T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 3 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çocuk ilgi bekliyor

Uzmanlar, "Okul nasıl geçti?" ya da hal hatır sorma ile biten diyalog eksikliğinin, çocukları şiddet içerikli çizgi filmler ya da bilgisayar oyunlarına yönlendirdiği konusunda aileleri uyarıyor

Uzmanlar, ailelerin "en değerli varlık" olarak görmelerine karşın, çalışma hayatı ve günlük işler nedeniyle çocuklarına günde en fazla birkaç dakika ayırdıklarını belirtiyor. Doç. Dr. Yaşare Aktaş Arnas, günlük yaşamın koşuşturmasında anne ve babaların çocuklarıyla yeterince ilgilenmemesinin, çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.

DUYGU PAYLAŞIMI EKSİK KALIYOR

Annenin mutfak işiyle ilgilenirken, babaların TV izlediğini ya da gazete okuduğunu, bu durumda ebeveynlerin "ayak altında dolaşmasın" düşüncesiyle çocukları ödevlerine, TV'ye ya da bilgisayara yönlendirdiğini kaydeden Arnas, şöyle dedi: "Anne babaların çocukla iletişimi birkaç dakikalık hal hatır sormayla kalıyor. TV izlenirken bile evde birkaç TV varsa herkes kendi odasına gidip farklı bir kanalı izliyor. Çocuklarla ebeveynleri arasında duygusal paylaşım ve düşünce paylaşımı olmuyor. Farklı şekillerde zaman geçirildiği için sosyal izolasyon ve aile ilişkilerinde kopukluk başlıyor."

Yanlış model seçiyorlar

Çocuğu tek başına bırakmanın, tehlikelere de açık bırakmak anlamına geleceğini ifade eden Arnas, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anne babası kendisiyle ilgilenmeyince, duygusal yoksunluk yaşayan çocuk, TV ve bilgisayar oyunlarına yöneliyor ve oradan da yanlış insan modellerini ve şiddet uygulayanları kendisiyle özdeşleştirmeye başlıyor. Şiddeti kanıksıyor ve konuşarak problem halledilebileceğini öğrenemiyor."

HER OYUNCAĞI ALMAYIN

Uzman doktor, "Anne-babaları bu tür kahramanların oyuncaklarını alarak, şiddeti de onaylamış oluyorlar. Bilgisayar oyunları da aynı. En masum araba yarışında bile, 'rakiplerini ekarte edip kazanacaksın' mesajı veriliyor. Oysa anne babalar çocukla birlikte vakit geçirse ve 'bu kahramanlar kavga ediyorlar ama sorunları konuşarak da çözebilirlerdi' deseler, çocukların iç dünyasında çok şeyi değiştirmiş olacaklar."

Tv planlanarak izlenmeli

Çocukların duygu ve düşüncelerinin paylaşılması ve desteklenmesi için birlikte zaman geçirmenin şart olduğunu vurgulayan Arnas, şunları söyledi: "Öncelikle TV'yi sağlıklı izlemek gerekli. Programlar seçilerek birlikte izlenmeli ve bunun için belli bir saat belirlenmeli. Saat dolunca TV kapatılıp, izlenen programlar üzerine ya da başka konularda konuşulabilir. Anne ve babayla ortak sinema, tiyatro, konser ya da maç gibi etkinlikler planlanabilir. Çocuğun özel bir hobisi varsa bunu desteklemek için birlikte zaman geçirilebilir. Anne ve baba ev işlerini dönüşümlü olarak yaparsa, diğer ebeveyn çocukla birlikte vakit geçirebilir. Kısaca, etkinlikler ve zaman planlanarak değerlendirilmelidir."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi