüren Sürmeli ile, Çin'le yoğun rekabete giren seramik sektörünü, sanatçı kimliğini ve hedeflerini konuştuk.

TABAKLARDA ZEHİR VAR

Son dönemde iç ve dış piyasada özellikle ucuz Çin porselenleri yoğunlaştı. Oysa bu ürünlerin büyük bir çoğunluğu insan sağlığını direkt tehdit ediyor. Bu ürünler gerek dekorlarında kullanılan kalitesiz boyalar, gerekse sırlarında kullanılan kalitesiz hammaddeler sebebi ile kurşun ve kadmiyum içermekte. Yiyecek kaplarında açığa çıkan kurşun ve kadmiyum miktarının kabul değerlerinin çok üstünde olan bu değerler, kapların içerisine konan asitli yiyecekler ile çözünerek insana taşınıyor. Kurşun, zehirli bir ağır metaldir. SSK Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi uzmanlarının araştırma raporlarında merkezi sinir sistemini etkilediği, geç yan etkisi ile böbrek yetmezliğine yol açtığı belirtiliyor. Periferik damar sisteminde spazmlara yol açarak hipertansiyon ve kroner yetmezliğine yol açtığı biliniyor. Kan ve kan yapıcı organları etkiler. Bazı araştırmalar işitme kusurlarına neden olduğunu da ileri sürüyor. Kadınlarda adet bozuklukları, düşüklere sebep olur. Çeşitli organ kanserleriyle ilişkisi olduğu öne sürülüyor. Kadmiyum da zehirli ağır metal ve en az kurşun kadar zararlı. İnsan sağlığına ve çevreye karşı duyarlı şirket yönetim felsefemiz doğrultusunda müşterilerimize her zaman olduğu gibi sağlıklı ve hijyenik, Avrupa standartlarına uygun kaliteli ürünler sunuyoruz.

SERAMİK HAMURUYLA MODA

Kütahya Porselen'de bir anlamda seramik sanatçısı olarak, sanatı sanayiye dönüştürmekten sorumlusunuz. Her modelle bizzat ilgileniyor musunuz?

Sanat ve seramik eğitimi aldım. Bir tasarımın ve üzerinde yoğunlaştığım her konuda, bilgim ve tecrübem dahilinde tasarım yapabilirim. Her modelle ilgilenmem çok olanaksız. Binlerce ürün hazırlıyoruz ve sadece bir bölümünü endüstriye uyarlıyoruz. Her işte olduğu gibi, burada da bir ekip var ve bu işin ehli ekiple birlikte hareket ediyoruz. Porselenin yapısına en uygun tasarımı yapmaya çalışıyoruz. Tasarımı yapmak zor, ancak, bunu hayata geçirmek çok daha zor.

Tasarımda özellikle neler etkili oluyor? Porselen modası var mı?

Porselende de moda var. Tekstilde nasıl renkler, desenler, tarzlar değişkenlik gösteriyorsa, biz de seramik hamuruyla moda yaratıyoruz. Porselende, iyi çözümlenmiş sorunsuz bir objeyi üretmek ve onu mağazada bir müşterinin aldığını görmek beni inanılmaz şekilde mutlu ediyor.

Esma Esad'dan çok etkilendim

Geçtiğimiz günlerde sizin de kurucusu olduğunuz ve Yönetim Kurulu üyeliğini yaptığınız Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), Dünya İş Kadınları Zirvesi düzenledi. Sonuçları itibariyle beklentileriniz gerçekleşti mi? Zirvede sizi en çok hangi first lady'i etkiledi?

Çok olumlu geçti. Dünya kamuoyunda Türkiye konuşuldu. Bu tür toplantılar sonuçlarını takip eden günlerde ve aylarda sonuçlarını vermeye başlar. Herkesi çok etkilediği gibi beni de Esma Esad etkiledi. Esad, ülkesini çok iyi temsil eden, eğitimli, bilgili, görgülü ve zarif bir first lady.

Zirvede, Türk kadınının ekonomideki yeri açısından çok iç açıcı bir tabloya sahip olmadığımız vurgulandı. Katılıyor musunuz?

Türk kadınının durumunun çok parlak olmadığı bir gerçek. Çalışan ve üreten kadın sayısı çok az. Ancak sevindirici bir gerçek de, bu ayrıntıdaki kadınların başarı grafiklerinin yüksek olması. Bugün ülkemizde adını tüm dünyaya duyurmuş, markasını güçlendirmiş kadın yöneticiler var. Bunu küçümsememeliyiz.

Tüm servetim; oğluma yaptığım sevgi yatırımı

Son yıllarda şirketler Sosyal Sorumluluk projeleriyle de ön plana çıkıyor. Bu anlamda Kütahya Porselen'in çalışmaları var mı?

Geleceğimizn teminatı çoçuklarımızın eğitimine katkıda bulunmak amacıyla Kütahya'da ailemizin yaptırdığı bir Anadolu, bir de Fen lisesiyle eğitime verdiğimiz desteği sürdürmekten gurur duyuyoruz. Yine, ortak bir projede bir okulun yapım masralarını üstlendik. Üç ay boyunca İstanbul Boğazı'nı temizledik ve denizden çıkan yaklaşık 1.5 ton atığı Sarıyer Belediyesi'ne teslim ettik. Ayrıca Sigarayla Savaşanlar Derneği'nde Yönetim Kurulu üyeliğim devam ediyor. Toplum sağlığı ve gençleri bilinçlendirmek adına birçok okul, dernek ve sivil toplum örgütünde konferans ve oturumlara katılıyorum.

Annelik ve yoğun iş temposu sizi zorluyor mu?

Benim en önemli görevim anneliğim. Önce oğlum ve eşim, sonra evim, işim sınırlaması ile çalışıyorum. Oğluma yaptığım sevgi yatırımı, en önemli olan servet. Elbette ki çalışmanın, anne ve ev kadını olmanın zorluklarını da yaşıyorum.

Genç kuşak Güral olarak Kütahya Porselen'i ileride nerede görmek istiyorsunuz?

Kütahya Porselen bir dünya markası. Ürünlerimizin yüzde 50'sini başta Avrupa Birliği olmak üzere 40'dan fazla ülkeyle ihrac ediyoruz. İhracat yaptığımız ülkelerin sayısını artırıp Türkiye'de olduğu gibi dünyada da her sofrada yer almak istiyoruz. Yurtiçinde de mağazalarımızın sayısını geçtiğimiz yıl oldukça arttırdık. Kütahya Porselen olarak 2006 yılı içerisinde de Aydın, Kayseri ve Konya'da mağazalarımızı açmaya devam etmeyi planlıyoruz.

Sapanca'ya 300 odalı yeni bir termal otel yapıyoruz

Porselen ve seramik yanında turizmde de etkinsiniz. Bu alanda büyüyecek misiniz ?

Turizm yıllardır içinde olduğumuz bir sektör. Termal turizm alanında bir yatırımımız oldu. Yeni olmasına rağmen yurt çapında bir başarı elde etti. Bu başarıda, müşteri memnuniyetini ön planda tutan işletme prensibimiz etkili oldu. Şu anda Sapanca'da yeni bir tesis kuruyoruz. 300 odalı, orman içerisinde, sağlık, güzellik ve gençlik turizmine yönelik bir otel olacak. Hedefimiz bu sektörde de en beğenilen ve aranan oteli misafirlerimize sunabilmek.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi